چگونه نوروزی بدون اضافه وزن و بیماری داشته باشیم؟
بهداشت نيوز/ ربابه شيخالاسلام، دانشيار و عضو هيئت علمي وزارت بهداشت و کارشناس مسائل تغذيه براي داشتن نوروزي بدون اضافه وزن و بيماري راهکارهايي پيشنهاد کرده است. با توجه به تغييراتي که در الگوي مصرف غذايي خانوار در ايام نوروز رخ ميدهد دکتر شيخالاسلام، دانشيار و عضو هيئت علمي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و کارشناس مسائل تغذيه نکاتي را جهت به حداقل رساندن مسائل ناشي از اين نوع تغذيه به متن زندگي توصيه کرده است که در زير به آنها اشاره ميشود. تعادل در مصرف مواد غذايي را از دست ندهيد در ايام نوروز بهتر است برنامه غذايي مانند ساير زمانها تنظيم شود و مصرف آجيل و مغزها به عنوان ميان وعده و در مقدار متعادل باشد. ولي ميتوان حجم مواد غذايي را در هر وعدههاي اصلي کاهش داد. صبحانه يکي از مهمترين وعدههاي غذايي است که براي سلامت و تندرستي افراد اهميت خاصي دارد. افراد بهتر است در ايام تعطيل شبها زودتر بخوابند تا صبح بتوانند با شادابي از خواب برخيزند و صبحانه کاملي شامل مقادير مناسبي نان، شير، پنير، گردو و ... مصرف نمايند. بهتراست از خوردن کره، خامه، سرشير تا حد امکان پرهيز نمايند و براي ايجاد تنوع غذايي در صبحانهها از تخم مرغ، خيار، گوجه فرنگي، ميوهها و آب ميوه استفاده نمايند. زياده روي در مصرف شيريني و شکلات در ايام نوروز هم مانند ساير مواقع ميتواند منجر به بروز مشکلاتي براي سلامت شود. زياده روي در مصرف ميتواند منجر به مشکلات گوارشي مثل درد معده، تهوع و استفراغ ميشود و ضمن اينکه مانع مصرف وعدههاي اصلي غذا ميشود همچنين سبب افزايش انرژي دريافتي و در نتيجه اضافه وزن در اين ايام ميگردد و در مورد افرادي که مبتلا به قند خون و يا چربي خون بالا هستند زيادهروي در مصرف باعث اختلال در وضعيت سلامت آنها خواهد شد. بنابراين بهتر است افراد براي برخورداري از تعطيلات همراه با آرامش و سلامتي، تعادل در مصرف مواد غذايي را در اين ايام در نظر بگيرند. چگونه کمتر آجيل بخوريم؟ برخلاف گروه شيرينيها و چربيها، انواع آجيل غني از مواد مغذي مانند املاحي مثل کلسيم، فسفر، منيزيم، آهن، و مقادير بالاي پروتئين، ويتامين E و... هستند که ميتوانند ميان وعده مغذي باشد. به دليل بالا بودن درصد چربي مغزها (معمولاً بيش از ۵۰ درصد) در انواع آجيل، اين گروه کالري بالايي دارند. به همين دليل افرادي که در معرض چاقي هستند، يا به ديابت، فشارخون و بيماريهاي قلبي مبتلا هستند بايد با احتياط بيشتري از اين گروه مصرف کنند. همچنين بهتر است از مصرف انواع بو داده و پرنمک آجيل، خصوصاً اگر به بيماري فشارخون يا بيماريهاي کليوي مبتلا هستيد خودداري کرده و انواع خام آنها را خريداري کنيد. چون غالباً مغزها قرباني کپکها و قارچهاي سمي ميشوند که مادهاي سرطانزا موسوم به آفلاتوکسين را ترشح ميکنند بنابراين در هنگام خريد دقت کنيد که حداقل آجيلهاي مرغوب و بستهبنديشده را خريداري کنيد. چگونه نوروزي بدون چاقي و بيماري داشته باشيم؟ انواع تخمه از منابع خوب ويتامين E است که از آنتي اکسيدانهاي مفيد براي سلامت محسوب ميشود و مصرف آن در تقويت سيستم ايمني مؤثر است. تخمه کدو نيز از منابع غني املاحي مانند روي، آهن و سلنيوم بوده و حاوي پروتئين، فيبر، مس، منيزيم، منگنز، کلسيم، پتاسيم، روي، اسيدهاي آمينه آرژينين و گلوتاميک است. اسيد لينولنيک نيز از ترکيبات موجود در تخمه کدو است که از اسيدهاي چرب مفيد براي سلامت عروق محسوب ميشود. انواع تخمهها مقادير بالايي چربي دارند ارزش کالري زايي بالايي نيز دارند خصوصاً در افراد چاق و افرادي که دچار بيماريهاي چربي خون و فشارخون هستند بايد در حداقل مقدار مصرف شوند. امّا نخوردن آجيل و شيريني در ديد و بازديدها بهخصوص وقتي که تمام ميهمانان مشغول خوردن هستند، واقعاً کار سختي است! براي اينکه به خوردن زياد اين تنقلات وسوسه نشويد ميتوانيد از يکسري راهحلهاي ساده استفاده کنيد. مثلاً شيريني و شکلات را دور از ديد قرار دهيد! وقتي شيريني روي ميز است طبيعي است که شما هر چند دقيقه يکبار تمايل به مصرف شيريني پيدا کنيد. در عوض ميتوانيد بشقابي ميوه روي ميز قرار دهيد و مصرف ميوه را بالا ببريد که گذشته از اينکه انتخاب کم کالريتري است غني از ويتامينها نيز ميباشد و فيبر موجود در آن در ايجاد احساس سيري به شما کمک ميکند. سعي کنيد رودربايستي را کنار بگذاريد و در مراسم ديد و بازديد براي خود تعيين کنيد که سهم شما در روز چند عدد شيريني و شکلات و چقدر آجيل است. سهم خود را کنار گذاشته و بيشتر از آن را طلب نکنيد. همينطور حال که بخشي از انرژي دريافتي شما از شيريني و شکلات و آجيل تأمين ميشود انرژي دريافتي خود از طريق وعدههاي غذايي را کاهش دهيد. منوي غذايي سالم در مسافرت کدام است؟ براي اينکه در سفر مشکلي براي اعضاي خانواده به خصوص در مورد غذا و تغذيه آنها پيش نيايد بايد دقّت زيادي در خصوص تهيهٔ برنامهٔ غذايي صورت گيرد. تهيه برنامهٔ غذايي در مسافرت داراي فوائد مختلفي است که در حفظ سلامت افراد موثر است. اين برنامه بايد با توجه به فاکتورهاي مختلفي مانند تعداد افراد همراه در سفر، وضعيت اقتصادي و ميزان هزينهاي که قرار است براي غذا اختصاص داده شود، ترکيب سني افراد خانواده و نيازهاي تغذيهاي آنها وامکانات مورد دسترسي در مقصد سفر، امکان يا عدم امکان تهيه غذا در محل اسکان و... به دقت برنامه ريزي شود. يکي از فوائد اين برنامهريزي اين است که امکان تهيه مواد اوليه از شهر خودتان با قيمت مناسبتر و اطمينان بيشتر از سلامت آن وجود دارد. به علاوه با مشخّص بودن وعدههاي غذايي و آمادگي براي تهيه آنها شما ميتوانيد از انتخاب از سر ناچاري و تصادفي غذا در طي سفر پيشگيري کنيد. چگونه نوروزي بدون چاقي و بيماري داشته باشيم؟ دقّت کنيد براي انتخاب غذاها براي وعدههاي مختلف ترکيب سني افراد را در نظر بگيريد. براي مثال ممکن است بين اين افراد کودکان و سالمنداني باشند که امکان مصرف غذاهاي خاصي را ندارند و ممکن است مصرف بعضي از غذاهاي خاص حتي آنها را بيمار کند. در صورتي که چنين برنامهاي طرح شده باشد اين امکان را به شما ميدهد که با آمادهسازي قسمتي از مراحل پخت پيش از سفر و فريز کردن آن در مدت آماده سازي غذا در هنگام سفر صرفهجويي کنيد. همچنين با داشتن چنين برنامهاي شما ميتوانيد بعضي از غذاهاي کم کالري و سبک را بين وعدههايي که غذا مفصلتر و پر کالريتر است قرار دهيد و براي حمل لوازم کمتر ميتوانيد غذاهايي که ملزومات کمتري براي تهيه نياز دارند انتخاب و در فهرست خود قرار دهيد. ممکن است علاقهمند باشيد که در سفر به مناطق مختلف از غذاهاي محلي آنها استفاده کنيد. با توجه به اينکه در رستورانهاي تمام مناطق کشور معمولاً چند مورد غذاي به خصوص تهيه ميشود امکان خريد و مصرف اين غذاها در محل وجود ندارد. فکر بدي نيست که به تجربه آشپزيتان بيفزاييد و با استفاده از راهنمايي افراد محلي خود اقدام به پخت اين غذاها کنيد. در اين موارد سعي کنيد غذايي را براي پخت انتخاب کنيد که مواد اوليه و روش پخت سالمتري چه از نظر بهداشتي و تغذيهاي داشته باشد. مفيدترين غذاها در اين بين غذاهايي هستند که در ترکيب آنها سبزي به کار رفته است. يادتان باشد در اين برنامهريزي ميان وعدهها را در نظر بگيريد زيرا بخش زيادي از انرژي دريافتي روزانه از همين ميان وعدهها دريافت ميشود. درنظر گرفتن ميوه براي مصرف در ميان وعده البته با توجه به شستشوي کامل انتخاب بسيار خوبي است. ورزش را از همين اول سال شروع کنيم رمز سلامت بدن توازن و تناسب جسمي و روحي است. پس همگي با شروع روزهاي دلپذير بهاري عادت جديدي را شروع کنيم که هم جسممان را طراوت ميبخشد و هم روحمان را. چگونه نوروزي بدون چاقي و بيماري داشته باشيم؟ روزانه نيم ساعت را به ورزش اختصاص دهيد. خواهيد ديد با يک ورزش صبحگاهي متناسب با قواي جسماني خود، روحيهاي شادابتر پيدا ميکنيد، سلامت قلب خود را بيمه ميکنيد، وزن کم ميکنيد و عضلات و استخوانهاي خود را تقويت ميکنيد. همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد: آخرين خبر در تلگرام https://t.me/akharinkhabar آخرين خبر در ويسپي http://wispi.me/channel/akharinkhabar آخرين خبر در سروش http://sapp.ir/akharinkhabar آخرين خبر در گپ https://gap.im/akharinkhabar