از يک بذر کوچک و سرشار از مواد مغذي، گياه زيبا و برگدار خردل رشد ميکند. مواد غذايي تند مانند خردل، فلفل چيلي و ترب کوهي داراي تاثيرات ترموژنيک يا گرمازايي هستند. يعني بعد از مصرف، متابوليسم را افزايش ميدهند و دماي بدن را بالا ميبرند. مطالعه انجام شده در سال ۱۹۸۶ نشان داد خردل به دليل مشارکت در کاهش وزن، ميزان متابوليسم پايه بدن را به مقدار قابل توجهي افزايش ميدهد. پس فراموش نکنيد براي لاغري، دانه خردل يا پودر آن را به هر ماده غذايي مصرفي خود بيفزاييد.
بسياري از معضلات سلامتي به دستگاه گوارش وابسته هستند. در حقيقت چگونگي تجزيه انواع خوراکيها و استفاده از مواد مغذي آنها، در همه قسمتهاي بدن تاثير ميگذارد.
گشنيز
تسريع در روند گوارش و تسکين سوءهاضمه، بهبود گرفتگي عضلاتي شکمي، درمان اسهال و نفخ از فوايد گشنيز براي سلامتي بدن به شمار ميروند. همچنين اين گياه ادرارآور است و فشار خون را تنظيم ميکند. تمام قسمتهاي گياه گشنيز خوراکي است. پس شما ميتوانيد بذر يا برگ آن را به عنوان چاشني به غذا بيفزاييد يا از گشنيز براي تهيه دمنوش مناسب گوارش استفاده کنيد.
براي تهيه دمنوش، برگهاي گشنيز را حداقل به مدت ۵ دقيقه بجوشانيد. در صورت تمايل براي طعم بهتر از عسل استفاده کنيد و قبل از مصرف، محلول را از صافي رد کنيد.
رازيانه
اين گياه گوارش را براي متابوليسم بهتر مواد غذايي تحريک ميکند و به همين دليل مردم هند بعد از صرف وعده غذايي خود، دانه رازيانه ميخورند. تمام قسمتهاي گياه رازيانه خوراکي است و طعمي مشابه شيرين بيان به غذا ميدهد. رازيانه در کنار ويژگيهاي ديگرش، نوعي ماده ضد اسپاسم به شمار ميرود که موجب کاهش مشکل کوليک در نوزادان، سوزش معده، سوءهاضمه و سندرم روده تحريکپذير ميشود. اين گياه علائم سندرم پيش از قاعدگي را نيز کاهش ميدهد.
زنجبيل
زنجبيل مزيتهاي زيادي دارد. گياهي ريزومي، داراي آنتي اکسيدان و ضد التهابي است که موجب تحريک آنزيمهاي گوارشي و صفرا ميشود تا مواد غذايي را با تاثير بيشتر در معده و کبد تجزيه کنند. اين ادويه را در حين پخت به غذا بيفزاييد، آن را به صورت دمنوش مصرف کنيد يا در اسموتي بريزيد.
سير
سير يک ضد التهاب قوي و بسيار موثر است. آن را به شکل رنده شده يا پودري به غذا اضافه کنيد يا سير خام بخوريد تا از فوايد بيشتري بهرهمند شويد.
چاي سبز
همه چايها (به غير از دمنوشهاي گياهي) حاوي مواد شيميايي ضد التهابي هستند. چاي سبز نسبت به انواع ديگر چاي داراي فلاونوئيد(نوعي آنتي اکسيدان) بيشتري است که در تاثير ضد التهابي بودن چاي سبز نقش مهمي دارد.
چاي سبز را حداقل به مدت ۷ دقيقه در آب جوش قرار دهيد. منتظر بمانيد تا مواد مغذي آن به درون آب وارد شوند. براي آنکه خاصيت چاي سبز بيشتر شود، مقداري عسل خالص به آن اضافه کنيد.
ريشه شيرين بيان
اين گياه هم داراي فلاونوئيدهاي ضد التهابي است که آنزيم استيل ترانسفراز Lyzo-PAF را مهار ميکنند، در حقيقت اين آنزيم است که باعث ايجاد التهاب ميشود. ريشه شيرين بيان را به صورت کپسول يا داروي مکمل مصرف کنيد يا آن را به شکل دمکرده بنوشيد. براي تهيه دمنوش خانگي (بر دمنوش کيسهاي آماده ترجيح داده ميشود)، يک قاشق چايخوري پودر ريشه شيرين بيان را در آب داغ بريزيد و ۱۰ دقيقه صبر کنيد تا دم بکشد. سپس مواد را از صافي رد کنيد و آن را بنوشيد. ريشه شيرين بيان به طور طبيعي شيرين است.
ملاحظات: مصرف زياد ريشه شيرين بيان در طول زمان ممکن است به فشار خون بالا و کاهش پتاسيم منجر شود. همچنين بهتر است زنان باردار و شيرده آن را مصرف نکنند.
سم زدايي با ادويه
با وجود سموم موجود در محيط و مواد غذايي که به طور روزانه در معرض آن قرار داريد، بايد توجه بيشتري به خود داشته باشيد تا از تجمع و آسيب احتمالي اين سموم جلوگيري کنيد.
رزماري
اين گياه داراي خواص ضد قارچي، ضد ويروسي و ضد باکتري است. آنتي اکسيدانهاي موجود در رزماري از آسيب کبد محافظت ميکنند و حتي ممکن است موجب درمان بيماري سيروز کبد شوند. کبد، فيلتر اصلي بدن است و هر ماده غذايي که وارد بدن ميشود، از کبد ميگذرد. رزماري با فعال کردن مکانيسمهاي دفاعي بدن، از آسيب راديکالهاي آزاد جلوگيري ميکند.
رزماري علاوه بر تاثيرات خاص کبدي، از مغز محافظت ميکند، موجب تقويت حافظه و ادراک ميشود و از تجمع آميلوئيد بتا جلوگيري ميکند. اين پروتئين موجب تجمع پلاک در مغز، بروز آلزايمر و ديگر بيماريهاي عصبي ميشود. رزماري گياهي مقاوم و معطر است که ميتوان آن را به انواع سوپ، خوراک، خورشت، گوشت و سبزيجات گريل شده اضافه يا به صورت دمنوش مصرف کرد.
فلفل سياه
پپپرين ماده موجود در فلفل سياه است که خواص آنتي اکسيداني دارد. اين ماده به گيرندههاي سلولهاي ايمني متصل ميشود و قابليت زنده ماندن سلول را افزايش ميدهد. نکته ديگر و شايد مهمتر آنکه، فلفل سياه دسترسي زيستي ديگر مواد غذايي را نيز بالا ميبرد. به طور معمول بدن ميتواند بسياري از مواد مغذي موجود در خوراکيها را به همان گونهاي که وجود دارند، استفاده کند؛ ولي جذب برخي از آنها دشوارتر خواهد بود. براي مثال زردچوبه يک ادويه فوقالعاده است که فوايد بسياري بر سلامت انسان دارد ولي به مقدار کم متابوليز ميشود. فلفل سياه توانايي بدن در جذب زردچوبه را تا ۲۰۰۰ درصد افزايش ميدهد و به همين دليل هر دو از ادويههاي مهم و عالي براي آشپزي محسوب ميشوند.
پيپرين از رشد سرطان روده بزرگ، پستان و ساير سرطانها جلوگيري ميکند و با تحريک رنگدانههاي پوستي، در درمان بيماري ويتيليگو يا پيسي نيز موثر است. فلفل سياه را ميتوانيد به عنوان ادويه در حين پخت و پز به کار ببريد يا آن را هنگام سرو به غذاي آماده اضافه کنيد.
زردچوبه
کورکومين رنگدانه آنتي اکسيداني موجود در زردچوبه است که باعث ايجاد رنگ طلايي زرد آن ميشود. اين ادويه ماده ضد التهاب قوي است که برخي فوايد آن عبارتاند از حمايت از سيستم ايمني بدن، از بين بردن سلولهاي سرطاني، مبارزه با عفونت، نابودي قارچها و تقويت سلامت دهان و دندان.
زردچوبه، فلفل سياه و روغن نارگيل را با هم ترکيب کنيد تا از مزاياي کامل آن بهرهمند شويد. حرارتي که در حين پخت مواد غذايي به زردچوبه منتقل ميشود هم ميتواند کورکومين و مواد مغذي گياهي ديگر زردچوبه را آزاد کند.
فلفل کاين
اين ادويه مثل فلفل سياه گرمازا يا ترموژنيک است و بعد از مصرف، حرارت توليد ميکند. مواد غذايي ترموژنيک متابوليسم بدن را حتي در زمان استراحت افزايش ميدهند. بنابراين باعث ميشوند کالري بيشتري سوزانده شود.
فلفل کاين حاوي ويتامين ث، ب۶ و مواد معدني از جمله منيزيم و پتاسيم و آنتي اکسيدانهاي فلاونوئيدي است. مطالعه انجام شده در دانشگاه پوردو نشان ميدهد مصرف فلفل قرمز يا کاين خصوصا در افرادي که مرتب از ادويه استفاده نميکنند، به کنترل اشتها و سوزاندن کالري بيشتر بعد از وعده غذايي کمک ميکند.
مطالعات ديگر هم نشان ميدهند کپسايسين، ترکيبي که گرماي فلفل چيلي را به وجود ميآورد، ممکن است احساس گرسنگي را کاهش و مصرف انرژي را افزايش دهد و کالري بسوزاند. اين ترکيب رنگدانه آنتي اکسيداني موجود در فلفل کاين است که در بهبود گوارش و هضم غذا نيز نقش دارد. گفته ميشود کپسايسين، توليد صفرا و آنزيم لوزالمعده را تحريک ميکند، موجب درمان و جلوگيري از ابتلا به زخم معده و سنگ کيسه صفرا ميشود و پروتئينها را در روده کوچک تجزيه ميکند.
يکچهارم قاشق چايخوري فلفل کاين و يک قاشق غذاخوري آب ليمو را در يک پيمانه آب گرم بريزيد و نيمي از اين محلول را يک ساعت قبل از صبحانه مصرف کنيد. اين نوشيدني باعث ميشود سيستم گوارش فعاليت خود را آغاز کند و انرژي بيشتري به متابوليسم بدن بدهد.
دارچين
اين افزودني نيز يکي ديگر از ادويههاي مهم و ضد التهابي است که به لاغري نيز کمک ميکند. کاهش وزن با تحريک توليد انسولين جهت تثبيت مقدار قند خون انجام ميشود و در نتيجه حساسيت به انسولين در سلولها تقويت ميشود. به همين دليل گلوکز به جاي ذخيره به صورت چربي، براي تامين انرژي توسط ماهيچهها جذب ميشود. دارچين کلسترول LDL را نيز تنظيم ميکند. توصيه ميشود دارچين را براي کاهش وزن و کمک به سمزدايي کبد در هنگام صبح مصرف کنيد.