شفاخونه/ چه روغنی بخوریم بهتر است؟
سلامت نيوز/ برتري و اهميت روغن زيتون اين است که: 1- اسيد هاي چرب امگا-3 دارد. 2- بالاترين درصد غير اشباع تک پيوندي را دارد. 3- داراي اسکوالين( عامل کاهش دهنده کلسترول خون ) است. 4- داراي مواد آنتي اکسيدان است. 5- کشور هاي مديترانه مثل سوريه و لبنان که روغن زيتون زياد مصرف مي کنند٬ کمترين آمار ابتلا به سرطان سينه را دارند. خواص روغن زيتون: روغن زيتون از محبوب ترين روغن هاي گياهي است که طعم خوب و فوايد بسياري دارد. از 4000 سال پيش٬ مصريان باستان به خواص درماني آن پي برده بودند و از آن در طب باستان٬ استفاده زيادي مي شده است. امروزه نيز دنياي پزشکي به اهميت آن آگاه شده و تحقيقات گسترده اي در مورد اثرات آن انجام مي دهد. روغن زيتون حاوي اسيد هاي چرب از جمله اسيد اولئيک ٬ اسيد پالميتيک ٬ اسيد لينولئيک ( اسيد چرب امگا-6 ) و مقدار بسيار اندکي اسيد لينولنيک ( اسيد چرب امگا-3 ) و مواد آنتي اکسيدان مانند ويتامين E يا آلفاتو کوفرول ٬ کاروتنوئيد ها و ترکيبات فنولي مثل هيدروکسي تيروزول و اوليورويين و ويتامين هاي AوD وK است. روش انتخاب روغن زيتون مرغوب: اول: آن را ببوييد. روغن زيتون خوب بايد بوي زيتون يا سبزي يا سيب بدهد که مربوط به نوع زيتون يا زمان برداشت آن است. اگر بوي فلزي احساس کرديد ٬ بدانيد که روغن ٬ نامرغوب يا فاسد است. دوم: آن را بچشيد. براي اين کار طوري روغن را روي زبان بريزيد که سقف دهان را نپوشاند. مزه روغن نامرغوب روي زبان به کندي پخش مي شود. برخي روغن هاي خوب در عقب دهان مزه تندي ايجاد مي کند که نشانه برداشت زيتون نارس است. سوم: آن را ببينيد. ولي ديدن رنگ روغن زيتون معيار مناسبي براي تعيين کيفيت روغن نيست. زيرا به راحتي مي توان در آن تقلب کرد. به علاوه هر نوع زيتون رنگ مخصوص خود را دارد. حتي اگر مقدار برگ هاي زيتون همراه دانه زياد باشد ٬ رنگ روغن حاصل را تغيير مي دهد. ملاحظه: ازخريد روغن هايي که در ظروف شفاف و درمعرض نور و دماي بالا نگهداري شده٬ خودداري کنيد. روغن زيتون بايد در جاي خشک و خنک و تاريک قرار داشته باشد. پس از استفاده درب ظرف را بلافاصله ببنديد. زيرا روغن زيتون به سرعت بو و مزه غذاهاي مختلف را به خود مي گيرد و در اثر تماس با اکسيژن هوا فاسد مي شود. نگهداري روغن در ظروف سراميکي يا پلاستيکي تيره بهتر از ظروف پلي اتيلني شفاف مي باشد. روغن زيتون را در شرايط مناسب مي توان 120 تا 190 روز نگهداري کرد. مثل اکثر روغن هاي مايع غير اشباع است و براي سرخ کردن مناسب نيست. متشکل از اسيد هاي چرب غير اشباع مونو است که نمي تواند در مقابل افزايش دما مقاومت کند. سريعا اکسيداسيون مي شود و طعم و بوي خود را از دست مي دهد. براي استفاده از روغن مي توان روغن زيتون را در حين پختن غذا و يا زماني که غذاهايي که روي آتش است ٬ و هنوز آب دارد اضافه کرد. دانستني هاي روغن زيتون: 1- ارزش غذايي بو دار از بي بوي آن بيشتر است. 2- در هر غذايي که در حين پخت آب دارد مي توانيد از روغن زيتون استفاده کنيد. 3- مصرف آن براي حفظ سلامت قلب و عروق مفيد است. 4- پايين آورنده چربي بد خون مانند تري گليسيريد است. 5- اخطار: مصرف بيش از حد روغن زيتون باعث چاقي مي شود. 6- در شرايط مناسب بيشتر از 2 سال قابليت نگهداري ندارد. با در دست داشتن کتاب هاي دکتر کرماني همه جا و همه وقت با خواص و ميزان مصرف مواد غذايي مختلف آشنا مي شويد براي دريافت مجموعه کتاب ها کليک کنيد نگهداري روغن زيتون: بايد در جاي خنک و به مدت کوتاه تا زمان انقضاي آن نگه داري شود. روغن بسيار مفيدي است اما نگهداري آن مشکل است. در بسياري موارد تخريب روغن زيتون از آغاز توليد شروع مي شود. حرارت ونور ٬ اين روغن را از بين مي برند ولي متاسفانه توجه چنداني به اين موضوع نمي شود. در صورتي که اين مراقبت هاي ساده را انجام دهيد ٬ به مدت طولاني ( نزديک به دو سال ) قابل نگهداري خواهد بود. فوايد روغن زيتون: ٭بسياري معتقدند سلامت و عمر طولاني ساکنان مديترانه در قرون گذشته مديون استفاده از زيتون و روغن زيتون است. ٭سلامت شريان ها را تامين مي کند٬ ٭کلسترول بد خون را کاهش مي دهد٬ ٭مانع تنگ شدن شريان ها مي شود. ٭وجود ريزمغذي ها و ويتامين E بالا٬ اين روغن را به يک محافظ قلب در برابر انواع بيماري ها تبديل کرده است. ٭ اين روغن آنتي اکسيداني قوي است و براي کاهش ابتلا به سرطان و بيماري هاي قلبي موثر است. ٭مصرف خالص اين روغن از نظر آنتي اکسيداني مانند اسيد اولئيک غني است. ٭مسوول محافظت در برابر اکسيداسيون است ٬ در نتيجه از بروز سرطان جلوگيري مي کند. * امروزه تاثير روغن زيتون در جلوگيري از سرطان کولون ٬ سرطان سينه و پوست ثابت شده است. ٭ قند خون را تنظيم مي کند به همين دليل از روغن هايي است که در رژيم هاي غذايي ديابتي ها تجويز مي شود. ٭مطالعات نشان داده اند افرادي که در رژيم غذايي خود از روغن زيتون طبيعي به جاي ساير روغن ها استفاده مي کنند ٬ کمتر به ديابت مبتلا مي شوند. ٭ ملين مزاج و تقويت کننده دستگاه گوارش٬ درمان کننده يبوست هاي مزمن و انسداد روده است. ٭ براي سرخ کردن در حرارت بالا اصلا مناسب نيست. سلامت نيوز: دانستني هاي روغن زيتون