10 خاصیت فوقالعادهی زعفران
خبرآنلاين/ زعفران گرانترين ادويه جهان است. قيمت بالاي آن به دليل نوع خاص و حساسيت کار توليد و روند برداشت محصول است. برداشت زعفران به صورت دستي و از گل زعفران با نام علمي Crocus sativus انجام ميشود. اولين بار زعفران در يونان برداشت شد، که براي خواص دارويي آن و بهبود خلق وخو و تقويت حافظه استفاده ميشد. در ادامه ده خاصيت اين مادهي ارزشمند را مطالعه ميکنيد. 1. يک آنتياکسيدان قوي زعفران حاوي ترکيبات گياهي متنوعي است که به عنوان آنتياکسيدان عمل ميکنند، مولکولهايي که از سلولهاي بدن، در مقابل راديکالهاي آزاد محافظت ميکند. آنتياکسيدانهاي زعفران شامل کروسين، کروستين، سافرانال و کامپفرول است. کروسين و کروستين رنگدانههاي کاروتن هستند که علت اصلي زنگ قرمز زعفرانند. هر دو ترکيب داراي خاصيت ضدافسردگي هستند و از سلولهاي مغز در مقابل صدمات و التهابات محافظت ميکند. علاوه بر اين با کاهش اشتها به کاهش وزن نيز کمک ميکند. سافرانال به زعفران طعم و عطر ميبخشد. تحقيقات نشان ميدهند که اين آنتياکسيدان به بهبود خلق و خو، تقويت حافظه، افزايش قدرت يادگيري و محافظت از سلولهاي مغز در مقابل راديکالهاي آزاد نقش بسزايي دارد. و در نهايت، کامپفرول، که در گلبرگهاي گل زعفران پيدا ميشود، ترکيبي است که به کاهش التهابات داخلي کمک کرده و از سرطان و افسردگي جلوگيري ميکند. 2. بهبود خلق و خو و کاهش علائم افسردگي بر اساس مطالعاتي که در اين حوزه انجام شده، زعفران براي درمان علائم افسردگي اوليه نسبت به دارونماها تأثير بيشتر و بهتري دارد. هم گلبرگها و هم خود ماده زعفران براي درمان علائم افسردگي مؤثر شناخته شده است. 3. خاصيت ضد سرطاني همانطور که گفته شد، زعفران حاوي مقدار زيادي آنتياکسيدان است و از آسيبهاي ناشي از راديکالهاي آزاد جلوگيري ميکند. راديکالهاي آزاد، به سلولها آسيب ميرسانند و طبق تحقيقات موجب بروز بيماريهاي مزمني مانند سرطان ميشوند. طبق مطالعات، زعفران در از بين بردن يا توقف رشد سلولهاي سرطاني روده، پوست، مغز استخوان، پروستات، ريه و سينه نيز مؤثر است. علاوه بر اين، آزمايشها نشان ميدهند که کروسين، اصليترين آنتياکسيدان موجود در زعفران، سلولهاي سرطاني را در مقابل شيمي درماني آسيبپذيرتر و در نتيجه روند درمان را تسريع ميکند. 4. کاهش علائم سندرم پيش قاعدگي يا PMS PMS، شامل علائم جسمي، احساسي و روانشناختي قبل از شروع دورهي قاعدگي ماهانه است. طبق مطالعات، زعفران ميتواند به کاهش علائم PMS کمک کند. مطالعات ديگري نشان ميدهد که بوييدن زعفران به مدت 20 دقيقه ميتواند به تحملپذير شدن علائم PMS کمک زيادي کند. 5. کاهش اشتها و کمک به کاهش وزن مصرف ميانوعدهها ميتواند به يک عادت بد تبديل شود که نتيجهاي جز اضافه وزن ندارد. براساس مطالعات انجام شده، زعفران با کاهش اشتها، کمک ميکند که حجم غذاي مصرفيتان نيز کمتر شود. 6. کاهش بيماريهاي قلبي آنتياکسيدانهاي موجود در زعفران به کاهش کلسترول خون کمک کرده و از مسدود شدن رگها جلوگيري ميکند. 7. کاهش قند خون زعفران با افزايش سطح انسولين بدن، به کاهش قند خون کمک ميکند. 8. بهبود وضعيت بينايي زعفران از ضعف بينايي بر اثر کهولت سن جلوگيري ميکند. 9. تقويت حافظه در بزرگسالاني که در معرض ابتلا به آلزايمر هستند 10. تقريبا با تمام ذائقهها سازگار است زعفران را ميتوان به راحتي به برنج، غذاهاي مختلف و چاي اضافه کرد. عمدهترين روش آماده سازي آن، حل کردن در آب گرم است اما براي حفظ خاصيت آن ميتوانيد از يخ هم استفاده کنيد که رنگ و عطر زعفران را بهتر حفظ ميکند. با وجود قيمت بالاي زعفران، حتي مقدار کمي از اين مادهي ارزشمند، تأثير بسيار زيادي بر سلامتي خواهد داشت.