logo

خوراکی های رنگارنگ برای سلامت پوست

منبع
بهداشت نيوز
بروزرسانی
خوراکی های رنگارنگ برای سلامت پوست
بهداشت نيوز/ تاثيرگذاربودن ويتامين‌ها در شادابي پوست، توليد‌کنندگان را نيز بر آن داشته تا براي ساخت انواع کرم‌ها و لوسيون‌ها از ترکيب‌هاي ويتامينه استفاده کنند اما با آغاز سال نو، مي‌توان به جاي استفاده از ترکيب‌هاي شيميايي، اين منابع طبيعي را در سبد ميوه‌هاي بهاري پيدا کرد. در طول چند دهه اخير، به‌خصوص 10 سال گذشته ميزان استفاده از منابع آنتي‌اکسيدان افزايش چشمگيري داشته است زيرا بشر به اين نتيجه رسيد که يکي از علت‌هاي پيري و از بين رفتن سلول‌هاي بدن از جمله سلول‌هاي پوست، اکسيده‌شدن ناشي از فعل و انفعالات داخل سلول، هسته و سيتوپلاسم است. بر اين اساس موادي که براي سلول‌ها حکم مواد سمي را دارند توليد مي‌شود که در نتيجه پوست را با پيري و تخريب سلولي مواجه مي‌‌کند.دکتر اميرهوشنگ احساني، متخصص پوست و عضو هيات‌علمي دانشگاه علوم‌پزشکي تهران در همين خصوص گفت: «بشر بر اثر تحقيقات متعدد به اين نتيجه رسيد که مواد ناشي از اکسيده‌شدن داخل سلول از طريق مصرف منابع بيشمار حاوي آنتي‌اکسيدان کمتر مي‌شود اما با گذشت چند سال، بشر به نتيجه ديگري مبني بر اينکه استفاده بيش از حد منابع آنتي‌اکسيداني خطر ابتلا به سرطان را افزايش مي‌دهد دست پيدا کرد، به همين دليل به طور دقيق اعلام شد مصرف به اندازه منابع آنتي‌اکسيداني، براي بقاي سلول‌ها موثر است اما استفاده بيش از حد نياز اين منبع به هيچ عنوان توصيه نخواهد شد.از اين‌رو مصرف منابع متعدد آنتي‌اکسيدان هنوز هم مهم تلقي مي‌شود اما اين اهميت به پررنگي 10 سال گذشته نيست.» بهترين انتخاب 7 رنگ سلامت که در منابع غذايي يافت مي‌شود، يافته‌اي علمي است که سلامت ارگان‌هاي مختلف به‌خصوص پوست را تامين مي‌کند و اغلب ميوه ها و سبزي‌هايي را به اين رنگ مي‌بينيم که داراي ترکيب‌هاي آنتي‌اکسيداني، فلاونوييدي و ويتامين «A، E ‌و C» هستند.دکتر سيد مرتضي صفوي، کارشناس تغذيه و عضو هيات‌علمي دانشگاه علوم‌پزشکي اصفهان با بيان اين جمله‌ها افزود: «با آغاز فصل بهار ميوه‌هايي به بازار مي‌آيند که سرشار از منابع غذايي مفيد هستند و به سلامت اندام‌هاي مختلف بدن کمک مي‌کنند از اين‌رو مي‌توان بخشي از رژيم غذايي روزانه را به اين گروه اختصاص داد که علاوه بر سالم بودن، عوارض کمتري نسبت به مواد شيميايي دارند و با اطمينان بيشتري مورد مصرف قرار مي‌گيرند.» در همين راستا دکتر احساني هم معتقد است:‌ «طي سال‌هاي اخير تامين آنتي‌اکسيدان مورد نياز بدن به دو شيوه مواد صناعي و طبيعي امکان‌پذير شده که بديهي است استفاده منطقي و به اندازه از منابع طبيعي آن بيشتر توصيه مي‌شود زيرا خطرهاي کمتري را به دنبال خواهد داشت و ديگر نگراني از بابت افزايش ريسک ابتلا به سرطان‌هاي مختلف به دليل مصرف بيش از اندازه يا نامناسب منابع آنتي‌اکسيداني صنعتي و شيميايي وجود ندارد.» دکتر سيدمرتضي صفوي، 7 رنگ سلامت را عاملي براي داشتن بدني تشکيل‌شده از اندام‌هاي سلامت معرفي مي‌کند و به رنگ قرمز به‌عنوان اولين رنگ سلامت بخش اشاره مي‌کند که در انار، هندوانه،‌ گوجه‌فرنگي خام و پخته، آب گوجه‌فرنگي، گريپ‌فروت صورتي، سوپ گوجه‌فرنگي، سس ماکاروني و امثال آن که حاوي ليکوپن و آنتي‌اکسيدان هستند يافت مي‌شود.ضمن اينکه منابع ياد شده به دليل ويتامين «C» ‌موجود در آنها، براي شادابي پوست بسيار مفيد هستند. از ديدگاه وي گروه بعدي را مواد غذايي داراي رنگ زيبا و آرامش بخش ارغواني تشکيل مي‌دهند که سرشار از آنتوسيانين (آنتي‌اکسيدان بسيار قوي که از لخته شدن خون جلوگيري مي‌کند)، هستند و در کاهش احتمال ابتلا به سرطان نقش دارند. انگور قرمز، زغال اخته، آلو، سيب قرمز، توت‌فرنگي، توت سياه و تمشک جزو اين گروه بهاري قرار مي‌گيرند. دکتر صفوي ادامه داد: «فيتوکميکال‌ها که متابوليت‌هاي ثانويه گياهي هستند در رژيم غذايي گياهخواري به وفور تامين و باعث مي‌شود گياه را در برابر آب‌وهواي بد و خطرهاي احتمالي محافظت ‌کند که خوشبختانه اين اثر حفاظت‌کننده در مورد انسان‌ها نيز صدق مي‌کند و مانع رشد سريع سلول‌هاي سرطاني مي‌شود.» همچنين رنگ نارنجي در ميوه‌هايي مثل زردآلو، هويج، انبه، سيب‌زميني شيرين، کدو تنبل و گرمک يافت مي‌شود که مواد توليد‌کننده ويتامين «A» را دارند و به دليل دارا بودن آلفا و بتاکاروتن (پيش‌ساز ويتامين A) در کاهش ابتلا به سرطان موثر است. زرد متمايل به نارنجي گروه چهارم اين رنگ‌هاي سلامت را تشکيل مي‌دهد که معمولا منابع حاوي بتاکريپتوتانکسين و فلاونوييد در طبيعت به اين رنگ وجود دارند و ميوه‌هايي مثل پرتقال، نارنگي، هلو، شليل، پاپايا (در ايران کمتر پيدا مي‌شود)‌ و نوشيدني‌هايي مثل آب پرتقال و نارنگي در اين گروه قرار مي‌گيرند و البته خاصيت ضدسرطاني دارند زيرا 87 درصد از بتاکريپتوتانکسين از آب پرتقال و نارنگي به دست مي‌آيد.گروه غذايي سفيد متمايل به سبز به دليل دارابودن فلاونوييد، کوئرسيتين و کامفرول و الاستين خاصيت ضدتومور دارند که مي‌توان در خانواده پيازها از قبيل سير، کرفس، گلابي، کاسني سفيد و پياز به دنبال آنها بود. از نظر وي ششمين گروه رنگ‌هاي سلامت رنگ سبز را تشکيل مي‌دهند که در سبزي‌هايي مثل کلم بروکلي، کلم‌پيچ،‌ کلم دگمه‌اي و معمولي يافت مي‌شود و داراي ترکيب‌هاي سولفورافان، ايزوتيوسيانات و ايندول هستند، ضمن اينکه ژن خاصي را که باعث تحريک آنزيم‌هاي شکننده موادشيميايي سرطانزا مي‌شود توليد مي‌کند. آخرين گروه رنگ‌ها نيز به رنگ سبز متمايل به زرد مربوط مي‌شود که علاوه بر شاداب‌سازي پوست در حفظ قوه بينايي و جلوگيري از رشد سلول‌هاي سرطاني دخيل است.اسفناج، ذرت، نخود و لوبياي سبز، خربزه، آووکادو و گياه خردل، حاوي کارتنوييد‌هاي زيگزانتين و لوتيين هستند که در اين گروه قرار مي‌گيرند. به اين ترتيب با افزودن خانواده رنگ‌ها به رژيم غذايي، مي‌توان از بدن خود مراقبت کرد و نگراني ابتلا به برخي از رايج‌ترين بيماري‌هاي قرن اخير را که تهديد‌کننده سلامت افراد است، کاهش داد. ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد
اخبار بیشتر درباره
اخبار بیشتر درباره