نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
سلامت

آیا بیدار ماندن تا سحر در ماه رمضان به بدن آسیب میزند؟

منبع
بهداشت نيوز
بروزرسانی
 آیا بیدار ماندن تا سحر در ماه رمضان به بدن آسیب میزند؟
بهداشت نيوز/ دکتر سکينه مهرابي با بيان اينکه بيداري هاي شبانه در ماه مبارک رمضان شدت مي گيرد، اظهار کرد: اين يک باور غلطي است که بسياري از خانواده ها به آن مبتلي به هستند و شب هاي رمضان تا زمان سحر را بيدار مي مانند. وي با تاکيد بر اينکه اين باورغلط بيداري هاي شبانه، به سيستم جسمي افراد آسيب مي رساند، افزود: اين اصلا درست نيست که برخي ها در ماه رمضان تا سحر بيدار مي مانند و از آن طرف تا نصف روز مي خوابند چرا که اين اقدام بدترين روش روزه داري است. اين پزشک تصريح کرد: وقتي افراد تا خود سحر بيدار بمانند منتظر اين هستند که سحري را ميل کنند و سريع بخوابند که اين زياد جالب نيست و مجزا از اينکه آن زمان خوابي که در حدود ساعت ۱۱ شب تا ۳ نيمه شب براي فرد سالم بايد اتفاق بيافتد از بين مي رود و اثرات معنوي خود روزه هم پايمال خواهد شد. مهرابي خوردن سحري نزديک اذان صبح را ضروري دانست و اضافه کرد: باور غلط ديگري که برخي روزه داران دارند، اين است که بسياري تا ساعت ۱ الي ۲ نيمه شب بيدار هستند و چيزي ميل مي کنند و مي خوابند و براي سحري بيدار نمي شوند مجزا از آنکه از معنويت زمان سحر به دور مي مانند نمي توانند روزه داري را خوب به جا آورند. وي با بيان اينکه اسلام بهترين دستورات غذا خوردن و روزه داري را براي ما تجويز کرده است، گفت: روزه دارن در سحري حتما تغذيه کامل و جامعي را بايد استفاده کنند و مصرف مايعات به اندازه کافي و ميوه جات و سبزيجات داشته باشند. اين پزشک پرخوري هاي موقع سحر و تعجيل در خوردن موقع افطار را بسيار نامناسب عنوان کرد و افزود: پرخوري و با عجله غذا خوردن بسيار مذموم است و بايد به اندازه غذا خوردن و تغذيه مناسب خود توجه کنيم. وي خاطر نشان کرد: در حقيقت بايد تقريبا ۸ ساعت فعاليت روزانه را داشته باشيم ولي به صورت سبک تر که با توجه به فصل گرما، عطش ايجاد نشود. اين پزشک با اشاره به فصل امتحانات دانشجويان و در پيش رو داشتن کنکور، بيان کرد: بسياري از دانش آموزان و دانشجويان فاصله سحري تا صبح را مي خوابند تا بعد آن بتوانند درس بخوانند اما اگر خواب خوبي در فاصله ساعت ۱۱ شب تا ۳ نيمه شب داشته باشند، بهتر است بعد از سحر بيدار بمانند و درس بخوانند چرا که اين زمان بهترين زمان براي يادگيري است. مجيد غيور مبرهن، در خصوص سبک تغذيه در ماه‌رمضان، اظهار کرد: مطالعات نشان داده است که گرفتن روزه ماه رمضان سبب تقويب سيستم ايمني مي‌شود. وي با اشاره به اينکه «روزه باعث تضعيف سيستم ايمني نمي‌شود»، افزود: استفاده نکردن از مايعات و تضعيف سيستم ايمني بدن سبب تشديد احتمال مبتلا شدن به کرونا ويروس مي‌شود. از نظر سيستم ايمني، ما اگر تغديه سالم و درست داشته باشيم با کرونا مشکلي پيدا نخواهيم کرد. اين متخصص تغذيه با بيان اينکه «يکي از راه‌هاي بالابردن ايمني بدن، استفاده زياد از مايعات است»، خاطرنشان کرد: استفاده زياد از مايعات سبب افزايش ايمني بدن مي‌شود. افراد روزه‌دار مي‌توانند بين افطار تا سحر مايعات بيشتري مصرف کنند تا نگران کاهش سيستم ايمني بدن خود در برابر کرونا ويروس نباشند. غيورمبرهن با اشاره به اينکه «قسمت فوقاني دستگاه تنفسي، محل تجمع ويروس کرونا است»، تاکيد کرد:با خشکي در اين محل، ويروس کرونا در بدن افزايش پيدا مي‌کند. به همين خاطر گفته مي‌شود که مايعات فراوان مصرف شود. اگر افراد در بين افطار تا سحر ۸ تا ۱۰ ليوان مايعات مصرف کنند، احتمال ابتلاء آنان به اين ويروس کمتر خواهد شد. نياز بدن به کالري در ماه رمضان ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش پيدا مي‌کند وي با بيان اينکه «نياز بدن به کالري در ماه رمضان بين ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش پيدا مي‌کند»، ادامه داد: سبک زندگي در اين ماه تغيير مي‌کند، پس ما نيازي به موادغذايي اضافه نداريم. مصرف چايي و قهوه سبب دفع مايعات مي‌شود. به همين خاطر توصيه مي‌شود افراد بين افطار تا سحر حتما از مايعات کافي استفاده کنند. اين متخصص تغذيه با اشاره به اينکه «مصرف مايعات فراوان به صورت يک‌جا در افطار و سحري علاوه بر اينکه توصيه نمي‌شود، از عادت‌هاي غلط غذايي ما محسوب مي‌شود»، بيان کرد: استفاده از آب سرد و يا نوشيدني‌هاي سرد در زمان افطار بايد پرهيز شود. بايد در زمان افطار به سمت مايعات و غذا‌هاي ولرم رفت. شير ولرم با عسل به همراه خرما مي‌تواند نوشيدني خوبي براي افطار باشد. اگر مي‌توانيم در وعده افطار مقداري سوپ، شيربرنج و يا پنير و سبزي بخوريم. اين‌ها از بهترين غذا‌هاي توصيه شده متخصصان تغذيه در هنگام افطار است. مردم از مصرف مواد قندي غير طبيعي مثل زولبيا، باميه، شيريني، شکلات و... پرهيز کنند. غيور مبرهن با بيان اينکه «بهترين زمان مصرف وعده شام در ايام ماه رمضان، دو ساعت بعد از افطار است»، عنوان کرد: توصيه مي‌کنم، غذاي وعده شام بسيار سبک باشد. به روزه‌داران توصيه مي‌کنم، بين وعده افطار تا سحر و بعد از خوردن وعده سحري حتما ميوه مصرف کنند. نوع ميوه اهميتي ندارند و مي‌تواند هرنوعي باشد. اين افراد مي‌توانند از آب‌ميوه‌هاي طبيعي نيز استفاده کنند. استفاده از آب‌ميوه طبيعي و مغذي‌جات بسيار مفيد است. همچنين مصرف شير در فاصله افطار تا سحر براي افراد روزه‌دار بسيار خوب است. شربت عسل نيز مايعات مورد نياز را تامين مي‌کند. وي با اشاره به اينکه «بهترين وعده غذايي و اصلي‌ترين وعده غذايي در ماه رمضان، سحري است»، گفت: در وعده افطار تنها بايد غذايي مصرف شود که قند مورد نياز جذب و گرسنگي فرد روزه‌دار برطرف شود. در وعده سحري بايد غذايي مصرف کنيم که در طي روز انرژي لازم آزاد شود تا ما در طول روز گرسنه و يا کمتر تشنه شويم. افراد روزه‌دار بايد از مصرف غذا‌هاي سرخ‌کردني در وعده سحر پرهيز کنند. مصرف غذا‌هاي سرخ‌کردني در وعده سحر موجب افزايش گرسنگي و تشنگي فرد روزه‌دار مي‌شود. اين متخصص تغذيه افزود: مصرف برنج با ماهي سالم گزينه خوبي براي وعده سحري است. مصرف برنج با حبوبات و يا برنج با خورشت کم‌چرب مي‌تواند از غذا‌هاي خوب در وعده سحري فرد روزه‌دار باشد. استفاده از سبزيجات و ميوه‌جات در وعده سحر و يا بين افطار تا سحر سبب مي‌شود که در طول روز دستگاه گوارش ما به صورت قطره چکان مايعات اين مواد را در بدن ما آزاد کند تا ما در طول روز مدت زمان زيادي احساس تشنگي نداشته باشيم. غيورمبرهن با بيان اينکه «از عادت‌هاي غلط غذايي ما در وعده سحري، خوردن شيريني‌جات است»، اظهار کرد: مصرف زياد شيريني‌جات موجب مي‌شود که در زماني که بدن انسولين ترشح مي‌کند، فرد دچار افت قندخون شود که به تدريج او را در طول روز اذيت مي‌کند. همچنين مصرف شيريني‌جات، موجب تشنگي بيشتر در فرد روزه‌دار مي‌شود. استفاده از فست و فود در وعده‌هاي فرد روزه‌دار به خصوص روزه‌اولي‌ها معضلات فراواني را ايجاد مي‌کند. شب بيداري به سيستم ايمني بدن آسيب مي‌زند اين متخصص تغذيه با بيان اينکه «شب بيداري به سيستم ايمني بدن آسيب مي‌زند»، اظهار کرد: اين آسيب نه تنها در کوتاه مدت بلکه در دراز مدت نيز اثرگذار و مخرب است. ممکن است اين آسيب‌ها براي کودکان نهادينه شود. در دوران قرنطينه کودکان به خوردن غذا‌هاي ناسالم روي آوردند. اين روز‌ها خانواده‌ها براي اينکه کودکان اعتراض‌هاي کمتري داشته باشند، غذا‌هاي ناسالم براي آن‌ها تهيه مي‌کنند. غيورمبرهن با اشاره به اينکه «از طرف ديگر فعاليت بدني کودکان کمتر شده است»، مطرح کرد: پيش‌بيني مي‌کنم که در آينده شاهد سونامي افزايش وزن در کودکان باشيم. در ماه‌هاي آينده که شرايط کرونا بهتر خواهد شد، با موجي از افراد و کودکان داراي اضافه‌وزن مواجه خواهيم شد که در پشت آن سکته‌هاي قلبي، ديابت، فشارخون و... است. اين رفتار‌ها در جامعه تسري داده مي‌شود. اگر کودکان و خانواده‌ها در اين خصوص آموزش لازم را نبينند با اين کار آمار‌ها به هم مي‌ريزد. وزارت بهداشت و رسانه‌ها بايد روي اين قضيه تاکيد کند. در خانه ماندن فرهنگي دارد که نياز به تغذيه و سبک زندگي صحيح است. بايد تغذيه و سبک زندگي اصلاح شود. ساعت خواب بر روي چاقي اثرگذار است وي با بيان اينکه «غذا‌هايي که در دوران قرنطينه بايد مصرف شود، علاوه بر کم‌شدن از حجم آن بايد سالم باشد»، عنوان کرد: طبيعي است اگر فرد بيکار در خانه بماند، ميل او به مصرف غذاي ناسالم و فست فود نسبت به ديگر غذا‌ها بيشتر مي‌شود. اين امر نگراني جدي ما متخصصان تغذيه است. همکاران من نگران هستند که سونامي چاقي و اضافه وزن داشته باشيم که کنترل آن در آينده سخت‌تر خواهد شد. به خانواده‌ها توصيه مي‌کنم، ساعات خواب کودکان را تنظيم کنند. ساعت خواب بر روي چاقي افراد اثرگذار است. اين متخصص تغذيه با اشاره به اينکه «به خانواده‌ها توصيه مي‌کنم، برنامه فعاليت بدني در خانه داشته باشند»، تاکيد کرد: بايد والدين خود فعاليت بدني و ورزش در خانه را انجام بدهند تا فرزندان آنان نيز ياد بگيرند. خانواده‌ها مي‌توانند از دستورات و پروتکل‌هاي ورزش در خانه استفاده کنند. فعاليت ورزشي در منزل مي‌تواند از حرکت ساده ايروبيک شروع و تا ورزش‌هاي سخت و سنگين ادامه داشته باشد. محدوديتي در ورزش در خانه وجود ندارد. غيورمبرهن افزود: ما توصيه مي‌کنيم که همه افراد خانواده تصميم بگيرند و حرکات ورزشي و فعاليت بدني انجام دهند. اين روز‌ها پدران مي‌توانند با کودکان خود کشتي سبک بگيرند. اين حرکات بايد همراه شور و نشاط بوده که براي کودکان ورزش، نشاط و شادي داشته باشد. وي در خصوص پخت فست‌وفود و شيريني‌جات در خانه، بيان کرد: ما انواعي از پيتزا و ساندويچ سالم داريم. حتي کيک ديابتي نيز وجود دارد. اگر خانواده‌اي دستور اين غذا‌ها را مي‌تواند از انجمن ديابت آمريکا، سايت‌هاي معتبر علمي و.. بگيرد، مي‌تواند آن‌ها را درست کرده و با خيال راحت ميل کند. اين متخصص تغذيه خاطرنشان کرد: آيا پيتزايي که در خانه درست مي‌کنيم، در آن همان سوسيس، کالباس، سس، خمير پيتزا و... فست‌وفود‌هاي بيروني مصرف مي‌شود؟ اگر مواد مصرفي همان مواد بيرون باشد، اين نوع پيتزا در خانه و فست فود‌ها تفاوتي ندارد و هردو ناسالم هستند.
#باهم_شکستش_مي‌دهيم ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره