«فرشتههای مرگ» کبد را از کار میاندازند
ايسنا/ بازرس انجمن علمي بهداشت و ايمني مواد غذايي ايران با تاکيد بر اين که بارندگيهاي بهاري احتمال رويش قارچهاي سمي را افزايش ميدهد، لزوم افزايش آگاهي افراد جامعه به ويژه کودکان در مواجهه با قارچهاي سمي آمانيتا موسوم به فرشتههاي مرگ در طبيعت را يادآور شد. دکتر بهادر حاجي محمدي با بيان اين که بارندگيهاي فروردينماه سال جاري احتمال رويش قارچهاي سمي را در نقاط مختلف کشور افزايش ميدهد، اظهار کرد: سيلابهاي اخير باعث افزايش رطوبت در اکثر استانهاي کشور شده و در نتيجه اين احتمال وجود دارد که شاهد رويش غيرمنتظره قارچ سمي "آمانيتا" در مناطقي از کشور باشيم. وي به مسموميت شماري از افراد در بهار سال گذشته در اثر مصرف قارچهاي خودرويي که به صورت فلهاي در قالب قارچهاي طبيعي يا کوهستاني و «ارگانيک» در برخي از استانهاي کشور به فروش رسيد، اشاره و بيان کرد: قارچ آمانيتا که به فرشته مرگ نيز شهرت دارد، پارسال موجب مسموميت بيش از هزار نفر و مرگ بيش از ۲۰ نفر در کشورمان شد. بازرس انجمن علمي بهداشت و ايمني مواد غذايي ايران با بيان اين که اين قارچها نه تنها ارگانيک نبودند بلکه بسيار سمي و کشنده هم بودند، تاکيد کرد: صرفاً عدم استفاده از کود شيميايي يا سموم سنتتيک، ضامن سلامتي يک محصول نيست بلکه بايد ترکيبات ذاتي محصول نيز مورد توجه قرار گيرد. وي افزود: متأسفانه گاهي اوقات، تبليغات سو و يک طرفه موجب ميشود که مصرفکنندگان با شنيدن نام «ارگانيک»، آن محصول را سالم تلقي کنند و نسبت به ساير ملاحظات آن توجه نکنند که مسموميت هموطنان با قارچهاي طبيعي در سال گذشته، تجربه تلخ و مصداقي در اين زمينه است. حاجي محمدي با اشاره به اين که برخي از محصولات غذايي طبيعي در گروه محصولات ارگانيک شناخته ميشوند، اظهار کرد: اگر چه محصولات ارگانيک از نظر سلامتي ارجح هستند و حتماً بايد توليدات غذايي ارگانيک در کشور افزايش يابد اما شرط اساسي براي ارگانيک ناميدن يک محصول، اين است که شرايط و الزامات مورد نياز آن لحاظ شده باشد. وي به محصولات کشاورزي ارگانيک اشاره کرد و افزود: محصولات واقعي ارگانيک از نظر سلامتي اطمينان بخش هستند اما اگر به شرايط و قواعد پيچيده کشت ارگانيک توجه نشود، ممکن است به مراتب از معادل رايج آن خطرناکتر باشد. اين فوق دکتراي سمشناسي مواد غذايي با اشاره به اين که متأسفانه گاهي برخي از سودجويان از نام ارگانيک سو ء استفاده ميکنند و محصولات خود را در قالب اين نام براي جلب اعتماد مردم و افزايش سود خود به فروش ميرسانند، گفت: مردم بايد توجه داشته باشند که صرف اطلاق نام ارگانيک به يک محصول توسط فروشنده، بدون نظارت و رعايت اصول و قواعد کشت، سلامتي اين محصول را تضمين نميکند. وي افزود: در اين زمينه نظارت همه جانبه دستگاههاي مسئول و متوليان امر از جمله سازمان ملي استاندارد و سازمان غذا و داروي وزارت بهداشت مورد نياز است و بايد به عنوان يک مطالبه جدي پيگيري شود. حاجي محمدي در ادامه با بيان اين که قارچهاي پرورشي بايد داراي شناسه بهداشتي توليد، تاريخ انقضا و بسته بندي باشند، اظهار کرد: قارچهايي که دست فروشان به طور فلهاي اقدام به فروش آن ميکنند، به هيچ وجه ايمن نيستند زيرا تشخيص قارچهاي سمي آمانيتا توسط مصرف کنندگان امکانپذير نيست. وي با تاکيد بر لزوم افزايش آگاهي کودکان در مواجهه با قارچهاي آمانيتا در طبيعت و حين تفرج و گردش، بيان کرد: کودکان از سيستم ايمني ضعيفتري نسبت به افراد بزرگسال برخوردارند بنابراين حتي لمس اين نوع قارچ ميتواند براي کودکان خطرآفرين باشد. حاجي محمدي با اشاره به اين که سم قارچ آمانيتا در برابر حرارت مقاوم است و در اثر حرارت و سرخ شدن از بين نميرود، خاطرنشان کرد: افراد در اثر استفاده اين قارچ ظرف مدت ۴ تا ۲۴ ساعت علائمي نظير دل درد، اسهال و تهوع را تجربه ميکنند. اين مسئول در پايان با بيان اين که در چنين شرايطي القاي استفراغ با تحريک گلو براي خروج محتواي معده اولين اقدام لازم است، خاطرنشان کرد: اقدام بسيار مهم بعدي مراجعه بسيار سريع به مراکز درماني است تا خطر مرگ از بيمار رفع شود چرا که اين سم، کبد را به شدت تحريک ميکند و در نهايت باعث از کار افتادن کبد ميشود.