۸ علت اصلی که خطر ابتلا به سنگ کلیه را تشدید میکنند
سلامانه/ سنگ کليه يکي از بيماريهاي شايعي در ايران است که بخش مهمي از آن در بين افراد به دليل سبک زندگي غلط رخ ميدهد. علاوه بر سبک زندگي غلط، عوامل محيطي و موروثي نيز در بروز اين بيماري نقش دارد و ابتلا به سنگ کليه عموما فرد را با دردهاي شديدي مواجه ميکند. سنگهاي کليه رسوباتي سخت از جنس مواد معدني (کلسيم، اگزالات و فسفات) هستند که در کليه هاي شما ساخته ميشوند. ابتلا به سنگ کليه دلايل زيادي دارد و مي تواند هر بشخي از دستگاه ادراري شما از کليه ها تا مثانه را درگير کند ودفع اين سنگها اغلب بسيار دردناک است. اگر تعداد و اندازه اين سنگها بيشتر و بزرگتر شوند، ممکن است بيمار نياز به مصرف داروهاي ضد درد داشته باشد و با نوشيدن آب زياد براي دفع سنگ کليه تلاش کند. اين بيماري علائم مشخصي نيز دارد، درد شديد در پهلو، دردي که به قسمت تحتاني شکم و کشاله ران کشيده ميشود، درد در هنگام ادرار، حالت تهوع و استفراغ، نياز مداوم به ادرار کردن، تب و لرز (در صورت وجود عفونت)، از علائم ابتلا به سنگ کليه هستند. اگر ميخواهيد از تشکيل اين سنگ ها پيشگيري کنيد، بايد از علل ابتلا به اين سنگ ها آگاه باشيد. ۸ علت اصلي که خطر ابتلا به اين عارضه را تشديد ميکنند را در ادامه بخوانيد: مصرف نوشابه: اگر فکر ميکنيد نوشيدن نوشابه ها به هضم موثر غذا کمک مي کند، در اشتباهيد. بر اساس تحقيقات علمي، فروکتوز موجود در اين نوشيدنيها باعث افزايش خطر ابتلا به سنگ کليه مي شود. مصرف روزانه يک قوطي نوشابه خطر ابتلا به سنگ کليه را تا ۲۳ درصد افزايش ميدهد. خوردن بيش از حد گوشت: اين روند باعث افزايش اسيد اوريک بدن شده و خطر ابتلا به سنگ کليه را بالا ميبرد. کساني که گياه خوار هستند يا بيشتر ماهي ميخورند، ۳۰ تا ۵۰ درصد کمتر در معرض خطر اين عارضه هستند. مصرف بيش از حد مکملهاي ويتامين سي: بر اساس مطالعات اخير، مکمل هاي ويتامين سي عامل ابتلا به سنگ کليه هستند. کساني که بيش از ۷ مکمل ويتامين سي در هفته دريافت ميکنند، بيشتر در معرض ابتلا به اين عارضه هستند. دليلش هم اين است که ويتامين سي در فرم اگزالات دفع ميشود و ميتواند در مجاري کليوي به سنگ تبديل شود. البته هيچ ارتباطي بين غذاهاي طبيعي سرشار از اين ويتامين و ابتلا به سنگ کليه وجود ندارد. عدم دريافت کافي مرکبات: مرکبات حاوي سيترات هستند؛ ترکيباتي که خطر ابتلا به سنگ کليه را کاهش ميدهند. افزايش ليمو به آب آشاميدني، راهي آسان براي پيشگيري از ابتلا به سنگ کليه است. مصرف کم کلسيم: تصور اکثر مردم اين است که کاهش مصرف کلسيم باعث کاهش خطر ابتلا به سنگ هاي کليوي ميشود. اين فرض اشتباه است چون بنا به نتايج تحقيقات، افرادي که رژيم هاي کم کلسيم دارند، بيشتر به سنگ کليه مبتلا ميشوند. خوردن بيش از حد سبزيجات تيره رنگ: اين سبزيجات سرشار از اگزالات هستند و همانطور که گفته شد، اين ماده خطر ابتلا به سنگ کليه را افزايش ميدهد. اگر سابقه ابتلا به سنگ کليه را داريد، اين سبزيجات را کمتر مصرف کنيد. کم آبي بدن: نخوردن کافي آب خطر ابتلا به سنگ کليه را افزايش ميدهد. اطمينان حاصل کنيد که حداقل ۲ ليتر مايعات را در طول شبانه روز مصرف ميکنيد. مصرف زياد نمک: مصرف نمک به ميزان زياد باعث افزايش مقدار کلسيم دفع شده توسط کليه مي شد و خطر ابتلا به سنگ کليه را تشديد ميکند. اکثر نمک مصرفي ما در غذاهاي فراوري شه پنهان است.