از عمده دلایل ایجاد گاز و نفخ شکم
بهداشت نيوز/ گاز و نفخ شکم يکي از رايجترين و اجتناب ناپذيرترين مسائل براي بسياري از مردم جهان محسوب مي شوند. گاز به واسطه باکتري هايي که در روده زندگي مي کنند شکل مي گيرد. همچنين، مشکلات داخلي يا واکنش به عوامل خارجي نيز مي توانند شرايط آن را وخيمتر سازند. 7 دليل شايع توليد بيش از اندازه گاز و نفخ شکم در شرايطي که يک مشکل سلامت جدي محسوب نمي شود، اما توليد گاز گاهي اوقات تا آن اندازه افزايش مي يابد و حالت دائمي به خود مي گيرد که موجبات شرمندگي فرد را فراهم مي سازد. همچنين، گاز مي تواند انباشته شده و موجب بوي ناخوشايند شود. در ادامه با برخي از شايعترين دلايل شکل گيري گاز و اقداماتي که مي توان در راستاي پرهيز از آن مد نظر قرار بيشتر آشنا مي شويم. عدم تعادل در جمعيت باکتريايي توليد بيش از اندازه گاز مي تواند به واسطه عدم تعادل در جمعيت باکتري هايي که از روده محافظت مي کنند، شکل بگيرد. اين شرايط پس از تجربه يک اختلال گوارشي مانند اسهال و استفراغ يا عفونت شايع است. به دليل اين که pH معده به تغيير سريع تمايل دارد، توليد گاز مي تواند افزايش يابد و موجب افزايش جمعيت برخي باکتري هاي خاص شود. در اين شرايط مصرف هر چه بيشتر پروبيوتيک و مواد غذايي پروبيوتيک ايده خوبي محسوب مي شود. از اين طريق به افزايش جمعيت باکتري هاي سالم و دوستدار دستگاه گوارش کمک مي کنيد. تخمير غذا در روده برخي باکتري هاي موجود در روده مسئوليت تخمير برخي مواد غذايي را به منظور تسهيل روند تجزيه آنها طي فرآيند گوارش بر عهده دارند. اين فعاليت به طور معمول در روده بزرگ انجام مي شود. با اين وجود، گاهي اوقات باکتري ها مي توانند وارد روده کوچک شده و روند تخمير زودتر آغاز شود. از آنجايي که مواد غذايي موجود در روده کوچک به طور کامل گوارش نشده اند، ميزان گاز در سراسر دستگاه گوارش افزايش مي يابد تا زماني که آزاد شود. بدترين قسمت ماجرا اين است که چنين شرايطي مي تواند موجب نفخ، درد، و ديگر نشانه هايي شود که بر کيفيت زندگي انسان تاثيرگذار هستند. سريع غذا خوردن افرادي که غذاي خود را خيلي سريع و طي چند دقيقه مي خورند، احتمال بيشتري دارد تا از شکل گيري گاز بيش از اندازه رنج ببرند. آنها مقدار زيادي هوا را طي وعده هاي غذايي خود مي بلعند، که اين شرايط ميزان گاز را در روده ها افزايش مي دهد و به آروغ زدن و نفخ منجر مي شود. مصرف بيش از اندازه لبنيات اگرچه برخي افراد هيچ گاه مشکلي در گوارش محصولات لبني ندارند، اما با گذشت زمان ممکن است با برخي مشکلات جدي مواجه شوند. سن و مواجهه مداوم با برخي عوامل ممکن است سطوح آنزيم لاکتاز را کاهش دهند. لاکتاز مسئوليت گوارش محصولات لبني را بر عهده دارد. اگر پس از مصرف لبنيات دچار نشانه ها يا مشکلات گوارشي مي شويد ممکن است به عدم تحمل لاکتاز مبتلا باشيد. در اين مورد، تنها راه حل پرهيز از مصرف لبنيات است. در عوض، مصرف محصولات لبني بدون لاکتوز را مد نظر قرار دهيد. تغييرات هورموني تغييرات هورموني که بانوان طي دوران يائسگي تجربه مي کنند، همراه با بيماري هاي مربوط به هورمون ها مي توانند به شکل گيري گاز بيش از اندازه منجر شوند. براي کنترل نشانه ها و کاهش وقوع، شما بايد ورزش بيشتري انجام داده و آب فراوان بنوشيد. حساسيت به گلوتن گاز مي تواند نشانه روشني از آلرژي هاي يا ديگر اختلالات غذايي مانند بيماري سلياک باشد. اين بيماري هاي خودايمني مي توانند به مشکلات جدي در جذب منجر شوند. اين شرايط به نوبه خود مي تواند پارگي هاي ريز در ديواره روده کوچک را موجب شود. سپس، اين شرايط به شکل گيري التهاب در شکم، درد و ديگر نشانه هايي که از گوارش درست پيشگيري مي کنند، منجر مي شود. توليد مواد زائد يبوست، يا توليد مواد زائد در روده ها، يکي از دلايل بالقوه شکل گيري گاز و ديگر اختلالات گوارشي است. هنگامي که مواد زائد در روده بزرگ باقي مي مانند موجب تغيير در جمعيت باکتريايي مي شوند و بدن گاز بيشتري نسبت به حالت عادي توليد مي کند. افزون بر اين، روده هاي شما در جذب مواد مغذي و دفع مواد زائد که بدن به آنها نيازي ندارد دچار مشکل مي شوند. هنگامي که از اين شرايط رنج مي بريد افزايش مصرف آب، فيبر، و ديگر مواد غذايي که ويژگي هاي گوارشي دارند، ايده خوبي است. به خاطر داشته باشيد که کارآمدترين روش براي کنترل اين مشکل بهبود عادات غذايي محسوب مي شود. اين شامل کاهش مصرف محصولاتي مي شود که توليد گاز را تحريک مي کنند.