خوراکی های غیرمجاز در بوفه مدارس را بشناسید
بهداشت نيوز/ خبرنگار ما گفتگويي اختصاصي با دکتر زهرا عبداللهي، مدير کل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت انجام داده و وضعيت تغذيه ي توزيع شده در مدارس را مورد بحث و بررسي قرار دادند. نظارت بر بوفه مدارس دکتر عبداللهي در ابتدا گفت: يکي از وظايف کارشناسان بهداشت محيط و تغذيه در پايش ها و نظارت هاي دوره اي خود، بازديد و نظارت بر محيط بهداشتي بوفه مدارس و اقلامي است که به دانش آموزان توزيع مي کنند. از والدين، دانش آموزان و مسئولين مدرسه هم خواسته ايم که موارد تخلف را به وزارت بهداشت و آموزش و پرورش اطلاع دهند که سريعا مورد بررسي قرار دهيم. وي اضافه کرد: کارشناسان تغذيه ي ما در مراکز جامعه سلامت در هر منطقه، جلسات آموزشي را براي والدين، دانش آموزان، مسئولين بوفه و مراقبين بهداشت مدارس برگزار مي کنند و در مورد تغذيه ي سالم و اينکه دانش آموزان چه تغذيه اي را بايد به مدرسه بياورند حرف مي زنند. او در اينباره ادامه داد: آيين نامه اي را به مدارس داده ايم که اقلام خوراکي مجاز و غيرمجاز در آن آمده و بايد در جايي از مدرسه نصب شود که در معرض ديد همگان قرار گيرد. از طرفي ليست اقلام مجاز که بايد در بوفه مدارس ارائه شود هر سال بازنگري مي شود. اين بازنگري براساس اين است که ببينيم الگوي مصرف دانش آموزان به چه صورت است. چاقي و اضافه وزن در دانش آموزان دکتر عبداللهي گفت: متأسفانه وقتي مي بينيم اضافه وزن و چاقي در دانش آموزان شيوع پيدا کرده بنابراين مي گوييم در بوفه نبايد اقلام غيرمجاز مثل نوشابه گازدار و آبميوه هاي با قند افزودني، چيپس و پفک، سوسيس و کالباس و سالاد اولويه توزيع شود. منطق ما هم اين است که اين ها حاوي قند و نمک و چربي ترانس بالا بوده و سه عامل خطر براي ابتلاي دانش آموزان به چاقي و فشار خون و کبد چرب مي باشند. بچه ها کمتر ميوه مصرف مي کنند مدير کل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت به اقلام خوراکي مجاز در بوفه مدارس نيز اشاره کرد: آبميوه هاي پاکتي که قند افزودني ندارد، دوغ بدون گاز و کم نمک، شير و ماست هاي تک نفره ي پاکتي و پاستوريزه، خشکبار در بسته بندي هاي بهداشتي، لقمه هاي سالم نان و پنير با رعايت کامل اصول بهداشتي، غذاهاي پخته مثل سوپ، حليم، آش، عدسي و شله زرد در ظروف يکبار مصرف و کاملا بهداشتي. البته اين غذاها نيز بايد کم نمک، کم چرب و کم شيرين باشند. وي افزود: متأسفانه بچه ها کمتر ميوه مصرف مي کنند و براي ترويج فرهنگ مصرف ميوه که يک ميان وعده سالم است، بوفه ها مي توانند در بسته بندي يک نفره يک عدد ميوه مثل سيب، پرتقال، سيب و موز شسته شده و تميز ارائه دهند. توزيع اقلام خوراکي غيرمجاز در برخي مدارس دکتر زهرا عبداللهي با بيان اينکه هنوز آيين نامه ارائه شده براي توزيع اقلام مجاز در همه مدارس به طور کامل رعايت نمي شود، گفت: توزيع اقلام خوراکي در مدراس نسبت به سابق بهتر شده است. از طرفي يکي از آموزش هايي که کارشناسان ما در مدارس به والدين مي دهند اين است که براي تغذيه ي فرزندتان در مدرسه يک لقمه و يک تغذيه سالم تهيه کنيد. او خاطر نشان کرد: حتي در مهدکودک ها هم به مربيان مهد آموزش داده شده که به مادران بگويند که براي تغذيه روزانه ي فرزندتان يک تغذيه سالم در نظر بگيرند. علاوه براين مراقبين بهداشت مدارس هر روز تغذيه بچه ها را کنترل مي کنند و اگر ببينند که دانش آموزي اقلام غيرمجاز به مدرسه آورده، اجازه مصرف آن را نمي دهند. فرهنگ مصرف غذاي سالم دکتر عبداللهي تأکيد کرد: آموزش هاي ما براي بچه ها و والدين بايد در خانواده، مدارس و رسانه مستمر باشد چون تغيير رفتار نياز به زمان دارد. چون وقتي به بچه مي گوييم تو نبايد تنقلات شور، شيرين و چرب بخوري و برايت مضر است، اهميت مصرف غذاي سالم بايد برايش فرهنگ سازي شود چون در غيراينصورت وقتي از مدرسه بيرون بيايد به مغازه رفته و خوراکي ناسالم مي خرد. مدير کل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: يکي از برنامه هاي آموزشي ما براي ترويج تغذيه صحيح در مدارس، برگزاري زنگ صبحانه و ميان وعده سالم در مدارس است که بچه ها با تغذيه سالم آشنا شوند. خوشبختانه اين طرح در بسياري مدارس اجرا مي شود و موفقيت آميز هم بوده. سالاد اولويه فساپذير است/ اقلام خوراکي سالم براي دانش آموزان دکتر زهرا عبداللهي، مدير کل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت در پاسخ به سؤال خبرنگار در رابطه با اينکه چه توصيه اي براي والدين در خصوص تهيه ي تغذيه سالم براي دانش آموزان داريد، گفت: برخي مواد غذايي چون سالاد اولويه و کتلت فساد پذير است و و اگر سريع مصرف نشوند باعث مسموميت و بيمار ي خواهند شد خصوصا در اوقات گرم سال، بنابراين از والدين مي خواهيم از تهيه اين نوع غذاها براي تغذيه ي فرزندشان در مدرسه پرهيز کنند. وي در اينباره افزود: بهتر است اقلام خوراکي خشک مثل لقمه نان و پنير، نان و تخم مرغ (البته نه در اوقات گرم) شير مدت دار، ميوه کامل و شسته شده و قابل پوست گيري مثل سيب و موز را در کيف فرزندانشان بگذارند. نکته مهم در مورد ميوه هم اين است که مادران ميوه را خرد مي کنند و داخل ظرف مي گذارند و اين کار اشتباه است چون ويتامين هاي خود را از دست مي دهند. گفتگو: مشکات سخاوتي