مطمئنید غذایتان سالم است؟
ايسنا/ رئيس پژوهشکده صنايع غذايي مازندران گفت: کنترل سلامت براي عرضه مواد خام وجود ندارد. رضا اسماعيل زاده کناري در مورد سلامت مواد غذايي خام موجود در بازار اظهار کرد: سلامت مواد غذايي به معناي داشتن ظاهري مطلوب و عاري از ميکروب، کپک و مخمر نيست. وي به نا آگاهي مردم نسبت به آناليز مواد غذايي خام و محصولات غيرصنعتي اشاره کرد و افزود: سلامت محصولات بايد پس از بررسي در مورد ميزان ناخالصي، مقدار سموم مصرف شده در مراحل مختلف کشت و عاري بودن محصول از فلزات سنگين مشخص شود که متأسفانه امکان دانستن آن وجود ندارد. نظارت بر محصولات صيفي جات و ميوههاي بازار مازندران کذب است رئيس پژوهشکده صنايع غذايي مازندران، غذا و مواد غذايي را به دو بخش خام و فرآوري شده طبقه بندي کرد و با بيان اينکه در زمينه عرضه مواد خام کنترل سلامت وجود ندارد، تصريح کرد: اين گفته ميشود که محصولاتي نظير صيفي جات، سبزيجات و ميوههاي عرضه شده در بازار به لحاظ سلامت، تحت نظارت قرار گرفته اند سخني کذب است. رئيس پژوهشکده علوم صنايع غذايي مازندران با اشاره به عرضه انواع محصولات غذايي در بازارهاي هفتگي استان خاطرنشان کرد: هيچ گونه نظارتي بر روي محصولات از بابت صحت و سلامت مواد غذايي خام وجود نداشته و اين موضوع در رابطه با توليدکنندگان عمده و انبوه نيز صادق است. *نظارت کيفي مواد غذايي به عهده اداره نظارت بر مواد غذايي نيست اسماعيل زاده دليل عدم نظارت را مربوط به تعريف نشدن برخي دستورالعملها دانست و تاکيد کرد: اداره نظارت بر مواد غذايي تنها وظيفه کنترل و بررسي محصولات غذايي صنعتي و فرآوري شده را داشته و نظارت کيفي مواد غذايي در حيطه کاري اين ارگان نيست. رئيس کارگروه تخصصي صنايع غذايي و تبديلي اتاق فکر توسعه و تعالي مازندران، متولي عرضه و توليد محصولات خام در کشور را جهاد کشاورزي معرفي و تصريح کرد: امکاناتي که اين ارگان در رابطه با سنجش مواد غذايي در اختيار دارد در سطح پاييني است. کمبود امکانات آزمايشگاهي در مجموعه جهاد کشاورزي وي از کمبود امکانات آزمايشگاهي در مجموعه جهاد کشاورزي سخن گفت و اظهار کرد: نبود چنين امکاناتي باعث شده تا اين نهاد نتواند محصولات را تحت کنترل، نظارت و مراقبت خود گرفته و با نمونه برداري، صحت عرضه محصولات را مورد پايش قرار دهد. فقط مواد غذايي صنعتي تحت نظارت هستند اسماعيل زاده، موضوع نظارت را تنها در مورد محصولات صنعتي و فرآوري تعريف شده توصيف کرد و افزود: در اين حوزه ادارههاي نظارت بر مواد غذايي و استاندارد با معين کردن حدود مجاز و محدودههاي مشخص، فعاليت صنايع را تحت بازرسي و کنترل قرار دادهاند. اقرار به وجود برخي فريبکاريهاي موجود در محصولات غذايي صنعتي و فرآوري شده عضو هيئت علمي دانشگاه علوم کشاورزي و منابع طبيعي ساري با اقرار به وجود برخي شيطنتها و فريبکاريهاي موجود در محصولات غذايي صنعتي و فرآوري شده خاطرنشان کرد: هر چند اين دست از اتفاقها بر مردم پوشيده نيست اما ميتوان گفت که حداقل يک سيستم نظارتي بر توليد و عرضه اين محصولات وجود داشته اما در مورد عرضه مواد خام چنين نيست. سرطان و رابطه آن با مواد غذايي اسماعيل زاده در بخش ديگري از گفت و گو درباره شيوع بيماريهاي صعب العلاج و ارتباط آن با مواد غذايي خام و پرمصرف کشور نظير برنج و گندم گفت: در سالهاي اخير به دليل مطرح شدن آثار و پيامدهاي ناگوار سموم و فلزات سنگين، سازمان غذا و دارو توليدکنندگان عمده برنج را مکلف به دريافت شناسه نظارتي کرده تا عرضه محصولات بسته بندي شده تحت برندهاي معتبر، اطمينان کافي را به مصرف کننده القا کند. رئيس پژوهشکده علوم صنايع غذايي مازندران با تصريح اينکه شيوع بيماري سرطان در سالهاي اخير تنها مربوط به غذا نيست، تاکيد کرد: دلايل متعددي در ابتلاء به اين بيماري نقش داشته که از آن جمله ميتوان به مواردي چون ژن مستعد، استرس، عدم فعاليت و در نهايت تغذيه اشاره کرد. سرطانهاي دستگاه گوارش شايعترين نوع بيماري در مازندران رئيس کارگروه تخصصي صنايع غذايي و تبديلي اتاق فکر توسعه و تعالي مازندران، سرطانهاي دستگاه گوارش را شايعترين نوع اين بيماري در استان دانست و خاطرنشان کرد: سرطانهاي معده، مري و روده در ارتباط مستقيم با الگوي مصرف غذايي افراد است. *مصرف مواد غذايي داغ يکي از علل سرطانهاي دستگاه گوارش اسماعيل زاده به مطالعات و پژوهشهاي اخير محققين دانشگاه علوم پزشکي مازندران در خصوص ريشه يابي علل شيوع سرطان، اشاره و تصريح کرد: پژوهشگران بر اين باورند که به دليل پايين بودن ارتفاع استان از سطح درياهاي آزاد و نيز بالا بودن نقطه جوش آب متأثر از اين پيامد، محصولات غذايي با درجه حرارت بالا مورد استفاده قرار ميگيرد. وي در ادامه اضافه کرد: مصرف مواد غذايي داغ و با حرارت بالا به الگوي تغذيهاي برخي افراد تبديل شده که در نتيجه باعث تشديد استعداد سيستم گوارش براي ابتلاي زودهنگام به سرطان ميشود. عضو هيئت علمي دانشگاه علوم کشاورزي و منابع طبيعي ساري، مقاومت و حساسيت افراد در برابر سموم را متفاوت، توصيف و اظهار کرد: برخي افراد در دُز ( dose ) پايين از سموم، حساسيت بالايي نشان داده و برخي افراد حتي در مقادير بالاتر از مصرف سم علائمي بروز نميدهند که اين همان مبحث استعداد ژن و تأثيرگذاري آن بر وقوع بيماري است. *محصول ارگانيک واقعي نداريم اسماعيل زاده در پاسخ به پرسشي مبني بر اينکه محصول ارگانيک چقدر واقعيت دارد، تصريح کرد: محصول ارگانيک واقعي به معناي تام وجود ندارد و توليد محصولات آلي و کاملاً طبيعي ادعايي نادرست است. رئيس کارگروه تخصصي صنايع غذايي و تبديلي اتاق فکر توسعه و تعالي مازندران با تشريح معناي کامل محصول ارگانيک گفت: محصول ارگانيک بايد داراي زنجيره غذايي ( chain food ) ارگانيک باشد که شامل تهيه بذر تا محصول نهايي ارگانيک و طبيعي است. رئيس پژوهشکده علوم صنايع غذايي استان با مطرح کردن اين پرسش که چه کسي ميتواند ادعا کند تمام زنجيره توليد محصول وي ارگانيک است خاطرنشان کرد: تشخيص اينکه بذر تهيه شده از مکاني مطمئن خريداري شده و يا اينکه در چه شرايطي به عمل آمده و آيا ارگانيک بوده بسيار مشکل است. اسماعيل زاده با بيان اينکه خلوص محصولات ارگانيک تنها ۳۰ تا ۴۰ درصد است، تصريح کرد: بايد تمام زنجيره غذايي کاملاً ارگانيک باشد تا ادعا کنيم محصول نهايي ما آلي، طبيعي و به دور از آلايندهها است، بنابراين محصول ۱۰۰ درصد ارگانيک وجود خارجي ندارد.