کارگر آنلاين/ ميوه عناب داراي خواص طبي متعددي است و در مکاتب طب سنتي کشورهاي گوناگون جايگاه ويژه اي براي کمک به سلامت و درمان بيماريها دارد. عناب از ميوه هاي بسيار موثر است که علاوه بر خاصيت هاي تغذيه اي داراي موارد استفاده زيادي بعنوان يک گياه دارويي است.
اين ميوه که ميتوان درختان آنرا از ايران تا هند و جنوب چين و چه بسا جنوب اروپا پيدا کرد، در هر منطقه اي داراي اسامي مختلفي است. در هند و پاکستان آنرا « ايناب» و در شرق آسيا آنرا خرماي قرمز، خرماي چيني يا خرماي هندي مي نامند. درخت عناب مثل درخت سنجد است و در نواحي کوهستاني بعضي از منطقه هاي ايران مثل خراسان يافت ميشود .
مصارف خوراکي عناب:
در بريتانيا عناب را به صورت خشک شده و يا به صورت آبنباتهاي طعمدار همراه با چاي عصر ميل مينمايند.
در کره، چين و تايوان، شربت شيرين ميوه عناب را مورد استفاده قرار ميدهند
در برخي مناطق از عناب براي تهيه سرکه استفاده ميشود و در آفريقا از آن کيک درست ميکنند.
عناب کنسرو شده و چاي با طعم عناب نيز در جهان استفاده ميشود، اما در ايران، پاکستان و هندوستان، عناب را بيشتر به صورت خشک شده استفاده مينمايند، ولي جالب است بدانيد که در بسياري از نقاط دنيا ميوه تازه آن به صورت سبز استفاده ميشود که البته طعم بسيار خوبي هم دارد.
در شرق آسيا عنابهاي بسيار بزرگي به اندازه خرما و با رنگهاي مختلف از جمله مشکي و قرمز به عمل ميآيد.
آشنايي با "خواص عناب":
خواص آنتياکسيداني و ضدالتهابي عناب:
عصاره آن موجب مهار اثر راديکالهاي آزاد (به عنوان عامل افزايش التهاب) ميگردد. حاوي آنتياکسيدانهاي طبيعي چون ويتامين C، کاروتنوئيدها و فلاوونوئيد است. همچنين موجب تقويت سيستم ايمني ميشود.
عناب و قند خون
ترکيبات اتري موجود در آن عامل مهار کنندهاي در افزايش قند خون است. همچنين مقادير پارامترهاي بيوشيميايي مانند قند خون، اوره، کراتينين، کلسترول سرم، تريگليسيريد سرم، HDL، LDL، هموگلوبين و هموگلوبين گليکوزيله را به طور قابل توجهي به سطح نرمال نزديک ميکند.
عناب و سرماخوردگي
در طب سنتي ايران نيز مصرف جوشانده عناب براي درمان سرفه، سرماخوردگي و آنفلوانزا و انواع گلودرد بسيار توصيه شده است. چاي عناب در شرق آسيا يک نوشيدني بسيار گوارا محسوب ميشود که به جلوگيري از سرماخوردگي نيز کمک ميکند. اگر دچار سرماخوردگي شدهايد و از خشکي سينه و سرفه رنج ميبريد، عناب داروي گياهي مناسب و کارآمدي است. عناب داراي لعاب فراوان، پروتئين، مواد قندي و مقدار زيادي ويتامين C است. عناب به دليل داشتن لعاب زياد، نرم کننده سينه و ضد سرفه است.
جوشانده عناب گرفتگي صدا را برطرف ميکند. به علاوه آسم و تنگي نفس را برطرف ميکند. براي تهيه جوشانده عناب ۵۰ گرم عناب را در يک ليتر آب ريخته و بجوشانيد تا حجم آن دو سوم شود
عناب و دستگاه گوارش
عناب در زمان ابتلا به اسهال ميتواند حرکات مربوط به دستگاه گوارش را کاهش دهد. مخلوط را با نمک و فلفل به عنوان هضم کننده مصرف کنيد. ميوه خشک رسيده به عنوان ملين ميباشد. حتي تأثير آن براي کمک به درمان يبوست با مطالعات باليني مختلف به اثبات رسيده است و به تمام افرادي که از يبوست رنج ميبرند توصيه ميشود هر روز صبح يک تکه زنجبيل تازه و چند دانه عناب را در يک ليوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقيقه اين نوشيدني را ميل کنند. عناب تقويتکننده دستگاه گوارش است و مطالعات باليني، تأثيرات آن براي رفع مشکلات مختلف گوارش را نشان داده است. مصرف عناب به هضم غذا کمک کرده و در جلوگيري از نفخ موثر است.
حفاظت از کبد
مصرف عناب به طور معنيداري سطوح آنزيمهاي کبدي را کاهش ميدهد. اين آنزيمها نشانگر آسيب بافتي هستند. يافتههاي بافت شناسي نشان ميدهند که اين ميوه اثرات محافظتي در برابر بيماريهاي کبدي دارد. عناب در درمان کبد چرب نيز مفيد است.
فوايد عناب براي دندان:
عناب دندانها را در برابر پوسيدگي مقاوم ميسازد. براي درمان دندان درد سائيده عناب را در محل کرم خوردگي دندان بگذاريد.
فوايد عناب براي پوست و مو:
- به علت دارا بودن انتياکسيدانها، روند پيري پوست را کاهش ميدهد.
- عناب خون را تصفيه و سموم را از بدن دفع ميکند و سبب روشني پوست ميشود.
- عناب براي خشکي و خارش پوست،استفاده مي شود.
- براي رفع خارش بدن جوشاندة عناب را با شکر شيرين کنيد، ميل شود.
- خوردن عناب بيماري پوستي گال يا جرب را کاهش ميدهد روزانه چند دانه ميل کنيد.
- براي درمان کهير و خارش پوست ۵۰ عدد عناب را با يک ليوان آب جوشانده صاف کرده، صبح ناشتا با سکنجبين مخلوط نموده ميل شود. عناب خشک شده را با عسل مخلوط کرده در محل خارش و کهير بماليد.
- عصاره عناب خاصيت رفع و کاهش چين و چروک و خشکي و قرمزي و رفع آفتاب سوختگي است.
- رشد موي سر را زياد مي کند.
- استفاده از مغز اين ميوه در زخمها و بريدگيها، سبب سرعت بخشيدن به بهبود آنها ميشود.
- به علت داشتن اسيدآمينه هاي مهم، باعث بهبود روند زخم است.
- براي معالجه و التيام زخمهاي کهنه گرد ريشه خشک شده عناب را روي آنها بپاشيد.
خواص ديگر عناب
- در کم فشاري خون و نازايي مفيد است.
- عناب آرامشبخش و ضد بد خلقي بوده و در طب سنتي چين و کره از آن به عنوان دارويي که سبب کاهش اضطراب ميشود و تقويت کننده معده و طحال و سيستم گوارشي است استفاده ميکنند.
- خاصيت ضد ميکروبي دارد.
- چاي عناب داراي ماده ضد سرطاني ساپونينز است. اين چاي باعث ترميم بافتهاي آسيب ديده و تقويت عضلات ميشود.
- استفاده از مغز ميوه در زخمها و بريدگيها سبب سرعت بخشيدن به بهبود آنها ميشود.
فوايد پوست و ريشه درخت عناب:
- دم کرده ريشه عناب رشد و تقويت موي سر را زياد ميکند.
- جوشانده پوست درخت عناب، داروي ضد اسهال است.
- ريشه گياه عناب در درمان سوء هاضمه مفيد است
ارزش غذايي عناب:
اين ميوه منبع خوبي از ويتامين C و حاوي مقادير قابل ملاحظهاي مواد معدني است. همچنين داراي پروتئين، کربوهيدرات و مواد معدني کلسيم، فسفر، آهن، کاروتن، تيامين، ريبوفلاوين، نياسين و فلور ميباشد. در ضمن حاوي پکتين (به عنوان کلسيم پکتات) به عنوان فيبر محلول موثر در کاهش چربي و قند خون است. محتواي چربي کل ميوه عناب بسيار کم است. نسبت اسيدهاي چرب اشباع نشده به کل چربي در ميوه عناب بالا است، بنابراين متخصصين تغذيه ميتوانند عناب را به عنوان بخشي از رژيم غذايي توصيه نمايند.
مضرات مصرف عناب:
- زياده روي در خوردن عناب باعث کم شدن غرايز جنسي ميشود.
- عناب در اشخاص سرد مزاج، توليد گاز و نفخ ميکند و اين گونه افراد بايد عناب را با مَويز ميل نمايند.
- عناب موجب ازدياد ويتامين k ميشود که در نتيجه آن خون غليظ ميشود بنابراين مصرف - زياد آن براي افرادي که دچار غلظت خون هستند، توصيه نميشود.
- افرادي که از نفخ بيش از حد، انگلهاي رودهاي و خلط بيش از حد رنج ميبرند، بهتر است قبل از مصرف عناب با پزشک مشورت کنند.
نحوه درست کردن جوشانده عناب:
براي تهيه جوشانده مقدار ۱۵ گرم از ريشه عناب را با نيم ليتر آب به مدت ۲۰ دقيقه بجوشانيد و بعداز صافي کردن براي جلوگيري از ريزش موها ۱۰ دقيقه قبل حمام موها را با اين محلول ماساژ دهيد.
براي تهيه دمکرده عناب ميوه هاي عناب را به ميزان ۱۰ عدد ميوه در يک ليوان آب جوش به مدت ۱۵ دقيقه دم کنيد و اين دم کرده را براي ايجاد آرامش و کاهش استرس ميل کنيد.
بازار