چگونه میتوان با صداهای شکم کنار آمد؟
باشگاه خبرنگاران/ خديجه رحماني متخصص تغذيه و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران درباره راهکارهايي درباره رفع گرسنگي، اظهار کرد: تمام افراد احساس گرسنگي را تجربه کردند، اما ميتوانند با خوردن برخي مواد غذايي اشتها خود را کم کنند. او در ادامه افزود: از جمله خوراکيهاي مناسب براي رفع گرسنگي، انواع لبنيات به ويژه پنيرهاي حجيم هستند. حدود ۸۲ درصد از حجم پنير را آب تشکيل داده است و در نتيجه خوردن آن باعث چاقي در افراد نخواهد شد. متخصص تغذيه بيان کرد: ميتوانيد براي احساس سيري در هر ساعتي از روز ساندويچ حاوي انواع خوراکيهاي مفيد مصرف کنيد. براي مثال ساندويچ تخم مرغ پخته با ورقههاي گوجه فرنگي، پنير يا ساندويچ پروتئيني تن ماهي گزينه مناسبي براي رفع گرسنگي هستند. ساندويچ مغذي ديگر مخلوط آووکادو با تخم مرغ، نان حاوي غلات و پنير خردشده است که براي ساعتها فرد را سير و فعال نگه ميدارد. او افزود: سيب حاوي فيبري به نام پستين است. مطالعات انجام شده نشان ميدهد که با مصرف سيب، هورمونهاي سيري آزاد ميشوند. حتي سيب را ميتوان به صورت پخته و همراه گردو، دارچين مصرف کرد. سيب به دليل داشتن فيبر بالا موجب کاهش ارتجاع معده و اشتها ميشود. سرعت خالي شدن معده را کاهش داده و باعث آزاد شدن هورمونهاي سيري ميشود. رحماني تصريح کرد: تحقيقات نشان داده است افزودن لوبيا، نخود فرنگي، نخود و عدس در رژيم غذايي، ميتواند چند درصد حس سيري بيشتري در مقايسه با غذاهاي با کالري مساوي، ولي کم فيبر ايجاد کند. غلههاي غنيشده کامل از فيبر نيز ميتوانند در القاي حس سيري موثر باشند. او گفت: فيبرهاي چسبناکتر مانند پکتينها، بتاگلوکانها (نوعي قند که در ديوارههاي سلولي حبوبات و غلات وجود دارند) و صمغ گوار حس سيري بيشتري در مقايسه با فيبرهاي با چسبندگي کم به وجود ميآورند. البته دقت کنيد که مصرف بيش از اندازهي فيبر ميتواند اثرات منفي هم به همراه داشته باشد. رحماني بيان کرد: غذاهاي غني از فيبر معمولاً حاوي مواد سودمند ديگري مانند ويتامينها، مواد معدني، آنتياکسيدانها و ترکيبات گياهي مفيد هستند؛ بنابراين انتخاب رژيمي حاوي ميوهها، سبزيها، حبوبات، مغزها و غلات کامل ميتواند سلامت افراد را در دراز مدت تأمين کند. او تصريح کرد: چربيهاي امگا-۳ که در ماهي و روغن خزه دريايي يافت ميشوند، توانايي افزايش هورمون لپتين ( هورمونهاي سيري) را دارند. رژيم غذايي سرشار از چربيهاي امگا-۳ احساس سيري بيشتري پس از وعدهي غذايي به فرد ميدهند و باعث کاهش اشتها ميشوند. البته اين تأثيرات فقط در افراد چاق و داراي اضافه وزن مشاهده ميشود. براي اينکه ببينيم همين تأثيرات بر روي افراد لاغر هم وجود دارد، نياز به تحقيقات بيشتر است. رحماني گفت: بيشتر افراد براي دريافت پروتئين مورد نياز بدن خود از گوشت استفاده ميکنند در حالي که لوبيا هم حاوي همين مواد است. لوبيا حاوي فيبر بالايي است و همين امر موجب ميشود فرد را بيشتر از ساير غذاها سير نگه دارد. شما ميتوانيد لوبيا را با روغن زيتون و به همراه پاپريکا مصرف کنيد. او بيان کرد: جوي دوسر داراي فيبر فراواني است و زماني که با مايعات ترکيب ميشود فرآيند هضم را کندتر ميکند و گرسنگي فرد را به تعويق مياندازد. جوهايي که کمتر فرآوري شدهاند، ميتوانند بيشترافراد را سير نگه دارند. ميتوانيد به جاي برنج از جوي دو سر در وعدههاي غذايي خود استفاده کنيد. رحماني گفت: اگر مصرف ميان وعده جزئي از عاداتهاي روزمرهتان است، به جاي ميان وعدههاي سرشار از چربي، ميان وعدههاي پر از پروتئين مصرف کنيد. ميان وعده با پروتئين بالا حس سيري بيشتري به وجود ميآورد و کالري دريافتي در وعدهي غذايي بعدي را کاهش ميدهد. به عنوان مثال ماست نسبت به شکلاتي با چربي بالا، احساس سيري بيشتري در فرد ايجاد ميکند. او تصريح کرد: قهوه تأثير مثبتي بر سلامت و عملکرد افراد حين ورزش داشته و علاوه بر آن ميتواند باعث کاهش اشتها شود. تحقيقات نشان ميدهد مصرف قهوه ميزان با آزاد شدن پپتيد (پليمرهاي کوچکي) هورمون ضد اشتها را افزايش ميدهد. اين هورمون در روده توليد شده و در پاسخ به خوردن، احساس سيري ايجاد ميکند.