با فواید و مضرات مصرف روزانه چای آشنا شوید
روزياتو/ اگر همين حالا که در حال خواندن اين مطلب هستيد جرعه جرعه از ليوان چايي تان هم مي نوشيد، بايد بدانيد که با اين کار در واقع به همه ي اندام هاي بدن تان کمک مي کنيد. چاي سرشار از آنتي اکسيدان هايي است که از بدن در برابر انواع بيماري ها محافظت مي کنند. با اين حال چاي هم مانند هر ماده ي غذايي ديگري در کنار فوايدش، عوارضي هم دارد. در ادامه مي خواهيم ببينيم مصرف روزانه چاي چه تأثيري بر بدن دارد. مصرف روزانه چاي ۱- ريسک بروز بعضي ها سرطان ها کاهش پيدا مي کند تحقيقات نشان داده ميان آنتي اکسيدان ها و عناصر موجود در چاي و کاهش ريسک بروز بعضي سرطان ها از جمله سرطان هاي پوست، پروستات، پستان و ريه ارتباط وجود دارد. به علاوه، هر يک از انواع چاي، بر سرطان هاي مختلفي تأثير دارند. ۲- سلامت پوست حفظ مي شود مصرف منظم چاي سياه مي تواند ريسک ابتلا به سرطان پوست را به ميزان چشمگيري کاهش مي دهد. جالب آنکه نحوه ي آماده سازي چاي هم تأثيرات متفاوتي بر اين مسأله دارد. چاي سياه داغ براي کارسينوم سلول-سنگفرشي، يکي از انواع سرطان پوستف مفيد است. تحقيقات نشان داده چاي داغ مفيدتر از چاي سرد است و مدت زمان دم کشيدن آن هم مهم است. ۳- ريسک ابتلا به ديابت کاهش پيدا مي کند مصرف روزانه ي چاي سياه با کمک به کنترل قند خون بعد از وعده هاي غذايي مي تواند، ريسک ابتلا به ديابت نوع دو را کاهش دهد. تحقيقات نشان داده چاي سياه مي تواند قند خون را بعد از خوردن مواد غذايي حاوي ساکارز پايين آورد. ۴- دندان ها استحکام بيشتري پيدا مي کنند گرچه نوشيدن جرعه جرعه ي چاي در طول روز مي تواند دندان ها را تحت فشار قرار دهد، اما شايد ارزش فوايد آن را داشته باشد. طبق تحقيقات، چاي سبز خواص ضد باکتري اي دارد که از ميزان باکتري هاي عامل پوسيدگي در دهان مي کاهد. مصرف روزانه ي چاي سبز مي تواند از شدت پوسيدگي هاي دنداني هم بکاهد. ۵- سلامت قلب حفظ مي شود خواص ضد التهابي چاي مي تواند به عروق خوني آرامش ببخشد و آن ها را پاکسازي کند، مسأله اي که باعث مي شود فشار کمتري به قلب وارد شود. کاتچين موجود در چاي، التهاب را کاهش مي دهد و به اين ترتيب جلوي تشکيل پلاک در شريان هاي حياتي بدن را مي گيرد. پزشکان توصيه مي کنند براي برخورداري از فوايد چاي براي قلب، روزانه ۳ فنجان چاي سياه بنوشيد. ۶- ريسک ابتلا به آلزايمر مي تواند کاهش پيدا کند مصرف چاي سبز مي تواند ما رو در برابر تأثيرات اضطراب و احتمال بروز بيماري آلزايمر مقاوم کند. پلي فنول هاي موجود در چاي سبز جلوي صدمه ديدن سلول ها را مي گيرد. ۷- وضعيت خواب بهبود پيدا مي کند اگر شب ها دائماً غلت مي زنيد و خواب خوبي نداريد، قبل از خواب يک فنجان چاي بنوشيد. مصرف چاي هاي درماني منطقه ي آسياي شرقي، مي تواند بي خوابي را بهبود ببخشد. تحقيقات نشان داده نوشيدن چاي مي تواند کيفيت خواب و زندگي را در کساني افزايش دهد که از نوع خفيف تا متوسط بي خوابي رنج مي برند. ۸- ممکن است توجه و هوشياري افزايش پيدا کند کافئين موجود در چاي مي تواند توجه و هوشياري را افزايش دهد. تيانين نوعي اسيد آمينه است که تقريباً منحصر به چاي است (به استثناي نوعي قارچ خوراکي به نام Bay bolete). اين ماده احتمالاً به اين طريق توجه را افزايش مي دهد که به مغز آرامش مي بخشد اما در زماني که نياز به تمرکز باشد، آن را فعال مي کند. اگر متوجه شده ايد که تمرکز پاييني داريد، سعي کنيد قبل از شروع به کار يک فنجان چاي گرم بنوشيد. ۹- سرعت سوخت و ساز بدن افزايش پيدا مي کند کافئين موجود در چاي هم به افزايش هوشياري کمک مي کند و هم سرعت سوخت و ساز و چربي سوزي در بدن را افزايش مي دهد (اين فرآيند را به ۱۰۰ کالري در روز مي رساند). با اين حال مراقب باشيد که در مصرف کافئين زياده روي نکنيد. يک فنجان چاي سبز نزديک به ۴۰ ميلي گرم کافئين در خود دارد. پزشکان توصيه مي کنند مقدار کافئيني که روزانه مصرف مي کنيد بيشتر از ۳۰۰ تا ۴۰۰ ميلي گرم نباشد. ۱۰- ممکن است جذب آهن مختل شود کاتچين موجود در چاي مي تواند توانايي بدن در جذب آهن را تحت تأثير قرار دهد. اين بدان معني است که حتي اگر به اندازه ي کافي هم مواد غذايي حاوي اهن مصرف کنيد، قادر به جذب فوايد آن ها نخواهيد بود و دچار کم خوني خواهيد شد. گرچه بيشتر افرادي که از سلامت جسمي برخوردارند دچار اين مشکل نمي شوند، اما آن دسته از کساني که از کمبود آهن يا کم خوني رنج مي برند، بايد از مصرف زياد چاي سبز خودداري کنند. اين مسأله در مورد کودکان، زنان باردار و هر فردي که سابقه ي بيماري کليوي داشته باشد هم صدق مي کند. ۱۱- ريسک خونريزي مي تواند افزايش پيدا کند مصرف زياد چاي به صورت روزانه مي تواند ريسک خونريزي بر اثر يک خراش جزئي يا ضربه را در شما بالا ببرد. اين مسأله شما را مستعد کبودي مي کند. پزشکان به بيماران توصيه مي کنند، از ۲ تا ۳ هفته قبل از عمل جراحي، مصرف چاي را کنار بگذارند. ۱۲- ممکن است داروها بي اثر شوند گرچه چاي از فوايد بي نظير و فراواني برخوردار است اما اگر دارويي مصرف مي کنيد، حتماً در مورد نوشيدن روزانه ي چاي با پزشک خود مشورت کنيد. کاتچين موجود در چاي مي تواند با بعضي داروهاي مخصوص قلب و فشار خون تداخل ايجاد کند. چقدر چاي بايد بنوشيم؟ در مورد اينکه هر روز چقدر بايد چاي بنوشيم، پژوهش هاي علمي پاسخ هاي متفاوتي ارائه کرده اند. مسأله اين است که چطور بدون اينکه در مصرف کافئين زياده روي کنيم، بيشترين بهره را از فوايد چاي ببريم. بعضي پزشکان توصيه مي کنند، براي اينکه بيشترين فايده را از خواص بي نظير چاي سبز ببريم، بهتر است ۳ تا ۵ فنجان از آن بنوشيم. کدام نوع چاي از همه سالم تر است؟ هنگام انتخاب چاي از چاي هاي شيرين شده پرهيز کنيد. بعضي چاي هاي طعم دار گرچه هيچ کالري اي ندارند، اما در آن ها از شيرين کننده هاي مصنوعي و مواد نگه دارنده استفاده شده است. بنابراين بهتر است چاي را خودتان دم کنيد تا آنکه از چاي هاي کيسه اي و آماده استفاده کنيد. هر چه برگ هاي چاي بيشتر فرآوري شده باشد، کاتچين موجود در چاي تأثيرگذاري کمتري دارد. چاي سبز حداقل فرآوري را داشته و در ميان انواع چاي، بيشترين فايده را براي سلامتي دارد. هر روز چاي بخوريد براي عمده ي افراد بزرگسالي که از سلامت جسمي برخوردارند، چاي گزينه ي سالمي محسوب مي شود. به طور کلي، کساني که به طور مرتب چاي سبز مي نوشند سالم تر از کساني هستند که اين عادت را ندارند. چاي نوشيدني بسيار سالمي است و تنها در صورت زياده روي در مصرف آن است که مضراتي دارد.