مجله پزشکی دکتر سلام/ آب پرتقال یک آب میوه بسیار محبوب و عمومی در سرتاسر دنیا است و مدت ها از آن به عنوان یک نوشیدنی به همراه صبحانه استفاده کرده اند. آگهی های تلویزیونی و شعار های تبلیغاتی آن را به عنوان یک نوشیدنی بی نظیر معرفی می کنند. هنوز دانشمندان و متخصصان نگران این مسئله هستند که آیا این نوشیدنی شیرین مفید است یا می تواند مضر باشد؟ این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام به بررسی این که آیا آب پرتقال برای شما مفید است یا نه؟ پرداخته است.

آب پرتقال از باغچه تا درون لیوان شما
اکثر مغازه ها آب میوه های را خریداری می کنند که از پرتقال های تازه تهیه نشده اند و تنها پوره های آن ها را درون شیشه ها می ریزند و آن ها را بسته بندی می کنند.

این نوع آب میوه ها طی فرآیند چند مرحله ای آماده می شوند و آب میوه تهیه شده می تواند برای حتی یک سال در مخازن بزرگی قبل از بسته بندی، انباشته شوند.

ابتدا، پرتقال ها شسته می شوند و توسط ماشین هایی پوست کنی می شوند. آلودگی ها و اضافات از آن ها حذف می شود. سپس آب آن را توسط حرارت پاستوریزه می کنند تا آنزیم ها غیر فعال شوند و باکتری هایی که باعث خرابی و فساد می شوند را از بین ببرند.

در مرحله بعد، اکسیژن موجود در آن را خارج می کنند. زیرا اکسیژن موجب اکسید شدن ویتامین C موجود در آن می شود. سپس آب میوه برای تبخیر آب موجود در آن در تغلیظ کننده ها ذخیره می شوند.

متاسفانه، این فرایند ها ترکیبات تولید کننده طعم و عطر را از بیم می برند. برخی از این ترکیبات را بعد از تهیه آب میوه با دقت به آن ها اضافه می کنند.

در نهایت، قبل از بسته بندی، این اقدامات باعث می شود که برداشت از آب میوه تغییرات در کیفیت آن را به  حداقل برساند. در برخی از مواقع بعد از انجام فعالیت استخراج آب میوه، تکه هایی از آن را به آب میوه اضافه خواهند کرد.

آب پرتقال بهتر است یا پرتقال؟
آب پرتقال و پرتقال به طور کلی مشابه یکدیگر هستند اما تفاوت هایی بین آن ها وجود دارد. آب پرتقال در برابر پرتقال از فیبر کمتری برخوردار است همچنین دو برابر کالری و کربوهیدرات دارد.

مواد مغذی موجود در پرتقال و آب پرتقال مشابه یکدیگر هستند. هر دو منبع خوبی برای ویتامین C می باشند. ویتامین C به سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری های کمک می کند. همچنین هر دو منبع خوبی برای فیبر هستند. فولات به کاهش ریسک تولد زود رس نوزاد در بارداری کمک می کند.

با این وجود آب میوه می تواند مقدار بیشتری از این ترکیبات را درخود داشته باشد اگر آن ها را حین فرآیند تهیه آب میوه و ذخیره سازی از دست نداده باشد. به عنوان مثال تحقیقی نشان داده است که آب پرتقال بازاری 15 درصد کمتر ویتامین C و 27 درصد کمتر فولات نسبت به آب میوه تهیه شده در منزل دارد.

به لیست مواد مغذی که بر روی برچسب آب میوه ها چسبانده شده است دقت نکنید زیرا اکثر آن ها در اثر فرایند آب میوه گیری و ذخیره سازی کاهش می یابند.

از طرفی در تحقیقی دیگر مشاهده شده است که آب پرتقال بازاری در مقایسه با آب پرتقال خانگی، آنتی اکسیدان فعال آن بعد از فرآیند حرارت 26 درصد کمتر است در حالی که بعد از ذخیره سازی آب پرتقال این درصد به 67 می رسد. بدین مفهوم که با ماندگاری آب پرتقال میزان آنتی اکسیدان آن کاهش می یابد.

سالم ترین نوع آب پرتقال کدام است؟
بهترین و سالم ترین نوع آب پرتقال آنی است که در منزل و از پرتقال تازه تهیه می شود. اما ممکن است که مدت زمان استفاده از آن محدود باشد. بنابراین بیشتر افراد ترجیح می دهند که آب پرتقال را از سوپرمارکت ها تهیه کنند.

پس حداقل گزینه ای که باید در نظر بگیرید این است که از آب میوه ای خریداری کنید که حاوی مقدار کمتری از مواد افزودنی مثل شربت فرکتوز و رنگ های افزودنی باشد.

بهترین گزینه آب پرتقالی است که 100 درصد طبیعی باشد حتی اگر از پرتقال فریز شده تهیه شده باشد یا حتی پرتقالی که فریز نشده باشد. هر دو این پرتقال های مواد مغذی و ارزش غذایی یکسانی دارند.

فروشگاه ها معمولا آب میوه هایی را می فروشند که کلسیم، ویتامین D و دیگر مواد مغذی به آن ها اضافه شده است. اگر چه به دلیل وجود این ترکیبات نباید تنها از این آب پرتقال ها استفاده کرد زیرا علاوه بر این مواد مغذی حاوی کالری بالایی هستند. در عوض می توانید از مکمل های غذایی که بدون کالری هستند استفاده کنید.

اگر در حال کنترل میزان قند ورودی به بدن خود هستید می تواند از نوشیدنی هایی که 50 درصد کالری کمتر و قند کمتری هستند استفاده کنید. 



ما را در کانال «آخرین خبر» دنبال کنید