دکتر سلام/ مسأله رودل کردن کودکان در تعطیلات عید
سلامت نيوز/ کودکان بالاي 2 سال اگرچه کمتر آسيب پذيرند، اما بهتر است در اين ايام از غذاهايي که تاکنون نخوردهاند استفاده نکنند و در حد امکان از غذاهاي ساده بدون گوشت بهره بگيرند. قرار است مختصري درباره اختلالات گوارشي کودکان در تعطيلات نوروزي صحبت کنيم. با آغاز تعطيلات سال نو در کشور ما و شروع فصل ديد و بازديدها و مسافرتها، اکثر خانوادهها نميتوانند همان شرايط استاندارد هميشگي را در مورد غذاي بچهها فراهم کنند. هر چه سن کودکان کمتر باشد اين تغييرات ميتواند براي آنها ضرر و زيان بيشتري داشته باشد. در مورد کودکان 6 ماهه تا يکساله که تازه غذاي کمکي براي آنها شروع شده است، به جز تغيير نوع، محتويات و افزودنيهاي غذا، شرايط بهداشتي خانوادهها در سفر مهم است و به همين دلايل گاه پيشنهاد ميکنيم در سفر از غذاهاي آماده مخصوص کودکان که پاک و استاندارد هستند استفاده شود. تهيه غذاي بهداشتي و مقوي در سفرهاي طولاني در جاده و يا هتل اغلب مشکل و يا غير ممکن است. در مورد کودکان بين يک تا دو سال که از غذاي خانواده استفاده ميکنند نيز مشکلاتي هست و غذاي غير استاندارد و يا غير بهداشتي در جادهها که بعضا افزودنيهاي جديد دارد ميتواند در اين کودکان مسائل عفوني يا آلرژيک به همراه داشته باشد. براي اين کودکان هم غذاي آماده استاندارد و يا غذاهاي بسيار ساده بدون گوشت و فاسد نشدني ايدهآل است. کودکان بالاي 2 سال اگرچه کمتر آسيب پذيرند، اما بهتر است در اين ايام از غذاهايي که تاکنون نخوردهاند استفاده نکنند و در حد امکان از غذاهاي ساده بدون گوشت بهره بگيرند. در اين کودکان چون به دليل بالا رفتن سن نظارت مادران کمتر ميشود، آلوده بودن دستها در موقع مصرف غذا و يا خوردن ميوههاي جنگلي يا ميوه آلوده ميتواند عامل بيماري باشد. ضمناً خوردن غذا در طبيعت، احتمال استفاده از آب آلوده و ابتلا به بيماريهاي انگلي و يا ميکروبي را زياد ميکند. به جز مسئله غذاي اصلي، فراهم بودن تنقلات و ميوهها در اکثر مجالس و مهمانيها در کنار هم و مشغول بودن بزرگترها به ديد و بازديد باعث ميشود که بچهها خوراکيهايي را مصرف کنند که اگرچه تک تک آنها مشکلساز نيست، اما مصرف آنها پشت هم و با فاصله زماني کوتاه باعث اختلالات هضم و دفع و يا استفراغ ميشود. وقتي در يک کودک هر دو مورد مصرف غذاي غير بهداشتي و تنقلات فراوان پيش ميآيد، مسلما منجر به بيماري سخت ميشود. شايعترين دليل مراجعه کودکان در ايام تعطيل نوروز دلدرد دلپيچه شديد استفراغ و تهوع اسهال تب تشنج علائم تنفسي مثل سرفه، عطسه و تنگي نفس به اين موارد دقت کنيد! در کنار تمام اين عوامل مصرف زياد شکلات و شيريني در بچهها و کهنسالان باعث بياشتهايي شديد به غذا و سبب حذف وعدههاي اصلي غذا ميشود. همچنين مصرف غذا در ساعات غير معمول مثلا بعد از يازده شب سبب اختلال هضم و گرفتاريهاي گوارشي ميشود. گاها مصرف بيش از حد ميوهها قند فراواني را وارد بدن ميکند و به دنبال آن انسولين بالا ميرود. سپس در ساعات بعدي گرسنگي شديدي پديد ميآيد که خود باعث غذا خوردن در ساعات غير معمول و اشکالات هضم ميشود. مصرف بيش از حد چاي در ديد و بازديدها هم براي دستگاه گوارش مضر است. مصرف سالاد و سبزي در رستورانهاي بين راهي، تميز نبودن سرويسهاي بهداشتي و گاه در دسترس نبودن شوينده مناسب نيز خود زمينهساز انواع بيماري است. در اين ايام ماست و دوغهاي بينام و نشان با عنوان فريبندههاي محلي به مسافران عرضه ميشود که آنها را راهي مراکز درماني ميکند، البته کره و پنيرهاي محلي نيز بيتقصير نيستند. در طول سفر اگر غذاهاي پخته شده مثل برنج و خورشت را در يخدان حمل ميکنيد، بهتر است قبل از مصرف حتما آنها را حرارت دهيد. همينطور اگر کنسرو مصرف ميشود، به سلامت ظاهري و تاريخ مصرف توجه شود و حتما قبل از مصرف حرارت داده شود. نکته مهم تمام موارد گفته شده در مورد کودکان طبيعي و سالم است. بعضي از کودکان با آلرژيهاي غذايي خاص دست به گريبان هستند که مراقبت براي عدم دريافت اين غذاها در ايام تعطيل مشکلتر است. در کودکاني که ريفلاکس، التهاب معده و يا ساير بيماريهاي گوارشي دارند، بايد توجه به سلامت و نوع غذا چند برابر باشد تا بيماري آنها عود نکند. شايد در زمان تعطيلات بتوان از مکملها براي بچهها صرفنظر کرد، اما فراموش کردن داروهاي واجب در مورد کودکان با بيماريهاي خاص و يا بيماريهاي مزمن و مهم (مانند آسم و صرع) به شدت مشکلآفرين است. همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: آخرين خبر در تلگرام https://t.me/akharinkhabar آخرين خبر در ويسپي http://wispi.me/channel/akharinkhabar آخرين خبر در سروش http://sapp.ir/akharinkhabar آخرين خبر در گپ https://gap.im/akharinkhabar