رژیم غذایی سالم از بروز سندروم متابولیک در کودکان جلوگیری میکند
ايرنا/ سندرم متابوليک به مجموعهاي از عوامل شامل چاقي، افزايش قند خون، اختلال در چربيهاي خون و اختلال در ميزان فشار خون اطلاق ميشود که ابتلاء به آن، احتمال بروز بيماريهاي قلبي عروقي، ديابت و نهايتا مرگ و مير ناشي از آنها را بالاتر ميبرد و با رژيم غذايي سالم ميتوان از اين مشکلات جلوگيري کرد. طي دهههاي اخير و به دليل تغييرات عمده در شيوه زندگي، شاهد شيوع رو به تزايد جمعيت مبتلايان سندرم متابوليک و طبيعتا روند رو به رشد معلوليتها و مرگهاي ناشي از آن هستيم. گروه کودکان و نوجوانان از جمله گروههاي سني بسيار آسيب پذير در مقابل اين پديده به شمار ميآيند زيرا ابتلاي آنها منجر به کاهش راندمان آنها در بزرگسالي شده و با توجه به فراواني شيوع، به کاهش بهرهوري اجتماعي خواهد انجاميد. لذا شناسايي عوامل ايجاد کننده سندرم متابوليک ميتواند بابت يافتن راههاي پيشگيري از آن حائز اهميت باشد. اخيرا مرکز تحقيقات تغذيه پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم طي پيمايشي که در مطالعه قند و ليپيد تهران انجام داده است، توانسته اثرات تغذيه بر پيشگيري از بيماريهاي غيرواگير در کودکان را اثبات کند. به گزارش روابط عمومي پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم، دکتر پروين ميرميران رئيس مرکز تحقيقات تغذيه پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي و مجري اين طرح در اين ارتباط عنوان کرد که در اين طرح با بررسي کيفيت رژيم غذايي و رابطه آن با سندرم متابوليک و اجزاي آن در نوجوانان نشان داد که پيروي از يک رژيم غذايي سالم طراحي شده به ميزان ۶۵ درصد احتمال بروز سندرم متابوليک را کاهش ميدهد. اين استاد دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي در توضيح معيار ارزيابي و مقايسه رژيم غذايي سالم گفت: در اين مطالعه هر کس مقدار بيشتري غلات، سبزيجات و ميوه ها و لبنيات مصرف کند امتياز مثبت و هرکس مقدار بيشتري نسبت گوشت قرمز به سفيد، کره، ميان وعده هاي شيرين، نوشابه هاي شيرين، ميان وعده هاي شور و fast food ها را استفاده کند، امتياز منفي براي او در نظر گرفته شده است و نهايتا گروهي که امتيازات بيشتري داشته اند، احتمال ابتلاء کمتري به سندرم متابوليک داشتهاند. ميرميران در خصوص اهميت نتايج اين طرح افزود: دانستن اين نکته که چه رژيم غذايي ميتواند از بروز بيماري در کودکان و نوجوانان جلوگيري کند بسيار حائر اهميت است. وي اضافه کرد: يافته هاي اين مطالعه ميتواند براي ارزيابي سريع رژيم غذايي کودکان به کار برده شود به اين صورت که يک رژيم غذايي سالم براي کودکان بايد حاوي مقدار کافي غلات، سبزيجات و ميوه ها، لبنيات و مقدار کمتر نسبت گوشت قرمز به سفيد، کره، ميان وعده هاي شيرين، نوشابه هاي شيرين، ميان وعده هاي شور و fast food ها باشد تا فرد مورد نظر از نظر تغذيهاي رژيم غذايي سالمي داشته باشد.