نوشیدنی پرطرفداری که مانع جذب کلسیم میشود
ايرنا/ يک کارشناس مسايل بهداشت و سلامت معتقد است، ۹۰ درصد مردم ايران به دليل کم مصرف کردن شير و لبنيات دچار کمبود کلسيم هستند و افزايش بيرويه مصرف نوشابههاي گازدار حاوي املاح فسفات مانع جذب کلسيم و در نتيجه افزايش عوارض ناشي از کمبود آن ميشود. ربابه شيخ الاسلام افزود: حدود يک ميليون و 700 هزار نفر از جمعيت بالاي ۵۰ سال کشور در معرض خطر شکستگي هاي ناشي از پوکي استخوان هستند و مصرف زياد اين نوشابه ها به دليل وجود قند سبب چاقي و بيماري هاي ديگر مي شود. وي اظهار داشت: افراد بويژه دانش آموزان بايد از مصرف نوشابه هاي گازدار خودداري کرده و نوشيدني هاي سنتي مانند شير دوغ يا انواع آب ميوه را جايگزين آنها کنند. شيخ الاسلام ادامه داد: سوءتغذيه کودک در دوران مدرسه عامل کوتاهي قد، کاهش بهره هوشي، افزايش ابتلا به بيماري ها، افزايش مرگ ۲ تا هشت برابر کودکان هم سن و افت تحصيلي است و به دليل رشد جسمي کودکان به خصوص جهش رشد در دوران بلوغ نياز به مواد مغذي بيشتر مي شود. وي با بيان اينکه نقش ريزمغذي ها در قدرت يادگيري دانش آموزان قابل توجه است، اظهار داشت: به طور مثال کمبود يد سبب کاهش ضريب هوشي تا 13.5 واحد و کمبود آهن موجب کمبود ضريب هوشي به ميزان ۱۰ واحد مي شود و کمبود ريزمغذي ها اثرات مختلفي بر سلامت کودکان و در نتيجه جامعه دارند. به گفته شيخ الاسلام، از جمله اثرات بهداشتي، اقتصادي، اجتماعي فرهنگي و رواني کمبود ريزمغذي ها شامل آسيب مغزي، اختلال عملکرد مغز، نقص عملکرد سيستم عصبي، کاهش ضريب هوشي ومهارت يادگيري ، اختلال رشد خستگي، بي حالي، بي تفاوتي، اختلال بينايي، ناتواني در شنوايي و بيان و رنگ پريدگي است. وي افزود: بر اساس بررسي هاي انجام شده، شايع ترين کمبود ريز مغذي ها در دوران کودکي املاح يد، آهن، کلسيم و ويتامين ها «آ» و «د» است و ويتامين «آ» در رشد ومقاومت بدن در مقابل بيماريها حفظ قدرت بينايي سلامت پوست نقش مهمي ايفا مي کند. شيخ الاسلام تصريح کرد: هر نوع خوراکي به صورت بسته بندي شده مصرف شود، بسته بندي هم مانند بسياري از فاکتور هاي ديگر مواد غذايي تحت نظارت و کنترل شرکت توليد کننده و همچنين اداره نظارت بر مواد غذايي و آشاميدني وزارت بهداشت است. وي ادامه داد: نوع بسته بندي مواد غذايي بسته به شرايط و زمان ماندگاري مورد نظر متفاوت بوده، به عنوان مثال بسته بندي غير قابل نفوذ که مخصوص شرايط نگهداري خارج ار يخچال و طولاني مدت است و مصرف کنندگان بايد به شرايط مندرج روي بسته بندي توجه و با توجه به زمان توليد تاريخ انقضا و شرايط نگهداري اقدام به انتخاب ماده غذايي دلخواه کنند. اين کارشناس بهداشت و سلامت تاکيد کرد: آب ميوه هاي صنعتي نام تجارتي دارند و ممکن است شامل آب ميوه طبيعي و يا نوشيدني بر پايه آب ميوه و شامل مواد افزودني باشند، نکتار ميوه نيز يک نوشيدني بر پايه ميوه بوده که حاوي مقادير متفاوت از آب ميوه وشکر است.