با گوجه فرنگی از سرطان پیشگیری کنید
روز پلاس/ سازمان بهداشت جهاني ( WHO ) تخمين مي زند که افزايش مصرف ميوه و سبزي مي تواند به کاهش بار بيماري در سراسر جهان کمک کند. در ادامه به شرح بيشتر خواص گوجه فرنگي مي پردازيم. ميوه ها و سبزيجات سرشار از آنتي اکسيدان هستند — مولکولهاي فعالي که مي توانند اکسيداسيون مولکول هاي ديگر را خنثي کنند. اکسيداسيون عامل بسياري از بيماري هاي شايع است. آنتي اکسيدان ها حتي باعث مزايايي چون تغيير حالت ژن، مسيرهاي التهابي و ارتقاء مکانيزم هاي دفاعي آنتي اکسيداني نيز مي شوند. گوجه فرنگي حاوي انواع غذاهاي گياهي مفيد براي سلامت است از جمله: ليکوپن، بتا کاروتن، توکوفرول آنتي اکسيدان ( ويتامين E )، فيتوسترولها و کاروتنوئيدهاي کمتر شناخته شده، فايتوئن و فايتوفلوئن. آسيب به بدن از منابع مختلفي وارد مي شود، اما در سطح مولکولي، آسيب به علت شکل گيري راديکال هاي آزاد است. راديکال هاي آزاد ملکول هاي بسيار واکنش پذيري هستند که در نتيجه ي واکنش هاي متابوليکي، تابش UVB و UVA، اوزون، سيگار کشيدن و آلاينده هاي شيميايي به وجود مي آيند. وقتي سلول ها توسط راديکال هاي آزاد مورد حمله قرار مي گيرند، استرس اکسيداتيو رخ مي دهد و به ساختار و عملکرد سلول آسيب مي رساند. استرس ناشي از اين حالت منجر به شرايط بحراني مانند سرطان و بيماري هاي قلبي عروقي مي شود. تقريبا همه بيماري هاي مزمن نتيجه ي استرس اکسيداتيو است. برنامه غذايي حاوي ميوه و سبزيجات به دليل کاروتنوئيد آنتي اکسيدان مي تواند مانع اين آسيب شود. چون کاروتنوئيد آنتي اکسيدان به عنوان اطفا کننده ي راديکال هاي آزاد عمل مي کند. کاروتنوئيد ها يک خانواده از ترکيبات موجود در ميوه ها، سبزيجات و گياهان سبز هستند. بيش از 600 کاروتنوئيد در طبيعت وجود دارد، اما تنها 20 نوع آن در پلاسما و بافت انسان پيدا مي شود. ليکوپن موجود در گوجه فرنگي روي کاهش فشار خون و همچنين ايجاد ثبات در LDL ( کلسترول بد ) تاثير دارد. اين ثبات بسيار مهم است چون کلسترول بالا زماني خطرناک مي شود که LDL اکسيد مي شود و به ديواره هاي شريان ها مي چسبد. از خواص گوجه فرنگي اينست که مشخص شده رب گوجه فرنگي نيز براي جلوگيري از آسيب آفتاب مفيد است – رب گوجه فرنگي ترکيب خاصي از ليکوپن، فايتوئن و فايتوفلوئن است که UVA و UVB نور خورشيد را جذب مي کند. براي اينکه از اين حمايت برخوردار شويد لازم است به مدت 12 هفته گوجه فرنگي يا محصولات حاوي گوجه فرنگي را مصرف کنيد تا سطح اين مواد در پوست بالا برود. مطالعات اوليه اثرات مثبت گوجه فرنگي و عصاره ي آن را بر سلامت استخوان و پيشگيري از سرطان پستان و تخمدان نشان داده اند. ترکيب اين مزايا در گوجه فرنگي آن را به يک نيروگاه تبديل کرده است. جالب اينجاست که پخته ي آن هم ( به صورت رب يا گوجه پخته ) حاوي مزاياي فراوانيست. به اين دلايل که در بالا به آنها اشاره شد بسيار مهم است که در هفته شش تا هفت وعده از گوجه فرنگي و محصولات حاوي آن استفاده کنيم تا مطمئن شويم خون سطح مناسب از کاروتنوئيدها را داراست. مکمل ها هيچ گاه نمي توانند با آنچه از غذاها مي گيريد برابري کنند.