اصول بهداشت در توزیع چای و غذای نذری
ايرنا/ معاون مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت گفت: استفاده از ظروف و استکانهاي شيشهاي جهت توزيع غذا و چاي نذري در صورت رعايت موارد بهداشتي اشکالي ندارد و بايد گندزدايي و ضد عفوني ظروف انجام شود. در غير اين صورت بهتر است افراد از ظروف يک بار مصرف استفاده کنند. محسن فرهادي درباره استفاده از ظروف جهت توزيع غذا و چاي نذري در تاسوعا و عاشورا افزود: استفاده از ظروف شيشهاي در صورتي که شستوشو نشده يا گندزدايي نشوند، ميتواند ميکروبها را منتقل کند. در نتيجه براي رعايت بهداشت و جلوگيري از انتقال ميکروبها بايد امکانات لازم وجود داشته باشد و اين ظروف با مواد مجاز شستوشو شوند. وي بيان کرد: در برخي موارد افراد مجبور هستند از ظروف يک بار مصرف استفاده کنند و بهتر است از ظروف يک بار مصرف مناسب که پروانه ساخت وزارت بهداشت دارند استفاده شود. همچنين مورد استفاده اين ظروف براي غذاي سرد و گرم متفاوت است. معاون مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت ادامه داد: ظروف پلي اتيلن که پروانه ساخت دارند و شفاف هستند بايد براي نوشيدنيها و غذاهاي سرد استفاده شود. اگر دماي غذا يا نوشيدني بيش از ۶۵ درجه سانتيگراد است، بايد از ظروف مناسب ديگري مانند ظروف يک بار مصرف پايه گياهي يا آلومينيومي استفاده شود. غذاي گرم ظرف دو ساعت توزيع شود فرهادي اظهار داشت: افراد دقت کنند که در صورت توزيع غذاي گرم، بايد غذا ظرف دو ساعت توزيع شود و در فضاي آزاد و هواي گرم بيشتر از دو ساعت نگهداري نشود. در صورتي که افراد ميخواهند بيش از دو ساعت غذا را در فضاي آزاد نگهداري کنند، بايد غذا را سرد کرده و بعد توزيع کنند و هنگام مصرف دوباره غذا گرم شود و به دماي ۶۵ درجه برسد تا احتمال خطر انتقال بيماريهاي رودهاي و بيماريهاي واگير کاهش پيدا کند. براي تهيه غذاي نذري، بهداشت را رعايت کنيد وي بيان کرد: عزاداراني که قصد توزيع غذاي نذري در ايام تاسوعا و عاشورا دارند بايد بهداشت فردي را رعايت کنند و توجه کافي در اين زمينه داشته باشند. زيرا کوچکترين مسائل در زمينه عدم رعايت بهداشت فردي ميتواند مشکلاتي براي غذاهاي نذري ايجاد کند. مواردي مانند راه رفتن روي سفره و عدم شستوشوي مناسب دستها ميتواند بيماريهاي مختلفي را منتقل کند. بهداشت مواد خام غذاي نذري معاون مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت اظهار داشت: استفاده از محصولات يا مواد اوليه خام بهداشتي مانند گوشت و مرغ هم بايد مورد نظر باشد. اگر افراد قصد دارند گوشت و مرغ را خودشان ذبح کنند، بايد دقت داشته باشند که دام سالم خريداري کنند. زيرا خطر شيوع بيماريهاي مشترک بين انسان و دام وجود دارد. وي ادامه داد: توصيه ميشود گوشت و مرغي تهيه شود که از چرخه بهداشت و دامپزشکي عبور کرده و تاييديههاي لازم را داشته باشد و بعد از آن گوشت و مرغ براي تهيه غذاي نذري استفاده شود. توجه ويژه به ظروف تهيه غذاي نذري فرهادي اظهار داشت: نکته مهم ديگر، استفاده از ابزار و تجهيزات مناسب براي تهيه غذاي نذري است. به طور مثال براي دم کردن برنج، اصولا از ديگهاي مسي استفاده ميشود که اين ديگها بايد اندود سالم داشته باشند و جدار داخلي اين ديگها کنترل شود تا آلودگي فلزاتي که نبايد در غذا وجود داشته باشد در غذاي نذري ايجاد نشود. ادويه و نمک بهداشتي مصرف کنيد معاون مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت بيان کرد: بقيه اجناسي که در غذا استفاده ميشود، مانند ادويه ها و نمک هم بايد پروانه ساخت وزارت بهداشت داشته باشد. افرادي که قصد تهيه غذاي نذري دارند به هيچ عنوان از سنگهاي نمک متفرقه استفاده نکنند، زيرا اين موارد فلزات سنگين دارند و تصفيه نشدهاند. بنابراين افراد براي تهيه غذاي نذري از نمکهاي بسته بندي شده يددار که پروانه ساخت دارند استفاده کنند.