ايسنا/ بهترين روش براي طبخ غذا روشي است که کمترين کالري را به فرد تحميل کندف در اين راستا بخارپز کردن، يکي از روش هاي مفيد پخت غذا است که البته بيشتر در مورد سبزيجات به کار برده مي شود.
استاد گروه علوم و صنايع غذايي دانشکده کشاورزي دانشگاه تبريز اظهارکرد: بخارپز کردن يک روش پخت و پز مرطوب است که با استفاده از بخاري که از آب ايجاد ميشود، ماده غذايي پخته ميشود، اين روش يک روش بسيار ملايم پخت و پز است و يک گزينه عالي براي پخت مواد غذايي با بافت نرم مانند ماهي و سبزيجات است.
جواد حصاري، بخارپـز کردن برخي مواد غذايي را از روش هاي مفيد پخت غذا دانست و خاطرنشان کرد: بخارپـز کردن برخي مواد غذايي و سبريجات يکي از روش هاي مفيد پخت غذا محسوب مي شود. در روش هاي ديگر پخت، مقدار زيادي از ويتامين ها و املاح معدني از بين مي روند، ولي در روش بخارپز بيشتر مواد مغذي از جمله ويتامينهاي حساس به حرارت باقي ميمانند. همچنين مواد غذايي بخارپز شده مزه بهتري خواهند داشت. روش بخارپز بيشتر براي سبزيجات استفاده مي شود تا هم ارزش غذايي شان حفظ شود و هم نرم تر و هضم آن راحت تر باشد.
وي افزود: وقتي حرارت دادن به صورت ملايم و غيرمستقيم انجام شود، ساختار سلولزي بافتهاي غذايي و ترکيبات آروماتيک آن حفظ ميشوند.
عضو هيات علمي دانشگاه تبريز با اشاره به سالم بودن اين روش پخت و پز يادآور شد: بخارپز کردن يکي از انواع پخت و پز سالم است که در اين روش مواد مغذي از آن ماده غذايي خارج نميشود، به عبارت ديگر بخارپز کردن مواد غذايي باعث ميشود ۵۰ درصد مواد مغذي بيشتر از بقيه روشها حفظ شود.
وي افزود: سبزيهاي بخار پز شده، فلاونوييدها و ويتامينهاي خودشان را حفظ ميکنند.
حصاري از عالي بودن اين راه پخت گفت و تاکيد کرد: بخار پز کردن سبزيجات يکي از راههاي بسيارعالي براي پخت آنها است. ماهي بخار پز شده نيز بسيارعالي است، زيرا طعم و مواد مغذي خود را کاملاً حفظ ميکند که از آن جمله ميتوان به اسيدهاي چرب امگا-۳اشاره کرد که در تمامي مواد غذايي دريايي يافت ميشود.
استاد گروه علوم و صنايع غذايي، دانشکده کشاورزي دانشگاه تبريز نيز در گفتوگو با خبرنگار ايسنا اظهارکرد: در روش بخارپز پروتئين خيلي کم منعقد ميشود. بنابراين قابل هضمترين شکل خود را خواهد داشت، در صورتي که با سرخ کردن مواد غذايي در روغن به علت حرارت ديدن چربيها، امکان سرطان زا شدن بسيار بالاست.
صُديف آزادمرد با اشاره به باقي ماندن بيشتر مواد مغذي در روش بخار پز خاطرنشان کرد: در روش بخارپز بيشتر مواد مغذي از جمله ويتامين هاي حساس به حرارت باقي مي مانند، در صورتي که در روش هاي ديگر پخت ويتامين ها کاملا يا تا حدي از بين مي روند. همچنين به علت وجود کالري اضافه عامل بروز چاقي و مشکلات قلبي است.
وي افزود: با روش سرخ کردن در روغن ميزان زيادي از مواد مفيد غذايي موجود در مواد اوليه از بين مي رود.
عضو هيات علمي دانشگاه تبريز بخارپز شدن مواد غذايي را حفظ سلامت بدن تاثيرگدار دانست و يادآور شد: طبخ به صورت بخارپز بهترين شيوه پخت براي کنترل وزن و حفظ سلامت بدن است.
وي افزود: در روش هاي ديگر پخت، ويتامين ها کاملا يا تا حدي از بين مي روند ولي در روش بخارپز بيشتر مواد مغذي از جمله ويتامين هاي حساس به حرارت باقي مي مانند.
آزادمرد، از هضم راحت تر سبزيجات در پي بخارپز شدن گفت و تاکيد کرد: بخارپز کردن را بيشتر براي سبزيجات استفاده مي کنيم تا هم نرم تر شود و هم هضم شان راحت تر باشد و هم ارزش تغذيه اي خود را حفظ کنند. البته اگر از لحاظ زماني امکان تهيه باقي مواد غذايي به روش بخارپز وجود داشته باشد، اين مواد هم مزه بهتري خواهند داشت و هم مواد مغذي بيشتري در آنها حفظ مي شود. حتي فرض کنيد برنج را مي توان به روش بخارپز با استفاده از دستگاه بخارپز تهيه کرد.
براساس اين گزارش، با توجه به تغيير سبک زندگي انسانها و کاهش تحرک فيزيکي افراد و در پي آن افزايش چاقي، خوردن غذاي بخارپز، يکي از بهترين گزينهها است. بخارپزکردن، يکي از روش هاي مفيد پخت غذاست که البته بيشتر در مورد سبزيجات به کار برده مي شود؛ سبزيجاتي که کنار غذا مورد استفاده قرار مي گيرند بهتر است به شيوه بخارپز طبخ شوند تا ويتامين هاي آنها حفظ شود.
بازار