توصیه یونیسف برای برخورداری از رژیم غذایی سالم در دوران کرونا
ايسنا/ با شيوع کروناويروس در سراسر جهان و خريد بيرويه توسط برخي از مردم، اختلال ايجاد شده در سيستمهاي عرضه مواد غذايي کشورها همچنين چالشهاي مالي به وجود آمده براي برخي افراد تهيه مواد غذايي براي بسياري از مردم جهان با مشکل همراه شده است. در شرايطي که بسياري از مردم جهان مجبور به خانهنشيني شدهاند، برخي ترجيح ميدهند به دليل راحتي و قيمت کم از غذاهاي فرآوري شده آماده استفاده کنند اما بايد توجه داشت که گزينههاي مناسب، مقرون به صرفه و سالمتري نيز وجود دارد. در ادامه پنج روش براي تهيه غذاهاي سالم و داشتن رژيم غذايي متنوع و مغذي به نقل از پايگاه اطلاعرساني يونيسف آورده شده است: ۱- از مصرف ميوهها و سبزيجات غافل نشويد: خريد، نگهداري و پخت و پز سبزيجات تازه با توجه به شرايط قرنطينه و توصيه به خروج کمتر از خانه ميتواند در اين روزها دشوار باشد اما مصرف ميوهها و سبزيجات بهخصوص در شرايط شيوع کروناويروس و براي کودکان از اهميت بالايي برخوردار است. اگر ميتوانيد ميوهها و سبزيجات را بهصورت تازه نگهداري کنيد بهتر است اما در صورتي که شرايط آن را نداريد، منجمد کردن آن نيز توصيه ميشود، چرا که بيشتر مواد مغذي و طعم آن در صورت انجماد نيز حفظ ميشود. ميتوانيد سبزيجات را بهصورت انواع سوپها، خوراکها و ديگر غذاها درآوريد و آن را براي چندين روز با حفظ مواد مغذي نگهداري کنيد. ميتوانيد همچنين اين غذاها را منجمد کنيد و هر زماني که خواستيد آنها را دوباره گرم و مصرف کنيد. ۲- در صورت عدم دسترسي به مواد غذايي تازه از انواع خشک يا کنسروهاي سالم آنها استفاده کنيد: محصولات تازه تقريباً بهترين گزينه هستند اما در صورتي که به آنها دسترسي نداريد، گزينههاي سالم زيادي وجود دارد که بهراحتي ميتوان آنها را تهيه و آماده کرد. کنسروهاي لوبيا و نخود را که سرشار از مواد مغذي هستند، ميتوان ماهها يا حتي سالها نگهداري کرد. از اين کنسروها براي تهيه انواع مختلفي از غذاها ميتوان استفاده کرد. ماهيهاي روغني کنسرو شده مانند ساردين، ماهي خالمخالي، ماهي قزل آلا و تن ماهي سرشار از پروتئين، اسيدهاي چرب امگا ۳ و طيف وسيعي از ويتامينها و مواد معدني هستند. از اين موارد ميتوان در ساندويچها، سالادها يا غذاهاي ماکاروني سرد استفاده و يا به عنوان بخشي از يک غذاي گرم طبخ کرد. سبزيجات کنسرو شده مانند کنسرو گوجه فرنگي، حاوي مقادير کمتري ويتامين نسبت به محصولات تازه هستند اما زماني که محصولات تازه يا سبزيجات يخ زده بهسختي در دسترس باشند، گزينه بسيار خوبي براي جايگزيني آنها هستند. محصولات خشک از جمله حبوباتي مانند انواع لوبياها، نخود، عدس، لپه، برنج، کوسکوس يا کينوآ نيز از گزينههاي مغذي و ماندگار هستند که علاوه بر طعم خوبشان، مقرون به صرفه هستند. همچنين جوي دوسر پخته شده با شير يا آب ميتواند به عنوان گزينهاي عالي براي صبحانه آماده شود که ميتوان آن را با ماست، ميوه خرد شده يا کشمش خوش طعمتر کرد. ۳- ميان وعدههاي سالم مختلفي در خانه داشته باشيد: کودکان براي داشتن انرژي کافي نياز دارند در طول روز حداقل يک يا دو ميان وعده سالم بخورند. به جاي اين که به کودکان ميان وعدههاي ناسالم شور يا شيرين بدهيد، بهتر است گزينههاي سالمتري مانند آجيل، پنير، ماست (ترجيحاً بدون شيريني افزودني)، ميوه خرد شده يا خشک شده، تخم مرغ آبپز يا ساير گزينههاي سالم سنتي را جايگزين کنيد. اين ميان وعدهها علاوه بر سرشار بودن از مواد مغذي، خاصيت سيرکنندگي بيشتري دارند و به ايجاد عادات غذايي سالم مادامالعمر کمک ميکنند. ۴- مصرف غذاهاي فرآوري شده را محدود کنيد: اگر چه استفاده از محصولات تازه ممکن است هميشه مقدور نباشد، اما سعي کنيد در سبد خريد خود مقدار غذاهاي فرآوري شده را محدود کنيد. وعدههاي غذايي آماده، ميان وعدههاي بستهبندي شده و دسرها معمولاً سرشار از چربي اشباع، قند و نمک هستند. اگر اقدام به خريد غذاهاي فرآوري شده ميکنيد، به برچسبهاي روي اين محصولات نگاه و سعي کنيد گزينههاي سالمتري را انتخاب کنيد که حاوي مقادير کمتري از اين مواد باشد. همچنين سعي کنيد از نوشيدنيهاي حاوي شيرينکنندههاي مصنوعي و قندهاي افزودني خودداري کنيد و به جاي آن در طول روز بيشتر آب بنوشيد. اضافه کردن ميوهها يا سبزيجاتي مانند ليموترش، ليموي شيراز، برشهاي خيار يا انواع توتها به آب يک راه عالي براي خوش طعم کردن آب و تشويق به نوشيدن بيشتر آن است. ۵- آشپزي و غذا خوردن را به بخش سرگرم کننده و معنادار روال خانواده تبديل کنيد: آشپزي و غذا خوردن با هم يک روش عالي براي ايجاد رويههاي سالم، تقويت پيوندهاي خانوادگي و تفريح است. هر زماني که توانستيد فرزندان خود را درگير آشپزي کنيد. کودکان کم سن و سالتر ميتوانند در شستوشو و مرتب کردن مواد غذايي کمک کنند و فرزندان بزرگتر نيز ميتوانند کارهاي سختتر در آشپزي و آماده کردن ميز غذا را انجام دهند. - سعي کنيد تا حد ممکن وعدههاي غذايي را در زمان مشخص و ثابتي از روز صرف کنيد. چنين ساختارها و روالهايي ميتواند در کاهش اضطراب کودکان در اين شرايط استرسزا کمک کند.