ايرنا/ با گنجاندن سير در سبد غذايي به کاهش وزن، تنظيم فشار خون، کاهش خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي، کاهش کلسترول بد خون و تقويت سيستم ايمني بدن کمک کرده و ضمن پيشگيري از انواع سرطان، سلامت پوست و موي خود را تضمين کنيد.
هزاران سال از اضافه شدن سير به سبد غذايي خانوار ميگذرد. شواهد موجود نشان ميدهد افرادي که بيش از ۵ هزار سال پيش در ساخت اهرام مصر مشارکت داشتند نيز سير ميخورند. گياه سير نه تنها يک چاشني فوقالعاده براي انواع غذاهاست بلکه فوايد فراواني نيز براي سلامتي دارد. از آنجا که اين گياه آفات کمي دارد بنابراين احتمال اين که حاوي آفتکش يا علفکشهاي شيميايي باشد نيز کمتر است.
تاکنون هزاران مطالعه در مورد فوايد سير براي سلامتي انجام شده است که نشان ميدهد اين گياه، دشمن سرسخت هرگونه مرض و بيماري است. در ادامه به بخشي از خواص اين گياه اشاره ميکنيم که از لحاظ علمي به اثبات رسيدهاند.
کمک به کاهش وزن
مطالعات حيواني پيوند ميان مصرف سير و رسيدن به وزن سالم را تاييد ميکند. به عنوان مثال در يک تحقيق، عصاره سير کهنه به تنهايي يا همراه با ورزش وزن بدن و چربي کبد را در موشها کاهش داد. در يک مطالعه ديگر هر دو روغن سير و پياز باعث کاهش چاقي و چربيهاي خطرناک خون در موشهاي آزمايشگاهي شد.
سير همچنين با افزايش دماي بدن موشهاي پرخور ميزان چاقي و ژنهاي سازنده بافت چربي (بافت چربي سفيد) را در آنها کاهش داد.
سلامتي کبد در برخورداري از وزن سالم اهميت بالايي دارد. در مطالعهاي که بر روي حيوانات آزمايشگاهي انجام شد، مکمل سير با بهبود وضعيت آنتي اکسيداني، آسيب کبدي ناشي از سموم و داروها را کاهش داد.
اين يافتهها در خصوص سلامتي کبد در مديريت وزن اهميت ويژهاي دارد زيرا کبد به پردازش غذاها و مواد مغذي کمک ميکند.
با اين وجود نقش سير در دستيابي به وزن سالم تنها به نمونههاي حيواني محدود نميشود. در يک آزمايش باليني، مصرف سير به کاهش وزن و چربي بدن ۱۱۰ بيمار مبتلا به بيماري کبد چرب غيرالکلي منجر شد.
کاهش خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي
مصرف مقادير بالاي سير خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي را کاهش ميدهد. در پژوهشي که بر روي موشهاي آزمايشگاهي انجام شد، سير کهنه سخت شدن شريانها و رسوب کلسترول و چربي در ديواره عروق را در اين موشها کاهش داد.
سير همچنين با کاهش کلسترول، کلسيفيکاسيون شرياني (تجمع کلسيم در عروق)، فشار خون و لخته شدن بيش از حد خون، به حفظ سلامت قلب کمک ميکند.
پزشکي باستاني هند قرنهاست که استفاده از سير را براي درمان بيماريهاي قلبي و آرتريت تجويز ميکند.
محققان در مطالعاتي که بر روي انسان انجام دادند به اثرات مثبت مصرف سير در جلوگيري از لخته شدن بيش از حد خون پي بردند. لخته شدن بيش از حد خون در اغلب موارد، عامل بروز حملات قلبي و سکته مغزي است.
در اين پژوهش، سير همچنين توليد ترومبوکسان که از عوامل لخته شدن خون است و چربيهاي اکسيده شده (محصولات ليپوکسيژناز) که در پلاکتها تشکيل ميشوند را نيز کاهش داد.
کاهش کلسترول
نتايج بيش از ۴۰ تحقيق نشان داده است که افزودن سير به سبد غذايي به کاهش کلسترول کُل، کلسترول LDL و تري گليسيريد کمک ميکند و سطح کلسترول خوب (HDL) را افزايش ميدهد.
در اکثر اين مطالعات از پودر سير استفاده شده است، اما سير تازه و کهنه يا روغن سير به مراتب مفيدترند.
تغييرات مطلوب در سطح کلسترول LDL، که به عنوان کلسترول بد شناخته ميشود در اکثر آزمايشات تحقيقاتي انجام شده بر روي افراد، مشاهده شد. در پايان اين تحقيقات کلسترول LDL در افراد تحت آزمايش بين ۱۱ تا ۲۶ درصد کاهش يافت.
سير به سه طريق به کاهش کلسترول بد کمک ميکند؛ ۱) کلسترول را از آسيبهاي ناشي از اکسيده شدن حفظ ميکند، ۲) توانايي بدن را در از بين بردن کلسترول افزايش ميدهد و ۳) ترکيبات موجود در آن از جمله اس- اليل سيستئين و ديآليل ديسولفيد ميزان توليد کلسترول توسط کبد را کاهش ميدهند.
کاهش فشار خون
نتايج مطالعه بزرگي که بر روي حدود هزار بيمار انجام شد، نشان داد که مکمل سير باعث کاهش فشار خون ميشود. علاوه بر اين، تأثير اين ماده در تنظيم فشار خون بيماراني که در بدو پژوهش به فشار بالا دچار بودند، قويتر و ملموستر بود.
سير با افزايش گردش خون در بدن فشار خون را کاهش ميدهد. يک مطالعه جديد نشان داد که سير خام خرد شده باعث کاهش هر دو فشار خون سيستوليک و دياستوليک در مبتلايان به سندرم متابوليک ميشود.
سير اثراتي شبيه به هورمونها (پروستاگلاندينها) دارد که ميتوانند جريان خون را در بدن بهبود بخشند. ترکيبات موجود در سير اثرات مشابهي با داروهاي فشار خون دارد که به عنوان "بازدارندههاي آنزيم مبدل آنژيوتانسين" شناخته ميشوند. اين گياه همچنين با افزايش سطح نيتريک اکسيد، فشار خون را با ايجاد آرامش بيشتر در عروق ريوي تنظيم ميکند.
اثرات بلندمدت بر علائم ديابت
به استناد نتايج مطالعهاي که بر روي ۷۲۸ نفر از مبتلايان به ديابت نوع ۲ انجام شد، مصرف مکمل سير باعث کاهش قند خون ناشتا و سطح هموگلوبين اي وان سي (A۱C) ميشود.
اين نکته که اين کاهش در ۲، ۱۲ و ۲۴ هفته بعد از شروع مصرف مکملها نيز در افراد تحت مطالعه مشاهده شد، نشان ميدهد که سير در تسکين علائم ديابت تاثيري بلندمدت دارد.
سير همچنين علاوه بر تنظيم وزن و سطح کلسترول بيماران ديابتي، به لوزالمعده در ساخت و استفاده از انسولين کمک کرده و مقاومت بدن به انسولين را کاهش ميدهد.
خواص ضدسرطاني
سير به ويژه اگر به طور خام مصرف شود، خطر ابتلا به سرطانهاي گوارشي از جمله سرطان معده، روده بزرگ و مري و سرطانهايي چون سرطان پروستات، تخمدان و رحم را کاهش ميدهد. سير منبعي غني از آنتياکسيدانها است که ميتواند دليلي براي خاصيت ضدسرطاني آن باشد. اين گياه همچنين با افزايش ظرفيت و توانايي بدن در ساخت برخي از آنتي اکسيدانهاي خاص به مهار رشد سلولهاي سرطاني کمک ميکند.
تحقيقات انجام شده بر روي نمونههاي حيواني و سلولها همچنين از نقش سير در افزايش ميزان اثربخشي درمانهاي سرطان حکايت دارد.
پژوهشگران در مطالعهاي که بر روي رژيم غذايي بيش از ۲۰ هزار نفر انجام شد، به ارتباط ميان مصرف مقادير بالاي سير و کاهش خطر ابتلا به سرطان معده پي بردند.
مطالعه ديگري که بر روي ۶ هزار بيمار انجام شد نيز نشان داد که خوردن سير خام حداقل ۲ بار در هفته خطر ابتلا به سرطان ريه را حدود ۵۰ درصد کاهش ميدهد.
تقويت سيستم ايمني بدن
سيستم ايمني بدن بسيار پيچيده است و وظايفي چون مبارزه با ميکروبهاي ناخواسته، تنظيم التهاب و غيره را برعهده دارد. سير به روشهاي مختلفي به سيستم ايمني بدن کمک ميکند.
اين گياه همچنين از خواص آنتي اکسيداني فراواني نيز برخوردار است. اين آنتي اکسيدانها واکنش سيستم ايمني را تقويت کرده و التهاب را در بدن کاهش ميدهند.
سير به علاوه اثر ضد باکتري، ضد ويروسي و ضد انگلي نيز دارد. اين گياه به ميکروبيومهاي مفيد روده آسيب نميزند اما به بدن در مبارزه با باکتريها، ويروسها و انگلهاي مضر موجود در دستگاه گوارش کمک ميکند.
مصرف سير همچنين با کمک به دفع راديکالهاي آزاد خطرناک از آسيب ناشي از التهاب در بدن جلوگيري ميکند.
از بين بردن عفونتها
مواد حاوي گوگرد از جمله آليسين موجود در سير خواص ضدباکتريايي دارند. اين مواد در مقابله با برخي از گونه باکتريهاي مضر مقاوم در برابر دارو از جمله استافيلوکوکوس اورئوس مقاوم به متي سيلين (MRSA) و برخي از گونههاي اي کولي ( E. Coli) مؤثر هستند.
در مطالعات باليني انجام شده، سير در درمان عفونت هليکوباکتر پيلوري و همچنين واژينوز باکتريايي موثر واقع شد.
سير خواص ضدويروسي نيز دارد. مصرف اين گياه ميتواند تعداد دفعات ابتلا به سرماخوردگي و دوره اين بيماري را کاهش دهد، البته براي تاييد اين فرضيه به شواهد و مدارک بيشتر نياز است.
در حوزه مطالعات سلولي نيز سير در مقابله با کانديدا اثرات ضد قارچي دارد. کانديدا قارچي است که ميتواند در سراسر دستگاه گوارش از دهان گرفته تا روده بزرگ، بيماري ايجاد کند. علاوه بر عفونتهاي ناشي از کانديدا، براساس يافتههاي به دست آمده از آزمايشات باليني، اين گياه ميتواند به مبارزه با عفونتهاي ژﯾﺎردﯾﺎ نيز کمک کند.
حفظ سلامت مو و پوست
سير اثرات ضدالتهابي و آنتياکسيداني فراواني دارد، اثراتي که به حفظ سلامت پوست و محافظت از پوست در برابر پيري زودرس کمک ميکنند.
سير همچنين ميتواند علائم بيماري پسوريازيس را تخفيف داده، به بهبود زخم کمک کند و آسيبهاي پوستي ناشي از قرار گرفتن در معرض آفتاب را کاهش دهد.
اين گياه همچنين ميتواند از بروز سرطان پوست نيز پيشگيري کرده و به کاهش خطر ابتلا به عفونت پوستي خطرناک معروف به استافيلوکوکوس اورئوس مقاوم به متي سيلين (MRSA) کمک کند.
نقش سير در کمک به رشد و سلامت موها نيز قابل توجه است. درمان نوعي از ريزش مو که آلوپسي نام دارد، کار دشواري است. در يک آزمايش باليني، استفاده از ژل موضعي سير در کنار درمانهاي استاندارد به رشد مو در بيماران مبتلا به اين نوع از ريزش مو کمک کرد.
تقويت حافظه
بخش اعظم دليل افزايش نرخ ابتلا به زوال عقل در دو دهه اخير مربوط به سبک زندگي افراد است. سير ابزاري خوش طعم است که قادر است خطر از دست دادن حافظه را کاهش دهد. اين گياه با محافظت از DNA در برابر آسيب، محافظت در برابر افت عملکرد مغز ناشي از کهولت سن و محافظت از بافت سالم مغز به کمک آنتي اکسيدانها، ميتواند به تقويت حافظه در افراد کمک کند.
در يک آزمايش حيواني، عصاره سير باعث بهبود حافظه و کمک به يادگيري در موشهاي مبتلا به ديابت شد. سير همچنين توانست حافظه موشهايي که در معرض سرب قرار گرفته بودند را نيز تقويت کند.
سير با کاهش آسيب اکسيداتيو به مغز، سطح آسيبهاي ناشي از سرب به اين بافت را کاهش ميدهد.
در اين مطالعه، سير با ارتقاي عملکرد نيروگاه توليد انرژي سلول يعني ميتوکندري در عملکرد مغز و حافظه را در موشهاي چاق و ديابتي بهبود بخشيد.
مواد مغذي موجود در سير
سير سرشار از مواد معدني چون سلنيم و گوگرد و انواع آنتياکسيدانهاست. بخشي از خواص دارويي سير به ترکيبات گوگردي موجود در آن برميگردد. از ديگر مواد مغذي موجود در اين ماده خوراکي ميتوان به منيزيم، پتاسيم، ويتامين E، گلوتاتيون و ويتامين سي اشاره کرد.
- گوگرد به عنوان يک ماده مغذي بدن را در مقابل باکتريها مقاوم ميکند و در تنظيم عملکرد پروتئينها و آنزيمها نقش دارد.
- سلنيم يک ماده معدني و آنتياکسيدان قوي براي بدن است. اين ماده به محافظت از بدن در برابر صدمات ناشي از آلودگي و موارد ديگر کمک مي کند.
- منيزيم يک ماده معدني آرامبخش است که بيش از ۳۰۰ کارکرد مختلف در بدن دارد.
- ويتامين C به بازسازي بافت کمک ميکند و با کلاژنسازي باعث جواني پوست ميشود.
با وجود تمام فوايد ذکر شده در مورد سير برخي از افراد به لکتينهاي موجود در اين گياه حساسيت دارند و بنابراين بهتر است از مصرف آن اجتناب کنند.
بازار