در رقابت بین سسهای سالاد، برنده کدام است؟
خراسان/ چند سالي است که رقيبان سس مايونز در قفسههاي فروشگاهي سر و کلهشان پيدا شده و ديگر شما براي خوردن سالاد با گزينههاي متعددي روبه رو هستيد؛ اما آيا واقعا تفاوت بين سسها از نظر مواد تشکيلدهنده آن قدر زياد است که بتوانيم يکي از آنها را به عنوان گزينه سالمتر انتخاب کنيم؟ سس مايونز
اين روزها کارخانههاي مواد غذايي سس مايونز را در انواع و طعمهاي مختلفي عرضه ميکنند. همين موضوع نيز باعث گيجي برخي مصرفکنندگان ميشود. اما در واقعيت همه اين سسهاي مايونز از نظر ترکيب مواد اصلي مشابه هم هستند. به صورت کلي مايونز از ترکيب سه ماده اصلي درست ميشود؛ روغن مايع، تخم مرغ (گاهي فقط زرده آن) و سرکه. بقيه مواد تشکيلدهنده براي تعديل طعم و بهبود بافت اين سس است. در مايونزهاي معمول بين 40 تا 70 درصد وزن سس را روغن تشکيل ميدهد. در انواع کمچربتر اين ميزان ميتواند تا حدود 20 درصد نيز پايين بيايد. هر کارخانهاي بسته به فرمول خود عمل مي کند و بر اين اساس محصولات تحت عناوين مشابه به فروش مي رسند.
چند نکته
همان طور که اشاره شد ميزان چربي در مايونزهاي کمچرب ميتواند تا حدود 20 درصد وزن محصول باشد. اما اين محصولات کمچرب لزوما خيلي هم کمکالري نيستند چرا که به صورت معمول ميزان قند محصولات کمچرب از نوع معمولي کمي بيشتر است. پس اگر به دنبال نوع کمچرب ميرويد نگاهي هم به ميزان قند آن بيندازيد و بعد انتخاب کنيد.
يکي از انواع مايونز، نوع تند آن يا چيلي است. اين گزينه گاهي انتخاب بهتري است، چرا که افراد به واسطه طعم تند آن ميزان کمتري مصرف ميکنند. البته ميتوان کمي از سس تند را به ماست اضافه و به اين شکل سس را به گزينه سالمتري تبديل کرد.پايه سس سالاد فرانسوي، سس مايونز است و بر اين اساس از نظر ويژگيهاي تغذيهاي تفاوت زيادي با مايونز ندارد.
سس ماست
اگر ميخواهيد از محصولاتي استفاده کنيد که داراي چربي کمتري باشد، شايد سادهترين راه براي تشخيص، نگاه به مواد تشکيلدهنده است. اگر اولين ماده ماست آورده شده است و بعد از آن روغن مايع آمده، ميتوانيد تا حدي اطمينان کسب کنيد که محصول مد نظر کمچربتر از مايونز است .
سس ارده
پايه اصلي اين سس، ارده (کنجد آسيابشده) است و تخم مرغ ندارد. با توجه به اينکه در اغلب محصولات اين گروه روغن مايع اضافه نميشود، ميزان روغن آن به نسبت پايين و بين 23 تا 34 درصد است. البته توجه داشته باشيد که ميزان نمک در اين سس کمي بالاست. اگر 100 گرم از اين سس را هم مصرف کنيد (معادل حدود هفت قاشق غذاخوري)، تازه حدود 11 درصد نياز روزانه خود به اين مواد را تامين کردهايد. پس روي اين محصول به ويژه از نوع صنعتي آن به عنوان چاشني و طعمدهنده حساب کنيد و نه بيشتر.
بنزوات سديم يار هميشگي سسها
بنزوات سديم يکي از مواد نگه دارندهاي است که شما ميتوانيد روي تمامي سسها نام آن را مشاهده کنيد.
بنزوات سديم از جمله موادي است که محل مناقشه زيادي است. اغلب متخصصان بر اين باورند که استفاده مستمر از محصولاتي داراي اين ترکيب، ميتواند عوارضي براي بدن ما داشته باشد. چرا که ترکيب آن با برخي مواد ديگر ميتواند به توليد بنزن منجر شود. بنزن يکي از عوامل ايجاد سلولهاي سرطاني در بدن است.ساخت سس ارده در خانه يکي از گزينههاي آسان است. اين سس اگر در خانه تهيه شود هم ميتواند از نظر ميزان چربي مناسب باشد، هم ميتوان ميزان نمک آن را کنترل کرد و هم در عين حال از مواد نگه دارنده در آن خبري نيست.