مجله دلتا/ زماني که پا به سن ميگذاريم، بدن ما تحليل ميرود. ديگر برخي از فعاليتهاي لذتبخش را نميتوانيم انجام دهيم و ممکن است غذاهاي مورد علاقهمان ديگر به ما نسازد. اما براي شما خبر خوبي داريم: راهکارهاي فراواني وجود دارد که فرآيند پيري را کند ميکند. داشتن يک رژيم غذايي سالم و متعادل يکي از بهترين راههايي است که به کمک آن ميتوانيد طول عمر خود را افزايش دهيد و به موازات آن از سلامتي نيز برخوردار باشيد.
در اين مطلب راهکارهايي ارائه شده تا با تغذيه مناسب از طول عمر بيشتري برخوردار شويد. همانطور که ميدانيد يک فرد بايد متناسب با سن خود، از نوزادي تا پيري، يک رژيم غذايي سالم و کامل داشته باشد. اين مسئله افراد بالاي ۵۰ سال را نيز شامل ميشود.
در اين مطلب ميخواهيم به شما خوانندگان عزيز، ۱۱ خوراکي خوشمزه و لذيذ معرفي کنيم که براي هر سني بهويژه افراد بالاي ۵۰ سال مناسب هستند. براي آشنايي با اين ۱۱ خوراکي که موجب جوان ماندن شما و تعويق روند پيري ميشوند، با ما همراه شويد و سعي کنيد آنها را در رژيم غذايي خود بگنجانيد.
حبوبات
با بالا رفتن نرخ ابتلا به بيماريها، مثل ديابت نوع ۱ و ۲ يا افزايش سطح کلسترول، توصيه ميکنيم حبوبات را به رژيم غذايي سالم خود بيفزاييد و خطر ابتلا به اين بيماريها را کاهش دهيد. استفاده روزانه ۳ چهارم فنجان لوبيا يا عدس مقدار کلسترول بد را تا ۵% کاهش ميدهد.
همچنين حبوبات، سطح قند خون افراد مبتلا به ديابت را تنظيم ميکند. البته توصيه ميکنيم از حبوبات کنسرو شده استفاده نکنيد زيرا ميزان سديم آنها بالا است.
جو
خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي يکي از شاخصهاي سلامتي است که بهطور چشمگير رو به رشد است؛ بهطوريکه در مردان به ۴۵ سال و در زنان به ۵۵ سال رسيده است؛ بنابراين بهتر است غذاهايي که کلسترول را کاهش ميدهند به رژيم غذايي خود اضافه کنيد.
براي اين منظور افزودن جو به رژيم غذايي يکي از بهترين راهکارها است. در جو نوعي فيبر به نام بتاگلوکان وجود دارد که طي فرايند هضم، با کلسترول ترکيب شده و از بدن دفع ميشود. به اين ترتيب، کلسترول به شريانها راه نمييابد. مطالعات نشان داده که به ازاي هر ۳ گرم بتاگلوکان ۵ تا ۱۰ درصد از کلسترول بدن کاهش مييابد.
همچنين خطر مرگ زودرس بين افرادي که جو مصرف ميکنند، بسيار کم است. از طرفي جو يک غذاي کم قيمت است، پس ديگر بهانهاي براي نخوردنش باقي نميماند و آن را عضوي از رژيم غذايي سالم خود قرار دهيد.
سيب
سيب به دلايل بسيار يک خوارکي فوقالعاده است. اين ميوه با تنظيم قند خون، خطر ابتلا به ديابت را کاهش ميدهد. همچنين در هر سيب ۵ گرم فيبر وجود دارد که موجب پايين آمدن سطح کلسترول ميشود. بهغير از اين، سيب داراي مادهاي به نام مورستين است که براي کاهش فشار خون بسيار موثر است. سيب منبع بسيار غني از ويتامين C، پتاسيم و آنتي اکسيدانها است.
آجيل
کمتر کسي ميتواند در مقابل يک ميان وعده نمکي مقاومت کند اما زماني که شما نمک را از طريق چيپس و کراکر به بدن خود ميرسانيد، مقدار زيادي چربي اشباع شده و سديم خوردهايد. بهجاي آن سعي کنيد آجيل بخوريد. تحقيقات نشان داده است که خوردن روزانه ۳۰ گرم آجيل خطر ابتلا به حمله قلبي و سکته مغزي را ۲۸% کاهش ميدهد.
سبزيجات
تا کنون ما در مورد غذاهايي صحبت کرديم که سلامت قلبي عروقي و متابوليک شما را بهبود ميبخشند؛ اما اينکه چگونه قدرت مغز خود را افزايش دهيد، ناگفته مانده است. اين کار به عهده سبزيجات است.
تحقيقات اخير ثابت کرده افرادي که مقدار زيادي از سبزيجات مانند اسفناج، کلم يا کاهو ميخورند، در مقايسه با افرادي که سبزيجات کمي ميخورند يا اصلاً نميخورند، عملکرد شناختي مغزشان ۱۱ سال جوانتر است. به احتمال زياد، علت آن وجود سبزينههاي موجود در سبزيجات است که از ترکيب کوامادين با خون ممانعت بهعمل ميآورد. بههمين دليل، اگر اين دارو را مصرف ميکنيد، قبل از افزودن سبزيجات به رژيم غذايي خود با پزشکتان مشورت کنيد.
توتها
يکي ديگر از تقويتکنندههاي فوقالعاده براي عملکرد مغز، توتها هستند. گمان ميرود اين مسئله به دليل وجود برخي مواد شيميايي فيتيکس موجود در خانواده اين دسته از ميوهها است که جريان خون را به مغز افزايش ميدهد و در عين حال باعث کاهش التهاب ميشود.
در نتيجه خوردن توتها باعث جلوگيري از کاهش حافظه در زمان بالا رفتن سن ميشوند و خطر ابتلا به آلزايمر را کم ميکنند. توتها به طور کلي به علت داشتن فيبر فراوان و طيف گستردهاي از ويتامينها و مواد معدني نيز عالي هستند. اگر در طول سال دسترسي به توت تازه نداريد، نوع منجمد آن نيز خوب است.
ماست
تا اينجا در مورد مغز و سيستم داخلي بدن صحبت کرديم، حالا ميخواهيم در مورد سلامتي ماهيچهها و اندام شما صحبت کنيم. براي حفظ سلامتي ماهيچهها ميبايست به رژيم غذايي خود پروتئين بيفزاييد. جالب است بدانيد که ماست منبعي بسيار غني از پروتئين است. با افزايش سن، شاخص توده بدني افزايش مييابد؛ ولي مصرف روزانه پروئين اين روند را کند ميکند.
از طرفي ماست حاوي مقدار زيادي کلسيم است که براي حفظ تراکم استخوان ضروري است. زنان بالاي ۵۰ سال و مردان بالاي ۷۰ سال بايد توجه ويژه اي به مصرف کلسيم خود داشته باشند.
هويج
حالا که در مورد غذاهاي مغذي صحبت ميکنيم، اجازه دهيد نگاهي به هويج بيندازيم. هويج ميتواند به تمام بخشهاي بدن شما منفعت برساند، بهخصوص چشم، دهان، پوست و قلب. هويج فشار خون را کاهش ميدهد و ميزان کلسترول بد را پايين ميآورد، سيستم ايمني بدن را تقويت ميکند، فرايند هضم غذا را آسان ميکند و خطر ابتلا به سرطان و بيماريهاي قلبيعروقي را پايين ميآورد.
همچنين هويج ارزش غذايي منحصر به فردي دارد، زيرا سرشار از فيبر، ويتامين A، B8، C، E و K، مواد معدني مانند آهن، پتاسيم، مس و منگنز و چندين نوع آنتياکسيدان، از جمله بتاکاروتن است. حضور هويج در هر رژيم غذايي سالم، ضروري است.
لبو
ريشه گياهي رژيمي با ترکيبات غني و متنوع، لبو است. خوردن آن به طور مرتب به بدن شما مقدار زيادي از ويتامينهاي A و C و همچنين اسيد فوليک، فيبر و مواد معدني مانند کلسيم، پتاسيم، منگنز و آهن را ميرساند.
لبو سرشار از آنتي اکسيدانها است که ميتوانند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند. همچنين لبو متابوليسم بدن را بهتر ميکند و از زوال عقل جلوگيري کرده و باعث کاهش فشار خون ميشود. لبو نيز در يک رژيم غذايي سالم حتماً وجود دارد.
شکلات تلخ
حالا وقت دسر است. فراموش نکنيد که شما بايد از خوردن تمام چيزهاي شيرين خودداري کنيد تا يک رژيم غذايي سالم داشته باشيد. ما قصد داريم شما را تشويق کنيم تا شکلات سياه و تلخ بخوريد. خوردن ۳۰ تا ۶۰ گرم شکلات تلخ موجب کاهش کلسترول و فشار خون ميشود.
همچنين عصبهاي بينايي را تقويت ميکند و از پوست در مقابل اشعههاي مضر خورشيد محافظت ميکند. بهتر است از شکلات ۷۰% استفاده کنيد تا بيشترين مواد مغذي و کمترين ميزان شکر را دريافت کنيد.
با اين کار بدن شما روزانه مقدار مناسبي از پتاسيم، فسفر، روي، آهن، منيزيم، مس، منگنز و سلنيوم دريافت خواهد کرد. از طرفي چون خوردن شکلات لذتبخش است، موجب ترشح آندورفينها ميشود و شما احساس شادي خواهيد کرد.
آواکادو
آواکادو ميوهاي نسبتاً گران است اما اگر از خواص آن مطلع شويد، ممکن است آنرا به رژيم غذايي سالم خود بيفزاييد. آواکادو يک منبع بسيار خوشمزه است که تقريباً حاوي ۲۰ نوع ويتامين از جمله ويتامين B، C، E و K و همچنين مواد معدني مثل مس و پتاسيم است.
خوردن آووکادو به طورمرتب تضمين ميکند که شما به اندازه کافي چربيهاي ضروري براي سلامت قلب را دريافت و فشار خون مطلوب بدنتان را حفظ ميکنيد.
بازار