نمک چطور باعث چاق شدن ما میشود؟
فيت ليدي/ آيا واقعاً رابطه اي بين مصرف نمک و چاقي وجود دارد؟ شايد براي بعضي ها خنده دار به نظر برسد! مگر نمک چقدر کالري دارد؟ اما آيا همه چيز در کالري خلاصه مي شود؟ با ما همراه باشيد تا درباره رابطه شگفت آور نمک و چاقي بيشتر بدانيد. نکات مهم درباره نمک يا سديم براي اينکه درباره نمک و تاثير آن در کاهش وزن صحبت کنيم، ابتدا بهتر است بدانيم با چه ماده اي سر و کار داريم. در علم شيمي نمک را ترکيب دو يون کاتيون و آنيون تعريف مي کنند. اين يون ها مي توانند از عناصر مختلفي باشند. نام علمي نمک خوراکي سديم کلرايد (NaCl) است که از ترکيب يون دو عنصر کلر (Cl) و سديم (Na) به دست مي آيد. در واقع وقتي نمک مي خوريم کلر و سديم خورده ايم. در مصرف زياد نمک، مقادير زياد سديم است که مشکل ساز مي شود. البته سديم يکي از عناصر مهم در روند انقباض عضلات است. کمبود سديم به عنوان مثال در گرمازدگي به دليل تعريق، افزايش مي يابد و فرد از حال مي رود. اما همانقدر که بدن به سديم نيازمند است، مصرف بيش از حد آن نيز مشکل ساز خواهد بود. در اين مقاله هر جا از اثرات نمک صحبت شده است در واقع منظور اثرات سديم موجود در نمک است. آيا نمک باعث چاقي و اضافه وزن مي شود؟ نمک يک خوراکي خرابکار و شرور است. بيشترين مقدار مجاز نمک مصرفي روزانه ۱۵۰۰ الي ۲۳۰۰ ميلي گرم است. عدد کوچکتر براي افرادي است که مبتلا به فشار خون بالا هستند و يا ريسک سکته قلبي در آنها زياد است. بر اساس تحقيقات جديد مشخص شده است که امروزه هر فرد حدود ۳۴۰۰ ميلي گرم نمک در روز مصرف مي کند. حتي برخي بررسي هاي ديگر اين مقدار را تا ۱۰۰۰۰ ميلي گرم در روز نيز تخمين زده اند که بسيار زيادتر از حد مجاز است. بسياري از افراد ورزشکار و غير ورزشکار براي کاهش وزن به متخصصان تغذيه مراجعه مي کنند. در مبحث کاهش وزن هميشه با اين پرسش روبرو هستيم که ” آيا براي کاهش وزن بايد مقدار سديم دريافتي را نيز در نظر بگيريم؟ “ پاسخ سوال قطعاً “بله” است. سديم از طريق خوردن نمک وارد بدن مي شود. و به ۲ دليل با افزايش وزن در ارتباط است: ۱) تاثير نمک بر مقدار کالري دريافتي و اضافه وزن نمک (سديم) و اضافه وزن از ۳ جهت با هم رابطه دارند: خوردن غذاهاي خوش نمک يا شور منجر به افزايش تشنگي مي شود. اکثر افراد براي فرونشاندن اين تشنگي از نوشيدني هاي پر کالري مصرف مي کنند. محققان نشان داده اند زمانيکه مقدار نمک مصرفي هر کودک به نصف کاهش يابد، متعاقباً مقدار مصرف نوشيدني هاي قندي نيز به نصف کاهش مي يابد. نمک طعم غذا را افزايش مي دهد و در نتيجه اشتها و ميل افراد براي خوردن را بيشتر تحريک مي کند. در آزمايشي که روي نمونه هاي حيواني انجام شد، محققان دريافتند که خوردن نمک بيش از اندازه، بر فعاليت سلول هاي چربي اثر مي گذارد. در نتيجه بيشتر شدن اين فعاليت، سلول هاي چربي بزرگتر مي شوند.