۵ ماده خوراکی مناسب برای تقویت سوخت و ساز بدن
ايسنا/ بيشتر اين رژيمهاي غذايي کارکرد مطلوبي ندارند؛ زيرا به اشتباه تصور ميشود تسريع سوخت و ساز برابر با از دست دادن ميزان کالري بيشتر است. سوخت و ساز فرايندي فراتر از کالري سوزي است. در واقع سوخت و ساز مجموعهاي از تمامي واکنشهاي شيميايي است که در بدن رخ ميدهد. فرايند متابوليک شامل اقدامات متعددي از جمله گوارش، تجزيه غذا براي تامين انرژي و توليد بافتهاي جديد است. براي تنظيم گردش خون و حتي حفظ دماي مطلوب بدن نياز است تا فرايند سوخت و ساز به درستي انجام شود. بنابراين تقويت سوخت و ساز به اين مفهوم نيست که بدن در راستاي کالري سوزي بيشتر فعاليت کند، بلکه به معني سرعت بخشيدن به تمامي پروسهها در بدن است. هرچند نميتوان تاثير سوخت و ساز بر کنترل وزن را ناديده گرفت. خوراکيهايي که سوخت و ساز بدن را تقويت ميکنند اگرچه تقريبا تمامي مواد غذايي سوخت و ساز را افزايش ميدهند، اما برخي از خوراکيها همچون جرقهاي در بدن عمل کرده و به سوختن کالري بيشتر کمک ميکنند اما اين در شرايطي است که فرد فعاليت جسمي کافي داشته باشد. از جمله مواد غذايي که ميتوان به رژيم غذايي افزود تا روند سوخت و ساز را تقويت کرد: شکلات تلخ: محققان معتقدند مصرف ۴۰ گرم شکلات تلخ در روز نه تنها سوخت و ساز را تقويت ميکند؛ بلکه باکتريهاي روده را تقويت کرده و روند گوارش مواد غذايي را بهبود ميدهد. البته شکلات شيري و سفيد اين خاصيت را ندارند. غذاهاي تند: بررسيها نشان ميدهد پيپرين و کاپسيسين از ترکيبهاي موجود در فلفل تند سوخت و ساز در بدن را سرعت ميبخشند. هرچند افرادي که به دنبال کنترل وزن خود هستند، در مورد مصرف غذاهاي تند بايد دقت بيشتري داشته باشند؛ چرا که اين مواد غذايي علاوه بر آنکه سوخت و ساز را تقويت ميکنند، اشتهاآور نيز هستند. بنابراين در افرادي که ميتوانند اشتهاي خود را کنترل کنند، غذاهاي تند بهترين گزينه براي کاهش وزن است. آب: حفظ رطوبت بدن يکي از ضروريات اصلي براي برخورداري از سلامت کامل است. کارشناسان سلامت بر اين باورند نوشيدن هشت تا ۱۰ ليوان آب در طول روز نياز انرژي روزانه را حداقل ۴۰۰ ژول افزايش ميدهد. هرچند براي تقويت سوخت و ساز نوشيدن آب سرد توصيه ميشود. برخي محققان معتقدند هنگام نوشيدن آب سرد بدن انرژي بيشتري را براي گرم کردن آب مصرفي و رساندن آن به دماي نرمال مصرف ميکند. قهوه: قهوه سوخت و ساز چربي و کربوهيدرات را براي مدت کوتاهي در بدن افزايش ميدهد. به گفته محققان يک فنجان قهوه ميزان سوخت و ساز را براي مدت سه ساعت افزايش ميدهد. هرچند بايد به اين نکته توجه داشت که زيادهروي در مصرف قهوه با پيامدهاي خود همراه است. خوراکيهاي سرشار از پروتئين: سوختن پروتئين نسبت به کربوهيدراتها و چربيها انرژي بيشتري نياز دارد. بنابراين گنجاندن خوراکيهاي سرشار از پروتئين به رژيم غذايي ميزان سوخت و ساز را افزايش ميدهد.