شیرینکنندههای مصنوعی برای باکتریهای معده سمی هستند!
مجله علمي ايلياد/ مطالعهي جديدي به سرپرستي محققاني در دانشگاه بن گوريون، از سمي بودن شيرينکنندههاي مصنوعي و تاثير آنها بر باکتري «اشريشيا کولاي» حکايت دارد؛ اين باکتري در معدهي انسان ديده ميشود. شيرينکنندههاي مصنوعي دستهي مهمي از مواد قندي به شمار ميروند که طعمي شيرينتر از قند به وجود ميآورند و طعم غذا را نيز بهبود ميبخشند؛ در حالي که نقش بسيار ناچيزي در جذب انرژي دارند. سازمان غذا و دارو، استفاده از شش شيرينکنندهي مصنوعي را تاييد کرده است که عبارتند از «آسپارتام»، «سوکرالوز»، «ساکارين»، «آدوانتام»، «نئوتام» و «اسسولفام پتاسيم» و در غذاها و نوشيدنيها کاربرد دارند. قانون اخير اتحاديه اروپا هم بر استفاده از اين شيرينکنندهها مهر تاييد زده است. گروههاي جمعيتي بسيار زيادي، بدون دانش اين مواد افزودني را مصرف ميکنند. اين امر به ويژه در ميان ورزشکاراني ديده ميشود که رژيم غذايي را در اولويت اصلي خود قرار ميدهند؛ براي مثال، آنها از مکملهاي ورزشي براي بهبود عملکرد فيزيکيشان در تمرينها و مسابقات استفاده ميکنند. نويسنده، محقق و پروفسور «آريل کوشمارو» از دانشگاه بن گوريون، اظهار داشت: «شايد نتايج مطالعهي ما در درک سمي بودن نسبي شيرينکنندههاي مصنوعي و اثرات منفي بر باکتريهاي معده و همچنين محيطزيست، موثر و مفيد واقع گردد.» در اين مطالعه، سميت نسبي ۶ شيرينکنندهي مصنوعي که به تاييد سازمان غذا و دارو رسيده است و همچنين ۱۰ نمونه از مکملهاي ورزشيِ حاوي اين شيرينکنندهها با استفاده از باکتريهاي زيستتاب اصلاح شدهي ژنتيکي مورد آزمايش قرار گرفت. اثرات سمي زماني هويدا شدند که باکتريها در معرض غلظتهاي خاصي از شيرينکنندههاي مصنوعي قرار گرفتند. در فعاليت زيستتابي، دو الگوي واکنش سمي مشاهده شد که عبارتند از القاء و بازداري سيگنال زيستتابي. محققان توضيح دادند: «شايد بتوان الگوي واکنش بازداري را در واکنش سوکرالوز در همهي گونههاي باکتريايي آزمايش شده، مشاهده کرد. البته اين الگو در نئوتام ديده شده است. از طرف ديگر، الگوي واکنش القاء هم شايد در واکنش ساکارين و آسپارتام به چشم بخورد. اينها شواهد ديگري هستند که نشان ميدهند مصرف شيرينکنندههاي مصنوعي تاثير ناگواري بر فعاليت باکتريايي معده دارد و ميتواند زمينه را براي بروز طيف وسيعي از مشکلات سلامتي فراهم آورد.» نتايج اين پژوهش در مجلهي Molecules منتشر شده است.