ايسنا/ شيرهاي بدون چربي و کم چرب و ماستهاي طعمدار نه تنها به اندازه همتايان پر چرب خود در ايجاد احساس سيري و رضايت از غذا خوردن موفق نيستند، بلکه اغلب سرشار از قندهاي افزوده بوده و حتي ما را از فوايد سلامت لبنيات پر چرب محروم ميکنند.
شير پر چرب بار ديگر در کانون توجهات قرار گرفته و محبوبيت آن رو به افزايش است. در شرايطي که سالها به مردم توصيه ميشد تا به واسطه محتواي کالري زياد و چربي اشباع از مصرف محصولاتي مانند شير و ماست پر چرب پرهيز کنند، اما آنها در حال باز پس گرفتن اعتبار خود به عنوان گزينههايي سالم در مقايسه با جايگزينهاي کم چرب و بدون چربي خود هستند.
به گفته فرانس لارجمن روت کارشناس تغذيه، جريان ترس از چربي در دهه ۱۹۹۰ موجب شد تا توصيه رايج سازمانها و کارشناسان سلامت بر پرهيز از مصرف اين ماده، از جمله کنار گذاشتن مصرف محصولات لبني مانند شير، استوار باشد.
همان گونه که افراد بيشتري استفاده از لبنيات کم چرب يا بدون چربي را مد نظر قرار ميدادند، شرکتهاي توليد کننده لبنيات نيز براي بهبود عطر و طعم اين قبيل محصولات افزودن قند و مواد مصنوعي ديگر به آنها را آغاز کردند. از اين رو، تنها مصرف يک وعده ماست ميوهاي در روز ميتواند تقريباً کل مقدار مصرف توصيه شده روزانه شکر را تأمين کند.
شيرهاي بدون چربي و کم چرب، و ماستهاي طعمدار نه تنها به اندازه همتايان پر چرب خود در ايجاد احساس سيري و رضايت از غذا خوردن موفق نيستند، بلکه اغلب سرشار از قندهاي افزوده بوده و حتي ما را از فوايد سلامت لبنيات پر چرب محروم ميکنند.
به طور جالب توجهي، لبنيات پر چرب ممکن است به ما در حفظ وزن سالم کمک کنند. طي يک مطالعه که شرايط ۱۸ هزار زن ميانسال با وزن سالم را براي يک دهه دنبال کرد، مشخص شد، افرادي که شير کامل و لبنيات پر چرب بيشتري مصرف ميکردند، در مقايسه با زناني که هيچ گونه لبنيات پر چربي مصرف نميکردند، احتمال کمتري داشت با اضافه وزن يا چاقي مواجه شوند. مطالعهاي کوچک که در نشريه European Journal of Clinical Nutrition منتشر شد نيز نشان داد که مصرف روزانه شير کامل به بهبود سطوح کلسترول خوب (HDL) در شرکت کنندگان کمک کرده است، در شرايطي که مصرف شير بدون چربي چنين نتيجهاي به همراه نداشت.
برخي مطالعات ديگر نشان دادهاند کودکاني که شير کامل مصرف ميکنند، نسبت به آنهايي که شير کمچرب مصرف ميکنند، از سطوح بالاتر ويتامين D در خون خود برخوردار هستند. پژوهشگران فکر ميکنند که چربي شير ممکن است در جذب کارآمدتر ويتامين D نقش داشته باشد زيرا اين ماده مغذي محلول در چربي است.
خوشبختانه، شرايط در حال تغيير است. افراد بسياري آگاهند که دليلي براي هراس از چربيهاي سالم وجود ندارد. برخي دوستداران غذا خوردن سالم ممکن است به مصرف ماست و ديگر محصولات لبني ساده و بدون چربي عادت کرده باشند تا از مصرف چربيهاي اشباع پرهيز کرده و استفاده از منابع چربي خوب مانند مغز دانهها را در دستور کار خود قرار داده باشند. اگر شما نيز از افراد اين دسته هستيد، شايد بهتر باشد همچنان مصرف گاه به گاه لبنيات پر چرب را مد نظر قرار دهيد.
در شرايطي که هر دو انتخابهاي خوبي هستند، اما محصولات لبني تهيه شده از شير کامل ارگانيک فوايد ديگري مانند محتواي بالاي اسيدهاي چرب امگا -۳ و همچنين اسيد لينولئيک کونژوگه که براي حفظ وزن سالم مفيد بوده و ممکن است به مديريت ديابت نوع ۲ نيز کمک کند را ارائه ميکند.
همانند هر گروه غذايي ديگر، مصرف بيش از حد لبنيات نيز ايده خوبي نيست. اگر به خوبي ميتوانيد لبنيات را تحمل کنيد، به مقدار مصرف توصيه شده روزانه سه وعده پايبند باشيد. شير و محصولات لبني ديگر منبع خوبي براي کلسيم هستند و زنان به دريافت ۱,۰۰۰ ميلي گرم کلسيم در روز نياز دارند.
اگر در گوارش لاکتوز، قند طبيعي موجود در شير، با دشواري مواجه هستيد ميتوانيد محصولات لبني بدون لاکتوز را انتخاب کنيد. همچنين، ماست يوناني و پنيرهاي سخت محصولاتي با لاکتوز بسيار کم هستند، از اين رو، مصرف آنها براي افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز معمولاً مشکل آفرين نيست.
محصولات لبني پر چرب ممکن است بهترين انتخاب براي افرادي که رژيم غذايي دش (DASH) را براي درمان پرفشاري خون دنبال ميکنند، نباشند. پزشک يا کارشناس تغذيه شما ممکن است استفاده از محصولات لبني کم چرب را در رژيم غذايي دش توصيه کند که سرشار از ميوهها، سبزيها و لبنيات کم چرب است.
براي افراد ديگر، مصرف روزانه لبنيات پر چرب مشکل ساز نيست و در صورت دسترسي به گزينههاي ارگانيک، آنها انتخاب بهتري هستند. نتايج يک بررسي شامل چندين مطالعه نشان داد که شير تهيه شده از گاوهاي ارگانيک از اسيدهاي چرب چند غير اشباع، اسيدهاي چرب امگا ۳، ويتامين E، آهن و اسيد لينولئيک کونژوگه CLA بيشتر نسبت به شير گاوهاي ديگر برخوردار است.
بازار