میکروبهایی که از چشم خانم خانه دور می مانند
باشگاه خبرنگاران/ پس از تحقيقات سال ۲۰۱۱ که مشخص شد آشپزخانه آلودهترين مکان خانه است، محققان دانشگاه ميشيگان آمريکا وسايل موجود در آشپز خانه را مورد بررسي قرار دادند تا متوجه شوند کدام بخش آشپزخانه از همه کثيفتر است. البته بيشتر خانوادهها تصور ميکردند مايکروفر آلودهترين بخش آشپزخانه باشد، اما از آنجا که اين دستگاه سطح صافي دارد، باکتريها چندان تمايلي به رشد در آن ندارند. تعجب نکنيد! اسفنج ظرفشويي متهم اول است، چون بعد از بيست بار استفاده، محل زندگي ميکروبها و باکتريهاي بيماريزا ميشود. بنابراين به طور مرتب آن را ضدعفوني کنيد. براي ضدعفوني کردن اسکاچ ظرفشويي کافي است يک فنجان سرکه را با يک ليتر آب مخلوط کنيد و اسفنج يا اسکاچ را در آن قرار داده و اجازه دهيد مقابل نور خورشيد خشک شود. يادتان باشد بعد از اتمام هر بار ظرف شستن، اسکاچ را با مايع ظرفشويي بشوييد تا روغن و کثيفي در آن نماند. سپس در جايي قرار دهيد تا کاملا خشک شود. اسکاچ خيس و روغني باعث رشد سريع ميکروب ها در آن مي شود. همچنين ميتوانيد اسکاچ را در ماشين ظرفشويي بشوييد. تعويض اسفنج ظرفشويي هر بيست روز تا يک ماه يکبار ضروري است. سينک آشپزخانه ذرات غذايي و روغني که از ظروف به داخل سينک ميريزد، منبع غذايي مناسبي براي رشد باکتريهاي بيماريزا ماننداشرشياکولي و سالمونلا است. اين باکتريها ممکن است دست شما يا غذاها را آلوده کند. در حاليکه کمتر کسي به فکر ضدعفونيکردن سينک ميافتد و بيشتر با آب آن را ميشويند. براي ضدعفونيکردن سينک آشپزخانه بهتر است يک روز درميان آن را با مخلوط آب و مايع سفيدکننده يا آب و سرکه بشوييد و از اين محلول داخل فاضلاب هم بريزيد تا همه ميکروبها از بين برود. همچنين بعد از اتمام هر بار ظرف شستن، سينک ظرفشويي را کاملا با اسکاچ و مايع ظرفشويي بشوييد. يخچال را دستکم نگيريد بر اساس يافتههاي جديد محققان، کشوي مخصوص ميوه و سبزي محل مناسبي براي تجمع باکتريها و ميکروبهاست و بعد از اسفنج و سينک ظرفشويي، جزو کثيفترين نقاط يخچال به حساب ميآيد. دليل آن هم واضح است. در اين قسمت معمولا مواد شسته شده و نشده در کنار هم نگهداري ميشود. پس هرگز مواد نشسته را داخل يخچال قرار ندهيد؛ مگر در ظروف دربسته. قسمت هاي مختلف داخل يخچال را با آب گرم و مايع ظرفشويي و يک مسواک تميز بشوييد و آلودگيها را از بين ببريد. همچنين فضاي بالاي يخچال هم مکان مناسبي براي تجمع ميکروبهاي بيماريزاست. پس ماهي يکبار اين فضا را با دستمال و پاککنندههاي چند منظوره تميز کنيد. به رايانه سر بزنيد بر اساس تحقيقات محققان انگليسي، ميزان باکتريها و ميکروبهاي موجود روي دکمههاي کيبورد پنج برابر توالتهاست. البته راهحل مناسبي براي از بين بردن اين باکتريهاي بيماريزا وجود دارد. کافي است هفتهاي يکبار رايانهتان و همه وسايل جانبي آن را به کمک دستمال و اسپري مخصوص تميز کنيد، اما گردگيري معمولي کمکي به حل اين مشکل نخواهد کرد و فقط ميکروبها را از يک نقطه به نقطهاي ديگر منتقل ميکنيد. وقتي تلويزيون دردسرساز ميشود بر اساس بررسيهاي متخصصان آلماني، کنترل تلويزيون منبع بزرگي از ميکروبهاي مختلف است که از طريق تماس با دستهاي آلوده ايجاد شده و چون کمتر کسي به ضدعفونيکردنشان اهميت ميدهد، با گذشت زمان آلودهتر ميشوند. همچنين اين ميکروبهاي بيماريزا با هر بار لمس کردن بين افراد مختلف جابهجا ميشود و زمينه بروز بيماريهاي عفوني را فراهم ميکنند. به همين دليل توصيه ميشود حداقل هفتهاي دو بار کنترلها را با مواد ضدعفونيکننده تميز يا روکش آنها را تعويض کنيد. ورود مسواک به دستشويي ممنوع همه ما در بهترين حالت ممکن روزي سه بار دندانهايمان را مسواک ميزنيم و بعد از اتمام کار مسواک را زير شير آب ميبريم، آبکشي ميکنيم و بعد از گذاشتن سرپوش آن خوشحال از اينکه دندانهاي سالم و تميزي داريم به ادامه کارهايمان ميرسيم. بد نيست بدانيد ميکروبها عاشق رطوبت هستند و در جاهاي مرطوب براحتي آب خوردن رشد ميکنند. پس همين که مسواکتان را بدون خشک کردن سر جايش ميگذاريد کافي است که ميکروبهاي رشد کرده وارد بدنتان شوند. همچنين نگه داشتن مسواک در دستشويي حتي با وجود داشتن سرپوش از جمله مهمترين اشتباههاست، چون تحقيقات نشان ميدهد در هر بار سيفونزدن قطرات بسيار ريز آب آلوده به ويروس و باکتري در فضا پخش ميشود و حداقل تا دو ساعت بعد هم در هوا شناور باقي ميمانند و بالاخره روي مسواک و البته حوله و ساير وسايل موجود در دستشويي مينشينند و زمينه ابتلا به انواع بيماري را فراهم ميکنند. به همين دليل توصيه ميشود بعد از هر بار مسواک زدن، آن را با آب و مايع دستشويي بشوييد و بعد از خشک کردن و قراردادن درپوش در يکي از کشوهاي ميز اتاقتان نگهداري کنيد. نمکدان محترم! در اينکه مصرف بيرويه نمک باعث افزايش فشار خون ميشود و سلامتتان را به خطر مياندازد هيچ شکي نيست، اما اگر بگوييم دست زدن به نمکدان هم ميتواند باعث بيمار شدنتان شود باور ميکنيد؟ بر اساس بررسيهاي متخصصان فرانسوي، نمکدانها بارها با دست افراد مختلف تماس پيدا ميکند و حاوي ميکروبها و مهمتر از همه ويروس سرماخوردگي است و در ۸۰ درصد موارد هم بيشتر از يک يا دو بار در سال شسته نميشود. يادتان باشد هفتهاي يکبار بايد نمکدان را با اسکاچ و مايع ظرفشويي بشوييد تا آلودگيها تميز شود. واي از وان و دوش حمام بر خلاف باور عموم تميز کردن حمام اصلا کار راحتي نيست، چون رطوبت زياد اين قسمت از خانه زمينه رشد انواع ميکروب، باکتري، قارچ و... را فراهم ميکند؛ بويژه بين درزها و کاشيها که دسترسي خوبي براي تميز کردن ندارد و با ريختن آب و مواد شوينده روي سطوح و آبکشي هم از بين نميرود و تنها روش تميزکردنشان فرچهکشيدن با ضدعفونيکنندههاست. اين موضوع درباره وان و دوش حمام هم صدق ميکند، چرا که به گفته متخصصان رطوبت هميشگي آنها محل تجمع قارچهايي است که باعث بيماريهاي پوستي ميشود. بنابراين پس از استحمام، وان را با محلولهاي ضدعفونيکننده بشوييد سپس با دستمال آن را خشک کنيد. دوش را هم هر دو ماه يکبار از سردوشي باز کنيد، نيم ساعت داخل مخلوط آب و سرکه و نمک يا وايتکس قرار دهيد و بعد از آبکشي و نصب با خيال راحت از دوشگرفتن لذت ببريد. چند توصيه بهداشتي - هر روز صبح ۱۰ دقيقه همه پنجره ها را باز بگذاريد؛ بدون توجه به اينکه هواي بيرون چطور است. حتي در سردترين روزهاي زمستان نيز اين کار را فراموش نکنيد. اين شيوه شايد به نظر خيلي ساده بيايد، اما براي از بين بردن ميکروب ها و عوامل بيماري زا بسيار موثر است؛ چرا که اين موجودات عاشق هواي محيط هاي محدود و راکد هستند. - وقتي از بيرون برمي گرديد، به هيچ وجه با کفش وارد منزل نشويد، زيرا در اين صورت همه ميکروب هاي بيرون را به داخل خانه منتقل مي کنيد. کيف دستي خود را نيز در هر جاي منزل نگذاريد، چون بدون آنکه بدانيد ميکروب هايي را که به همراه دارد پخش مي کنيد. - تميز کردن نرده هاي پله و دستگيره هاي در را فراموش نکنيد. اولين اقدام براي حفظ سلامت، شستشوي مرتب دست ها پس از تماس با اين قسمت هاست، اما به هر حال کافي نيست.