رژیم غذایی مناسب برای بیماران کلیوی
باشگاه خبرنگاران/ موادغذايي بسياري هستند که ميتوانند براي بيماران کليوي مفيد باشند، اما همه بيماران بايد مطمئن شوند که غذا و ميوهاي که ميخورند، منبع کمي از پتاسيم، فسفر و سديم باشد. اين بيماران به دليل نارسا بودن وضعيت گوارشي خود بايد با رعايت رژيم غذايي مخصوص از خوردن برخي موادغذايي اجتناب کنند؛ بهطور مثال مصرف زياد پتاسيم، فسفر و سديم براي بيماران کليوي مضر است. در اين خبر برخي از موادغذايي که بيماران کليوي بايد از دور آن را خط بکشند را معرفي ميکنيم: ۱- آواکادو آواکادو منبع غني پتاسيم و فسفر است؛ ۱۵۰ گرم از اين ميوه حدود ۷۲۷ ميليگرم پتاسيم دارد که اين ميزان ۲ برابر پتاسيمي است که در موز وجود دارد، بر همين اساس بيماران کليوي بايد از خوردن اين ميوه در طول روز اجتناب کنند. ۲- غذاهاي کنسروي براي کنسرو کردن غذاها مقداري زياد نمک مورد استفاده قرار ميگيرد، مادهاي که براي بيماران کليوي مضر است و سديم موجود در آن براي بيماران کليوي توصيه نميشود، از اين رو بيماراني که مشکلات کليوي دارند بايد دور غذاهاي کنسروي مانند سوپ، تن ماهي و برخي سبزيجات را خط بکشند. ۳- نان گندم در اين نوع نان فيبر و سبوس به مقدار زياد وجود دارد؛ ميدانيد سبوس و فيبر پتاسيمي بالا دارند و بر همين اساس بيماران کليوي بايد نان سفيد را جايگزين نان گندم کنند، در ۳۰ گرم از نان گندم ۵۷ ميليگرم فيبر و ۶۹ ميليگرم پتاسيم وجود دارد در حالي که نان سفيد تنها ۲۸ ميليگرم از پتاسيم و فيبر را در خود جاي داده است. ۴- برنج قهوهاي اين نوع برنج همانند نان گندم سرشار از فيبر و پتاسيم است؛ يک فنجان برنج قهوهاي پخته ۱۵۰ ميليگرم فسفر و ۱۵۴ ميليگرم پتاسيم دارد؛ بيماران کليوي ميتوانند برنج سفيد را که تنها ۶۹ ميليگرم فسفر و ۵۴ ميليگرم پتاسيم دارد، در سبد برنامه غذايي خود جاي دهند؛ البته بيماران کليوي ميتوانند برنج قهوهاي را نيز در رژيم خود داشته باشند به اين شرط که اين ماده غذايي را با موادي ديگر که پتاسيم کمتري دارد، جابجا کنند. ۵- موز همانطور که ميدانيم موز پتاسيمي بسيار بالا دارد و بيش از ۴۰۰ ميليگرم از اين ماده غذايي را در خود جاي داده است، البته متاسفانه تمام ميوههاي استوايي پتاسيمي بسيار بالا دارند و از اين رو براي بيماران کليوي مفيد نيستند، با اين وجود اگر هر يک از بيماراني که دچار مشکل کليوي هستند هوس خوردن ميوههاي استوايي به سرشان زد، ميتوانند آناناس را با پتاسيم کمتر، جايگزين کنند. ۶- پرتقال و آب پرتقال با وجود آن که پرتقال سرشار از ويتامين C و براي اکثر بيماريها مفيد است، اما بيماران کليوي به دليل پتاسيم بسيار بالاي اين ميوه بايد مصرف آن را محدود کنند، بيماران کليوي براي نوشيدن آب ميوه ميتوانند از سيب و انگور استفاده کنند. ۷- گوشت فرآوري شده اين ماده غذايي مانند کنسروها، نمکي زياد را در خود جاي دادهاند، به علاوه اينکه در کنار نمک ميزان پروتئين آن هم بالاست لذا بيماران کليوي بايد از خوردن اين نوع گوشت اجتناب کنند. ۸- گوجه فرنگي گوجه فرنگي مانند موز پتاسيمي بالا دارد و منبعي سرشار از فسفر و سديم است؛ همانطور که گفتيم تمام اين عناصر غذايي براي بيماران کليوي مضر هستند، لذا بيماراني که دچار مشکلات کليوي هستند بايد گوجه فرنگي را در رژيم غذايي خود محدود کنند.