نقش روغن زیتون در رژیم غذایی مدیترانهای و سلامت انسان
مجله ايلياد/ روغن زيتون در غذاهاي مديترانهاي، يکي از اجزاي کليدي در زمينهي افزايش طول عمر و کاهش عواقب بيماريهاي مرتبط با پيري محسوب ميشود. اين موضوع در مطالعهي جديدي که محققين دانشگاه مينهسوتا انجام دادهاند، به اثبات رسيده است. رژيم غذايي مديترانهاي يکي از برنامههاي غذايي سالم است که توسط متخصصين تغذيه در آمريکا توصيه ميشود. اين برنامهي غذايي، باعث بهبود سلامت عمومي و همچنين بهبود عملکرد سيستم قلب و عروق ميشود. سازمان بهداشت جهاني نيز اين رژيم را جزو الگوهاي غذايي سالم و پايدار معرفي ميکند. در اين رژيم غذايي، مقادير بالايي از خوراکيهاي گياهي مانند ميوهها، سبزيجات، غلات و حبوبات يافت ميشود. روغن زيتون به عنوان منبع اصلي چربي در اين رژيم محسوب ميشود. لبنياتي مانند ماست و پنير در اين رژيم با مقادير کم تا متوسط مصرف ميشوند. مصرف ماهي و مرغ نيز به همين مقدار است. گوشت قرمز بسيار کمي در اين برنامهي غذايي وجود دارد.. مطالعات اين تيم تحقيقاتي نشان داده است که مصرف روغن زيتون در کنار کمخوري و مصرف کالري پايين و همچنين ورزش ميتواند اثرات بسيار بيشتري داشته باشد. پروفسور ماشيک ميگويد: «ما دريافتيم که کار انجام شده توسط اين چربيها در وهلهي اول ناشي از قطرات ليپيدهاي موجود در آن است. در واقع اين موضوع به نحوهي ذخيرهسازي چربي درون سلولهاي ما مرتبط است. زماني که اين چربيها در موقع گرسنگي کشيدن و يا ورزش کردن ميشکنند، در واقع مزاياي اين رژيمها به واقعيت ميپيوندند.» دانشمندان قصد دارند با استفاده از اين مطالعه، داروهاي رژيمدرماني جديدي را پيدا کنند که براي سلامت انسانها تاثيرات بيشتري داشته باشند. پروفسور ماشيک ميگويد: «ما قصد داريم که بحث زيستي اين مفهوم را درک کنيم و بتوانيم به جايي برسيم که به جاي درمان دردهاي مختلف ناشي از پيري، آنهم با مراجعه به هشت دکتر، فقط خود پيري را درمان کنيم؛ زيرا همهي اين بيماريها به خود پيري برميگردند.» نتايج اين مطالعه، در مجلهي Molecular Cell منتشر شده است.