تغذیه/ ایستاده غذاخوردن اشتهایتان را کور میکند
سلامانه/ يافته هاي يک پژوهش جديد با اثبات اثر وضعيت قرارگيري بدن(posture) در طعم خوراک، نشان داد غذا خوردن در حالت ايستاده با از کار انداختن پرزهاي چشايي و اثرگذاري بر ارزيابي فرد از طعم غذا، ادراک دمايي و حجم کل مصرفي، اشتها را سرکوب مي کند. محققان در اين پژوهش به طور خاص تعامل ميان حس دهليزي (vestibular sense) را که مسئول کنترل تعادل و وضعيت قرارگيري بدن است با سيستم چشايي که بر ادراک يک فرد از طعم و مزه غذا اثر ميگذارد، مورد بررسي قرار دادند. پايگاه اينترنتي «ساينس ديلي»با اعلام اين مطلب نوشت،نتايج اين بررسيها نشان داد حتي چند دقيقه ايستادن حس استرس فيزيکي را برانگيخته و پرزهاي چشايي را از کار مياندازد. نيروي جاذبه خون را به قسمتهاي تحتاني بدن ميراند، کار قلب را براي خون رساني به بخش بالايي بدن سختتر ميکند و ضربان را افزايش ميدهد. اين فرآيند محور هيپوتالاموس، هيپوفيز، آدرنال را فعال کرده و به افزايش غلظت هورمون استرس کورتيزول در بدن ميانجامد. اين واکنش زنجيرهاي، حساسيت حسي را کاهش داده و متعاقباً بر ارزيابي چشايي غذا و نوشيدنيها، ادراک دمايي و حجم کل مصرفي در افراد اثر ميگذارد. محققان براي اثبات اين فرضيه که غذاهاي خوشمزه در شرايطي که افراد راحت نيستند برايشان طعم سابق را ندارد، ۳۵۰ داوطلب را برگزيدند و با انجام تستهايي دريافتند افرادي که غذايي را به طور ايستاده ميخورند نسبت به کساني که نشسته آن را مزه ميکنند، در تشخيص طعم و مزه خوراکيها و دماي نوشيدنيها ضعيفتر عمل ميکنند. نتايج به دست آمده از اين مطالعه کمکهاي شاياني به علم تغذيه ميکند. با اتکا به اين يافتهها، والدين ميتوانند غذاهاي سالم و در عين حال بدطعم و داروهاي تلخ را در حالت ايستاده به کودکان خود بخورانند تا برايشان قابل تحملتر باشد و طعم آن را کمتر حس کنند. از طرف ديگر اين يافتهها نشان داد که براي دستيابي به اهداف بلندمدت خود براي کاهش وزن ميتوانيد ايستاده غذا خوردن را امتحان کنيد. نتايج اين مطالعه در مجله Consumer Research منتشر شده است.