مردم ایران گرفتار سوء تغذیه هستند
سيناپرس/ امروزه تعداد زيادي از ساکنان زمين به علت مصرف بيش از حد مواد غذايي پر کالري و فرآوري شده، کربوهيدرات ها، مواد قندي از نبود غذايي سالم و با کيفيت رنج مي برند؛ مساله که رابطه مستقيمي با کاهش طول عمر بشر دارد. به طوري که ا دکتر فرشته حسيني، معاون آموزشي و پژوهشي پژوهشکده علوم و فناوري مواد غذايي سازمان جهاد دانشگاهي خراسان رضوي به اهميت کيفيت ماده غذايي پرداخت و گفت: غذا عامل حيات انسان است و ارتباط مستقيمي بين سلامت جسم و روان انسان با نوع تغذيه و کيفيت مواد غذايي مصرفي او وجود دارد. وي افزود: رژيم غذايي سالم و متعادل بايد تمامي نيازهاي فرد را به مواد مغذي در شرايط فيزيولوژيکي مختلف تامين کند از اينرو با توجه به تفاوت هاي فردي افراد مانند سن، جنس، مراحل رشد، بلوغ، دوران بارداري و شيردهي و .... که هر کدام همراه با شرايط فيزيولوژيک خاص هستند بايد يک رژيم غذايي متناسب اتخاذ شود. وي اظهارداشت: براي داشتن روح و جسمي سالم لازم است افراد آگاهي و دانش خود را در ارتباط با نوع تغذيه و کيفيت مواد غذايي مصرفي افزايش داده و آگاهانه غذاها را انتخاب و مصرف کنند. وي به کيفيت مواد غذايي ايرانيان اشاره کرد و گفت: هم اکنون تعداد توليد کنندگان محصولات غذايي و تنوع توليدات و محصولات آنها نسبت به گذشته افزايش چشمگيري داشته است و اين امکان براي مصرف کنندگان فراهم مي شود که بتوانند با آگاهي محصولات غذايي سالم تر و با کيفيت تر را انتخاب کنند. وي خاطرنشان کرد: هرچه مصرف کننده گرايش و تمايل بيشتري به سمت کيفيت و سلامت نشان دهد، به همان نسبت توليد کننده هم به ارتقاء کيفيت محصولات خود به عنوان عامل بقاء در رقابت جذب مشتري توجه بيشتري نشان مي دهد و اين امر سبب رشد صنعت غذاي سالم در کشور خواهد شد. وي ادامه داد: در کشور توليدات غذايي با کيفيت زيادي وجود دارد که با استانداردهاي جهاني قابل رقابت هستند و در دسترس مصرف کننده ها قرار دارند. در عين حال سودجويان و افراد متقلب زيادي هم وجود دارند که محصولات بي کيفيت و عاري از سلامت را با ظاهر مشتري پسند عرضه مي کنند بنابراين آگاهي و اطلاعات کافي در انتخاب ماده غذايي نقش تعيين کننده اي دارد. وي در پاسخ به اينکه آيا ايرانيان از الگوي غذاي سالمي پيروي مي کنند؟ گفت: الگوي مصرف غذا در کشور ما در حال حاضر تلفيقي از فرهنگ سنتي تغذيه و الزامات زندگي مدرن است. با توجه به مشغله هاي موجود در زندگي روزمره، فرهنگ استفاده از غذاهاي آماده و نيمه آماده و مصرف مواد اوليه آماده سازي شده در آشپزي گسترش زيادي پيدا کرده است. معاون آموزشي و پژوهشي پژوهشکده علوم و فناوري مواد غذايي سازمان جهاد دانشگاهي خراسان رضوي بيان کرد: متاسفانه خيلي از افراد به خاطر همين مشغله ها تنها به ظواهر غذاها و طعم خوب آن توجه کرده و ارزش غذايي و آن و نيازهاي تغذيهاي خود را ناديده مي گيرند. لذا با اينکه بخش اعظم مردم کشور به غذاي کافي دسترسي دارند اما به دليل همين بي توجهي و ناآگاهي هاي تغذيه اي به نوعي گرفتار سوء تغذيه و عدم دريافت مواد مغذي هستند. حسيني اظهارداشت: غذا علاوه بر رفع نياز تغذيه اي، بخش مهمي از فرهنگ و هويت يک ملت، قوم و اجتماع است و به طور عميقي در تمام جنبه هاي اقتصادي، امنيتي، مديريتي، اجتماعي و مذهبي زندگي روزمره ريشه دارد. وي تصريح کرد: توسعه صنايع تبديلي و مراکز عرضه مواد غذايي عمدتا بر مبناي فرهنگ غير بومي صورت گرفته و اين موجب تغيير ذائقه و وابستگي مادي و معنوي به خارج از کشور شده است. بر اين اساس به نظر مي رسد، قانون گذاران و مجريان قانون در کشور بايد به دنبال راهکارهايي براي تطبيق فرهنگ غذايي سنتي با الزامات زندگي مدرن و بهبود فرهنگ غذايي مردم و سلامت جامعه باشند. به گفته وي، تدوين قانون هاي حمايتي درخصوص توليد محصولات غذايي سالم و با کيفيت مي تواند در تحقق اين هدف تاثير چشمگيري داشته باشد.