بهداشت نيوز/ در عصر جديد که عصر فست فودهاست، ابتلا به بيماري خطرناک کبد چرب دور از انتظار نيست، پس با خوردن اين موادغذايي، سلامتي را به اين عضو حياتي برگردانيد.
کبد عضو سم زدايي کننده اصلي بدن است و ميتواند متابوليسم الکل، غذاهاي چرب و مواد قندي را کنترل کند. اين عضو حياتي بدن در تبديل سموم به مواد زائد، پاکسازي خون و متابوليزه کردن مواد مغذي و داروها نقش دارد.
کبد چرب ( fatty liver disease) يک التهاب کبدي است که در اثر انباشته شدن بيش از اندازهي چربي در بافت کبد ايجاد ميشود و اين امر باعث اختلال در فعاليت طبيعي بافت کبد ميگردد که ميتواند سير پيشرونده پيدا کرده و باعث نارسايي کبد و يا سيروز کبدي شود.
محصولات بسياري در بازار وجود دارد که گفته ميشود بعد از مصرف، بدن را سم زدايي ميکند، اما هيچ اطلاعات علمي براي پشتيباني از اثربخشي اين محصولات وجود ندارد و حتي ممکن است خطرناک باشند؛ بنابراين هنوز هم بايد از کبد مراقبت شود تا عملکرد درست خود را حفظ کند.
خوردن موادغذايي سالم بهترين هديهاي است که ميتوانيد به کبد خود بدهيد، پس در برنامه غذايي روزانه خود، بسياري از موادغذايي دوست کبد را که بسياري از آنها در فصل پاييز در دسترس شما هستند و در ادامه متن به آنها اشاره ميشود بگنجانيد.
زغال اخته
زغال اخته حاوي دستهاي از آنتي اکسيدانها به نام آنتوسيانينها است. اين آنتي اکسيدانها سلامتي کبد کمک ميکنند. خوردن زغال اخته روزانه به مدت ۳ تا ۴ هفته نشان داده شده است که با جلوگيري از ايجاد ضايعات، اسکار بافت و فيبروز از کبد محافظت ميکند. زغال اخته به طور خاص پاسخ سلول ايمني و همچنين آنزيمهاي آنتي اکسيداني را افزايش ميدهد. همچنين عصاره زغال اخته از رشد سلولهاي سرطاني کبد جلوگيري ميکند.
انگور
انگور، به ويژه انواع قرمز آن، حاوي چندين ترکيب گياهي مفيد است. موردي که احتمالاً درباره آن شنيده ايد، رسوراترول Resveratrol است که با کاهش التهاب و محافظت در برابر صدمه توسط راديکالهاي آزاد به کبد کمک ميکند. تصور ميشود که مصرف منظم اين ميوه خطر ابتلا به سرطان را کاهش ميدهد.
يک مطالعه پژوهشي کوچک در افراد مبتلا به بيماري کبد چرب غير الکلي (NAFLD) نشان داد که مصرف روزانه عصاره دانه انگور در طي سه ماه عملکرد کبد آنها را بهبود ميبخشد.
آب چغندر
چغندر حاوي دستهاي از آنتي اکسيدانها به نام betalains است. اين ترکيبات براي کاهش آسيب اکسيداتيو و التهاب در کبد و همچنين افزايش آنزيمهاي سم زدايي فوق العاده هستند.
گرچه بيشتر مطالعات در مورد آب چغندر انجام شده است، اما ميتوانيم فرض کنيم که خوردن کامل آن هم مفيد است. به علاوه براي آن دسته از افرادي که چغندر دوست ندارند، ميتوانند مقداري آب چغندر را در اسموتيهاي خود اضافه کنند.
گريپ فروت
گريپ فروت به دليل دارا بودن آنتي اکسيدان براي کبد بسيار عالي است. دو آنتي اکسيدان اصلي موجود در گريپ فروت، نارينگن و نارنين است که به کاهش التهاب و محافظت از سلولهاي کبدي کمک ميکند. همچنين به نظر ميرسد اين آنتي اکسيدانها از رشد بيش از حد بافت همبند و کاهش ميزان چربي ذخيره شده در کبد جلوگيري ميکنند
قهوه و چاي
نوشيدن يک فنجان چاي يا قهوه همان چيز دلخواهي است که در عصر يک روز پاييزي شما را به زندگي بر مي گرداند. تحقيقات نشان داده است که قهوه باعث محافظت از کبد در برابر بيماريها ميشود، حتي اگر قبلاً دچار مشکلات کبدي شده باشيد. قهوه خطر ابتلا به سيروز و سرطان کبد را کاهش ميدهد و همچنين باعث مهار التهاب ميشود. محققان معتقدند که اين امر به دليل توانايي اين دو نوشيدني در جلوگيري از ساخت سلولهاي چربي است. بيشترين اثرات اين دو در افرادي مشاهده ميشود که حداقل روزانه سه فنجان از آنها مينوشند.
مطالعات نشان ميدهد که مصرف چاي سبز هم با سلامتي کبد مرتبط است، اما ممکن است شما نياز به نوشيدن ۵-۱۰ فنجان در روز از آن را داشته باشيد. با اين حال، از مکملهاي چاي سبز غليظ صرف نظر کنيد، زيرا بيش از حد ميتواند اثر مضر براي کبد داشته باشد. به نظر ميرسد چاي سياه به معکوس کردن تأثيرات رژيم غذايي پر چربي کمک ميکند.
بازار