تغذیه/ زرده یا سفیده؟ مساله این است!
تبيان/ سفيدهي تخم مرغ فقط کمي بيشتر از 50 درصد پروتئين تخم مرغ را داراست. به طور ميانگين، سفيدهي تخم مرغ حدود 4 گرم پروتئين دارد در حالي که زردهي آن بين 2 تا 3 گرم پروتئين دارد. زردهي تخم مرغ تقريباً 99 درصد از محتواي چربي يک تخم مرغ را تشکيل ميدهد و 55 کالري دارد، اما سفيدهي آن فقط 17 کالري دارد. بنابراين، افرادي که ميخواهند کالري و چربي کمتري مصرف کنند، ميتوانند فقط سفيدهي تخم مرغ را بخورند. اما وقتي شما فقط سفيدهي تخم مرغ را ميخوريد، مواد مغذي موجود در زردهي آن را از دست ميدهيد. آيا زردهي تخم مرغ برايتان مضر است؟ زردهي تخم مرغ علاوه بر اينکه منبع اصلي بسياري از ويتامينها و مواد معدني است، چربي و کلسترول زيادي نيز دارد. يک تخم مرغ بزرگ حدود 63 درصد از کلسترول مورد نياز روزانهتان را تأمين ميکند. قبلاً توصيه ميشد مصرف روزانهي کلسترول را محدود به کمتر از 300 ميليگرم کنيد، اما تحقيقات جديد نشان داده که بيشتر افراد نيازي ندارند که نگران مصرف کلسترول غذاييشان باشند. مطالعات انجام شده، ارتباطي بين مصرف تخم مرغ و ريسک ابتلا به ديابت نوع دوم نيز نشان ندادهاند. مصرف تخم مرغ ميتواند بخشي از يک رژيم غذايي سالم باشد، اما کارشناسان توصيه ميکنند در مصرف تخم مرغ اعتدال را رعايت کنيد. اگر دچار بيماري قلبي هستيد يا در معرض آن قرار داريد، براي ميزان مجاز مصرف کلسترول روزانهتان با پزشک مشورت کنيد. تخم مرغ دست کم 13 مادهي مغذي دارد و منبع خوبي از پروتئين بوده و کربوهيدرات ندارد. تخم مرغ به اين دليل که مواد مغذي متفاوت زيادي دارد، يک غذاي بسيار مغذي محسوب ميشود. تخم مرغ مانند محصولات لبني ميتواند منبع ارزانقيمتي از پروتئينِ باکيفيت باشد. بيشتر پروتئين تخم مرغ در سفيدهي آن است اما زردهي آن نيز پروتئين دارد. بدنسازها يا آنهايي که سعي دارند مقدار زيادي پروتئين کم چرب دريافت کنند، مقدار زيادي تخم مرغ ميخورند. خوردن تنها سفيدهي تخم مرغ در مقايسه با خوردن تخم مرغ کامل، کم کالريتر بوده و پروتئين بيشتري دارد، اما زردهي آن حاوي مواد مغذي و معدني بسيار مهمي است. مواد مغذي تخم مرغ يک تخم مرغ متوسط حدوداً 78 کالري، 5 گرم چربي، کمتر از 1 گرم کربوهيدرات و 6 گرم پروتئين دارد، حدود 63 درصد از نياز روزانه به کلسترول را تأمين کرده و 13 نوع مادهي مغذي و معدني دارد. بيشتر ريزمغذيهاي تخم مرغ در زردهي آن موجودند. زردهي تخم مرغ تقريباً 250 ميليگرم کولين دارد که باعث ميشود يکي از بهترين منابع اين مادهي مغذي باشد. کولين، ويتاميني ضروري براي متابوليسم سلولها، انتقال ليپيدها در سراسر بدن و ساختن فرارسانهاي عصبي است. ميزان توصيه شدهي مورد نياز بدن به کولين براي خانمها 425 ميليگرم و براي آقايان 550 ميليگرم در روز است. نياز به کولين در دوران بارداري بيشتر ميشود چون کولين براي رشد قوهي ادراک مغز ضروري است. آيا خوردن تخم مرغ براي کاهش وزن مفيد است؟ در مطالعهاي به افراد چاق يا دچار اضافه وزن، به عنوان صبحانه تخم مرغ يا نان بيگل داده شد. ناهار نيز سه ساعت و نيم بعد از صبحانه سرو شد. محققان دريافتند صبحانهاي که تخم مرغ بود توانسته بود ميزان سيري را افزايش داده و در مقايسه با گروه ديگر، منجر به مصرف غذاي کمتري براي ناهار شود. مطالعهي ديگري نيز نشان داده اگر تخم مرغ بخشي از يک رژيم غذايي کم کالري باشد ميتواند کاهش وزن را تقويت کند. اما اگر تخم مرغ همراه با رژيم غذايي کم کالري نباشد از جهت کاهش وزن تأثيري نخواهد داشت. يعني صرفاً افزودن تخم مرغ به رژيم غذايي منجر به کاهش وزن نميشود. دليل اينکه تخم مرغ در رژيم غذايي کم کالري باعث کاهش وزن ميشود، محتواي پروتئين آن است. پروتئين، بسيار سيرکننده است يعني در مقايسه با کربوهيدرات و چربي، بعد از خوردن آن، سطح گرسنگي پايينتر ميآيد. بالاخره زرده يا سفيده؟ هم زرده و هم سفيدهي تخم مرغ، مواد مغذي مهمي دارند، هر دو داراي پروتئين هستند اما سفيده کمي بيشتر پروتئين دارد. سفيدهي تخم مرغ، بدون چربي و کم کالري است، بنابراين ميتواند به خوبي در يک رژيم غذايي کم چربي و کم کالري جاي بگيرد. همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: آخرين خبر در تلگرام https://t.me/akharinkhabar آخرين خبر در ويسپي http://wispi.me/channel/akharinkhabar آخرين خبر در سروش http://sapp.ir/akharinkhabar آخرين خبر در گپ https://gap.im/akharinkhabar