سبزیجات مفید تابستانی و دنیایی از خواص شگفت انگیز
همگردي/ رژيم غذايي در تابستان تنها مختص به کساني که از اضافه وزن رنج مي برند، نيست و کساني هم که از وزني متعادل و متناسب با قد و هيکل خود برخوردار هستند، مي توانند با رعايت نکاتي در زمينه خورد و خوراک از سبک زندگي به مراتب سالمتري نسبت به ديگر افرادي که بدون هيچ توجهي به مواد غذايي تنها مصرف کننده هستند، برخوردار شوند. استفاده از سبزيجات در هر سبد غذايي واجب و هميشه خوردن آن ها از سوي متخصصان تغذيه داخلي و بين المللي توصيه شده است. سبزيجات داراي مقادير زيادي اسيد فوليک، ويتامين هاي آ، ويتامين E، ويتامين C، فيبر غذايي و همچنين پتاسيم هستند که قطع به يقين استفاده درست و به اندازه از آن ها مي تواند سبب جلوگيري از مبتلا شدن به انواع و اقسام بيماري ها نظير ديابت نوع دو، سرطان کولون، سرطان معده، سرطان رکتوم، سرطان دهان، سنگ کليه، کاهش حجم توده هاي استخواني، بيماري هاي قلبي و عروقي، سکته مغزي و ساير امراض ديگر انساني شود. پس در ادامه اين مطلب سبزيجات مناسب رژيم غذايي تابستاني با ما همراه باشيد تا قدري بيشتر با تعدادي از سبزيجات مفيد تابستاني آشنايي پيدا کنيد. ناگفته نماند که اغلب سبزي ها بطور طبيعي داراي سطح کالري و چربي بسيار کمي هستند و درصد کلسترول آن ها نيز يا بسيار اندک است و يا صفر هست و مي توانند مناسب ترين رژيم غذايي تابستاني را براي شما تشکيل دهند. کلم بروکلي از جمله سبزيجات مناسب رژيم غذايي تابستاني که بارها و بارها مصرف آن توصيه شده، کلم بروکلي هست که حاوي مقادير بسيار زيادي از آنتي اکسيدان هاي مقاوم در برابر سرطان است. جالب است بدانيد طي انجام يک مطالعه 10 ساله بر روي گروهي از مردان، آن هايي که در هفته 5 وعده و يا حتي بيشتر از سبزيجات چيليايي همچون بروکلي در سبد غذايي خود بهره مي بردند، شانس مبتلا شدن به سرطان مثانه در آنان به ميزان 50 درصد کاهش مي يابد. ذرت تا مي توانيد از ذرت در رژيم غذايي در تابستان استفاده کنيد! ذرت داراي مقادير بسيار زياد و مختلفي از فيبرهاي محلول و نامحلول در خود هست. اين نوع از سبزيجات داراي مواد معدني و ويتامين هاي متعددي همچون ويتامين هاي سري B يعني نياسين، فولات، ريبوفلاوين، پانتوتنيک اسيد، تيامين و فولات در کنار منگنز، فسفر، پتاسيم و همچنين ويتامين C هستند. شايان ذکر است مصرف هر 100 گرم ذرت سبب برطرف شدن 5٪ از نيازهاي روزمره شما به فيبر مي شود و مي توان با استفاده مرتب ذرت، درصد ابتلا به بيماري هايي همچون کلسترول خون يا سرطان کولون را به شدت کاهش داد. جوانه يونجه بتاکاروتن يک ماده فوق العاده مهم در جوانه يونجه که مناسب رژيم غذايي در تابستان هست، به حساب مي آيد که آنتي اکسيداني بسيار قوي براي مقابله و از بين بردن عوامل ايجاد سرطان هاي ريوي و پوستي است و مي تواند سبب افزايش سطح سلامت لثه ها، استخوان ها، ناخن ها، موها، غده ها و همچنين دندان ها شود. جالب است بدانيد جوانه يونجه از دسته سبزيجات مفيد تابستاني در سبد غذايي ما ايرانيان محسوب مي شود که داراي منابع فراواني از ويتامين E در بستر خود است و مي توان از آن براي پيشگيري از سرطان مثانه و همچنين حمله هاي خفيف و شديد قلبي استفاده نمود. پياز پياز يا بهتر است بگوييم خانواده پيازها، يکي از منحصر به فردترين گروه هاي خوراکي در بين سبزيجات هستند که مي توان با توجه به خاصيت آنتي اکسيدان بودن از ما در برابر مبتلا شدن به سرطان هاي ريه و پروستات محافظت کنند. پيازها از خصوصيات فيتوکميکال برخوردار هستند و معمولا هر متخصص تغذيه اي براي درک بهتر مخاطب خود از قدرت درماني عجيب و غريب نهفته شده در پيازها به اين پنج خصوصيت برجسته آنان که عبارتند از خون ساز بودن، ضد فشار خون، استخوان سازي، ضد درد و همچينن خاصيت ضد انعقادي اشاره مي کند. چغندر چغندر يکي ديگر از انواع سبزيجات مفيد تابستاني است که بهتر است در هر رژيم غذايي که قصد تبعيت از آن را کرده ايم، مورد استفاده قرار گيرد. مصرف چغندر به دليل وجود منابع غني از لوتئين براي سلامت چشم ها مفيد است و مي تواند عصاره کاملا طبيعي و اعجاب انگيزي جهت مقابله با بيماري هاي سرطاني به حساب آورده شد، زيرا از بهترين آنتي اکسيدان هاي ضد سرطان برخوردار است. کلم پيچ اين سبزي که يکي از سبزيجات مناسب رژيم غذايي تابستاني هست، داراي مقادير قابل توجهي از مواد معدني همچون منگنز، فسفر، آهن، مس و پتاسيم بوده و مي تواند آنتي اکسيدان بسيار بسيار قوي جهت کاهش خطرات مبتلا شدن به بيماري هاي قلبي و همچنين سطح LDL (کلسترول بد) باشد. جالب است بدانيد طبق تحقيقات بعمل آمده، نوشيدن يک فنجان کلم پيچ خرد شده سبب تامين 9٪ از نياز روزانه پتاسيم بدن مي شود و از 33 کالري نيز برخوردار است. علاوه بر همه اين نکات مثبت، کلم پيچ از آنتي اکسيدان هاي ديگري مانند ويتامين K، ويتامين A، ويتامين C و همچنين مقاديري سولفور برخوردار هست. اسفناج اسفناج نيز همچون تمامي سبزيجاتي که در اين مطلب در خصوص آن ها صحبت کرده ايم، بهتر است در رژيم غذايي تابستاني قرار داده شود! اسفناج يک متريال غذايي فوق العاده مقوي براي بدن به حساب مي آيد. اين ماده غذايي به دليل وجود فلاوونوئيد در خود، سبب کاهش تقسيم سلول هاي سرطاني در پوست و معده افراد مي گردد و خطر ابتلا به سرطان پرستات را نيز تا حد قابل توجهي کم مي کند. لازم به ذکر است که در اسفناج دو ماده ضد التهاب يعني ويولاگزانتين و نئوگزانتين نيز وجود دارد. البته فراموش نکنيد که عمده خاصيت مصرف اسفناج ها صرفا براي حفظ و ارتقاي سطح سلامت چشم ها با وجود کاروتنوئيدها است که در سنين بالاتر، سبب جلوگيري مطلق از بيماري دژنراسيون ماکولا يا همان نابينايي در افراد مسن مي شود. فلفل دلمه اي قرمز فلفل دلمه يکي از سبزيجات مفيد تابستاني است که خوشبختانه از سوي عموم مردم ايران مورد مصرف و استفاده قرار مي گيرد و تقريبا کمتر کسي را مي توان در جامعه پيدا کرد که از مصرف آن در رژيم غذايي خود، پشيمان شده باشد. فلفل هاي دلمه اي بطور ميانگين داراي 32 کالري و همچنين مقادير بسيار زيادي از ويتامين C در وجود خود هستند. البته فلفل دلمه اي قرمز به دليل رنگ خاص و منحصر به فرد خود از ويتامين ديگري به نام B6 و همچنين اسيد فوليک نيز برخوردار است که به همين خاطر مي توان با استفاده از فلفل دلمه اي قرمز در رژيم غذايي از گرفتگي عروق (تصلب شرائين) در بيماران ديابتي که در بلند مدت ممکن است سبب بروز بيماري هاي قلبي در آنان شود، پيشگيري کرد. همچنين بد نيست بدانيد با توجه به وجود ويتامين B6 و اسيد فوليک موجود در فلفل دلمه اي قرمز رنگ مي توان از تکثير مولکول هايي به نام هموسستئين نيز در بدن که تنها با ازدياد خود سبب آسيب رساندن به رگ هاي خوني و در نهايت بالا بردن درصد ابتلا به سکته هاي مغزي و حملات قلبي مي شوند، جلوگيري بعمل آورد. کلم بروکسل اگر به فکر حفظ سلامت خود و مبتلا نشدن به انواع و اقسام بيماري هاي قلبي و همچنين آب مرواريد هستيد تا مي توانيد از اين نوع سبزيجات يعني کلم بروکسل در رژيم غذايي در تابستان بطور منظم استفاده کنيد. بد نيست بدانيد طبق نتايج بدست آمده از مصرف اين نوع کلم، تنها ميل کردن نصف فنجان آن مي تواند سبب تامين حدودا 80٪ از نياز روزانه بدن شما به ويتامين C شود و همچنين از توليد راديکال هاي منفي منجر به سرطان نيز به دليل وجود مقادير زيادي از آنتي اکسيدان هاي ضد سرطاني جلوگيري نمايد. نخود فرنگي نخود فرنگي يا همان نخود سبز که از سبزيجات مفيد تابستاني هست، همچون فلفل دلمه اي قرمز داراي ويتامين B6 و همچنين اسيد فوليک است. منتهي تفاوت اين نوع از سبزيجات با فلفل دلمه قرمز رنگ در وجود ساير ويتامين هاي ديگر همانند ويتامين B2، B1 و همچنين B3 خلاصه شده است. دوستان و مصرف کنندگان نخود فرنگي بدانند که تمامي ويتامين هاي موجود در اين ماده غذايي مقوي و کاملا مغذي، سبب تنظيم مقدار سوخت و ساز کربوهيدرات، پروتئين و همچنين چربي ها در بدن مي شود و مصرف روزانه آن نيز همچون ساير حبوبات در کاهش خطر ابتلا به سرطان معده بسيار موثر واقع خواهد شد.