تغذیه/ فواید و مضرات جگر گوسفند
الو دکتر/ جگر گوسفندي سرشار از آهن مي باشد و مصرف آن به خانم هاي باردار توصيه مي شود اما به دليل رسوب مواد سمي بدن گوسفند در جگر خوردن بيش از حد آن را توصيه نمي کنيم. جگر سياه پرطرفدارترين فرآورده جانبي دام است و جگر گاو، گوسفند، بز و شتر از نظر تغذيه اي تفاوت چنداني با يکديگر ندارند، اما اين که مي گويند جگر سياه محل تجمع هورمون ها، داروها و سموم بدن دام است و با خوردن آن اين زوايد وارد بدن انسان مي شود، آيا صحت دارد و اين درست است که ويتامين A جگر سياه بالاست و مصرف زياد آن براي زنان باردار و آهن آن براي مردان مضر است؟ جگر سياه علاوه بر آن که محل ذخيره انواع ريز مغذي هاست، محل تجمع و دفع مواد زايد، سموم شيميايي، هورموني و دارويي و همچنين منبع انواع ميکروب ها، ويروس ها و باکتري هاي بدن دام است، به همين دليل احتمال دارد برخي از اين ترکيبات در بافت چرب جگر سياه و قلوه دام اندوخته شده و براي مصرف کننده مضر باشد. البته احتمال تجمع سموم در احشاي دام هاي جوان تر کمتر است. پروتئين جگر سياه همچون گوشت قرمز، ولي آهن آن دو تا سه برابر بيشتر از آهن گوشت گاو است. در واقع آهن آن به قدري زياد است که مازاد آن مي تواند در بافت کبد و کليه تجمع و موجب ناکارايي اين دو عضو شود و بخصوص در بدن آقايان زمينه افزايش «هموسيستئين» را فراهم کرده و به بروز بيماري هاي قلبي ـ عروقي منجر شود، اما مصرف متعادل آن به خانم هايي که از کم خوني ناشي از فقر آهن رنج مي برند بويژه طي دوران عادت ماهانه توصيه مي شود. جگر سياه علاوه بر آهن، سرشار از ويتامين هاي گروه B، A و منبع اسيد فوليک و روي است. به دليل آن که ويتامين A جگر بيش از حد نياز بدن است، مصرف زياد آن بويژه در زنان باردار مي تواند با انباشت ويتامين A در کبد موجب بروز نقايص مادرزادي در جنين شود و مادر را دچار نوعي مسموميت کند. مقدار کلسترول جگر سياه تقريبا دو برابر گوشت قرمز کم چرب است و صد گرم آن تقريبا 1.5 برابر بيشتر از حد مجاز، کلسترول وارد بدن مي کند. در واقع هر صد گرم جگر، حدود 400 ميلي گرم کلسترول دارد و هر فرد سالم و بالغ، مجاز به مصرف حدود 300 ـ 250 ميلي گرم کلسترول در طول روز است. يک سيخ جگر کبابي حدود 80 کالري انرژي داشته و در صد گرم جگر سرخ شده 330 کالري انرژي همراه مقدار بيشتر کلسترول نهفته است. * توصيه: لازم است بدانيد سموم، داروهاي هورموني و زوايد موجود در جگر طي پخت از بين نمي رود، اما انواع ميکروب هاي بيماريزا و انگل ها در اثر حرارت نابود مي شود. به همين دليل جگر بايد به خوبي پخته، سفت و بدون آب شود. هنگام خريد جگر سياه، رنگ و دانه هاي سفيد روي آن را بررسي کنيد. اگر آبسه يا کيست انگلي روي آن ديديد از اطراف آن را ببريد و دور بيندازيد و از پاره شدن آن جلوگيري کنيد. اگر تعداد اين کيست ها زياد بود جگر غيرقابل مصرف است. بهتر است وسط جگر را با چاقو برش داده و با دو دست دو طرف جگر را به آرامي فشار دهيد اگر جگر آلوده به انگل باشد به اين طريق از جگر خارج مي شود. انگل يا کرم زباني شکل موجود در برخي جگرهايي که حرارت لازم را نگرفته اند مي تواند در ناحيه حلق انسان مستقر يا به چشم، مهاجرت و موجب اختلالات بينايي شود. به شش يا ريه گوسفند جگر گوسفند گفنه ميشود. جگر سياه گوسفندي منبع غني از : ويتامينA ويتامين D يتامين هاي گروه B مانند B1 ، B2 ، B6 ، B12 آهن اسيد فوليک نياسين روي فسفر سلنيوم ويتامين E پروتئين