خرما را ناشتا بخورید!
فارس/ طبيعت خرما گرم وتر است؛ خرما غني از آنتي اکسيدانها، ويتامين A، تيامين، ريبوفلاوين، نياسين، فولات، ويتامين K، کلسيم، گوگرد، آهن، پتاسيم، فسفر، منگنز، مس، منيزيم و فيبر است. ظاهر خرما بسيار مهم است؛ يعني عدم وجود سوختگي، کرم خوردگي و شکرک زدن از ويژگيهاي خرماي خوب و تازه است. اين ميوه به خاطر داشتن منيزم ضد سرطان بوده همچنين براي شنوايي، بينايي، درد کمر، درد مفاصل، درمان سينه و ريه مفيد است. خرما به علت داشتن منيزيم، انرژي عضلاني بدن را تقويت ميکند و نيروي عمومي بدن را افزايش ميدهد؛ همچنين به علت داشتن فسفر و منيزيم موجب تقويت حافظه نيز ميشود. با اينکه شکرک زدن بر طعم خرما تأثيري ندارد، اما بافت و ظاهر آن را تغيير ميدهد؛ در نتيجه براي جلوگيري از شکرک زدن، بايد خرما را در درجه حرارت مناسب نگهداري کرد. خرماهاي تازه ميتواند کمي چين و چروک دار باشند، اما آنها نبايد لمسي سخت و يا به همراه کريستال شکر در پوست خود داشته باشند. جوان سازي پوست صورت ميوه خرما حاوي مقادير بالايي ويتامينهاي C و D بوده که چين و چروک پوست را کاهش داده و باعث جوان سازي پوست صورت ميشود؛ همچنين هسته خرما داراي فيتوهورمونهايي است که اثرات ضد پيري قابل توجهي دارند و از چين و چروک پوست جلوگيري ميکنند. تقويت و افزايش رشد مو خرما آهن بالايي دارد که موجب افزايش گردش خون در پوست سر شده و باعث تقويت و افزايش رشد مو ميشود. سطح بالاي آهن موجود در خرما ميتواند کم خوني زنان باردار را درمان کند، عضلات رحم را تقويت کرده و باعث افزايش شير مادر در دوران شيردهي ميشود؛ همچنين خرما باعث افزايش هوش و تقويت حافظه جنين ميشود. يک مطالعه نشان داده که خوردن خرما چهار هفته قبل از زايمان ميتواند زايمان را آسانتر کند؛ همچنين بعد از بارداري، خوردن خرما ميتواند به کاهش وزن و بازگشت به وزن ايده آل کمک کند. سيد مرتضي صفوي، متخصص تغذيه و استاد دانشگاه درباره «خواص ميوه خرما»، اظهار داشت: خرما در درمان و تسکين بيماريهاي گوارشي، اختلالات رودهاي، کمخوني، سرطانهاي ناحيه شکم، رفع يبوست و اسهال بسيار مناسب است. خرماي خشک چيزي حدود ۳۰۰ کالري در ۱۰۰ گرم را داراست. وي ادامه داد: اين ميوه براي افرادي که ميخواهند وزن خود را افزايش دهند، بسيار مفيد است؛ ضمن اينکه حاوي موادي همچون کلسيم، فسفر، آهن، پتاسيم، منيزيم، منگنز و مس است. اين متخصص تغذيه با تأکيد بر اينکه خرما را بايد در سبد غذايي روزانه خود قرار دهيم، اضافه کرد: مصرف روزانه ۱۰ عدد براي افرادي که دچار لاغري هستند توصيه ميشود؛ همچنين مصرف خرما باعث ميشود تا ميل به پرخوري در فرد کاهش پيدا کند. صفوي با بيان اينکه خرما ميوهاي شيرين و بسيار مقوي است و به جذب مواد غذايي در بدن کمک ميکند، گفت: بر اساس تحقيقات انجمن سرطان آمريکا هر فرد در روز به ۲۰ تا ۳۵ گرم فيبر نياز دارد که اين مقدار مصرف براي سلامتي و مبارزه با انواع سرطانها بسيار خوب است و به همين دليل خوردن خرما ميتواند همين ميزان فيبر را براي بدن تامين کند. وي با اشاره به خواص ديگر خرما، خاطرنشان کرد: در افراد دچار شبکوري، مصرف خرما بسيار موثر است. براساس بررسيها در بين افراد مختلف دچار کمبود ويتامين A، مشخص شده مصرف خرما در افزايش ميزان اين ويتامين بسيار موثر است؛ ضمن اينکه خرما داراي ويتامينهاي گروه B، شامل B۱، B۲ و B۳ بوده، همچنين فولات و ويتامين A نيز در خرما وجود دارد. اين متخصص تغذيه گفت: خرما براي سلامت و استحکام استخوانها و از بين بردن آلرژي و کمخوني بسيار مفيد است؛ ضمن اينکه به دليل وجود قند طبيعي که شامل گلوکز، فروکتوز و ساکارز است، مصرف آن باعث تقويت انرژي بدن و بهبود سيستم عصبي و قلب ميشود. صفوي درباره «چگونگي مصرف خرما»، خاطرنشان کرد: مصرف خرما با شير بسيار مفيد است؛ به طوريکه ميتوان خرما را در شير خرد کرده و آن را مصرف کرد و يک ماده مغذي خوبي است که داراي کلسيم بالاست؛ ضمن اينکه ميتوان با پودر هل و عسل آن را طعمدار کرد. وي با بيان اينکه مصرف خرما با چاي نيز توصيه ميشود، گفت: افرادي که دچار اسهال هستند ميتوانند خرماي رسيده مصرف کنند؛ چراکه خرما داراي پتاسيم بوده و وجود اين ماده براي درمان اين عارضه بسيار مفيد است. اين متخصص تغذيه با اشاره به اينکه افراد معمولي ميتوانند روزانه تا ۵ عدد خرما مصرف کنند، ابراز داشت: افراد دچار ديابت بايد از خرماي زردرنگي به نام «زاهدي» استفاده کنند؛ البته به شرطي که چنين افرادي قند و شکر مصرف نکنند، ميتوانند روزانه تا ۵ عدد خرما نيز مصرف کنند. صفوي با بيان اينکه مصرف خرما در حالت ناشتا نيز مفيد است، بيان داشت: مصرف خرما در کودکان بايد پس از يک سالگي مورد استفاده قرار گيرد؛ ضمن اينکه هنگامي که کودکان از خرما استفاده ميکنند، بايد پوست آن را مصرف نکند.