بشقاب کوچکتر؛ شکم لاغرتر!
روزياتو/ چربي احشايي به چربي هاي مضر شکمي گفته مي شود که حتماً بيشتر از چربي هاي هر قسمت ديگري دل تان مي خواهد از دست آن ها خلاص شويد. اين چربي ها با انسداد حفره ي شکمي مي تواند آثار زيان باري بر سلامت شما داشته باشد. با اين حال، يک راه خوب براي به حداقل رساندن چربي هاي شکمي وجود دارد. چربي احشايي چربي هاي ذخيره شده ي بدن هستند که با هر بار خوردن غذا توليد مي شوند. اما شما مي توانيد با سرو صحيح شام خود ميزان چربي هايي که در بدن ذخيره مي شوند را به حداقل برسانيد. اين درست نخوردن است که باعث انباشته شدن مقادير زيادي چربي احشايي در بدن شما مي شود. اين مسأله مي تواند ريسک بروز مشکلات جسماني مختلفي را در فرد افزايش دهد، از ديابت نوع دو و بالا رفتن فشار خون گرفته تا افزايش کلسترول خون و ابتلا به بيماري هاي قلبي. آيا اين مشکل با داشتن يک تغذيه ي سالم حل مي شود؟ خير هنوز هم اين ريسک وجود دارد که پرخوري کنيد. روش درست سرو شام استفاده از بشقاب هاي کوچک است. اين کار به شما کمک مي کند مقدار غذايي که مي خوريد را تحت کنترل داشته باشيد. اگر از بشقاب هاي بزرگ تر استفاده کنيد، اين کار شما را تشويق به خوردن غذاي بيشتر کرده و درگير چربي هاي ناخواسته ي شکمي مي کند. اين ترفند کاملاً علمي است. محققان دانشگاه کورنل آمريکا تأثير نشانه هاي بصري را در ميزان غذا خوردن افراد مورد بررسي قرار دادند. در اين تحقيق که در آن ۵۴ نفر شرکت داشتند، از کاسه هاي سوپ مخصوصي استفاده شد که به طور خودکار پر مي شدند. به گفته ي محققان، دستگاه سوپ پرکني در داخل يک ميز به سبک رستوران تعبيه شده بود که دو تا چهار کاسه ي روي آن به تدريج و به شکل غير محسوسي همزمان با صرف محتويات شان دوباره پر مي شدند. به همين خاطر، همان طور که شرکت کنندگان سوپ خود را مي خوردند، کاسه ها هم به آرامي دوباره پر مي شدند. نتايج آزمايش نشان داد آن هايي که در ظرف هاي خود پر شونده غذا خورده بودند، سوپ بيشتري خورده بودند تا آن هايي که در ظرف هاي معمولي سوپ خورده بودند. جالب آنکه آن هايي که سوپ بيشتري خورده بودند (به خاطر ظرف هاي خود پر شونده) بيشتر از آن هايي که در ظرف هاي معمولي غذا خورده بودند، احساس سيري نمي کردند. محققان نتيجه گرفتند: «مقدار غذاي موجود در بشقاب يا کاسه ميزان غذاي مصرفي را افزايش مي دهد چون اين مسأله روي هنجارها و انتظارات مصرفي فرد تأثير مي گذارد.» «اين مسأله همچنين باعث مي شود فرد خودنظارتي کمتري داشته باشد. از قرار معلوم افراد از چشم هاي خود براي شمردن ميزان کالري مصرفي شان استفاده مي کنند نه از شکم شان.» در پژوهشي ديگر، محققان دانشگاه واخنينگن هلند به نتيجه ي مشابهي دست يافتند. در اين تحقيق ۶۷ نفر شرکت داشتند که به طور تصادفي به آن ها در يک کاسه ي بزرگ يا يک کاسه ي متوسط پاستا داده مي شد. کاسه هاي بزرگ ۶/۹ ليتر گنجايش داشتند و گنجايش کاسه هاي متوسط بسيار کمتر يعني ۳/۸ ليتر بود. اين محققان متوجه شدند وقتي کاسه ها بزرگ بودند شرکت کننده ها ۷۷ درصد بيشتر غذا مي خوردند تا زماني که کاسه ها متوسط بودند. دانشمندان از اين اطلاعات به اين نتيجه رسيدند که در نظر گرفتن اندازه ي کاسه (يا بشقابي) که غذا در آن سرو مي شود اهميت زيادي دارد. براي کمک به کاهش غذاي مصرفي تان (و ميزان چربي هاي احشايي بدن خود)، توصيه مي شود براي خوردن شام از بشقاب هايي استفاده کنيد که حدود ۲۵ سانتيمتر قطر دارند. به علاوه توصيه مي شود دو چهارم بشقاب خود را به سبزيجات غير نشاسته اي مثل هويج، جوانه ي لوبيا و غيره اختصاص دهيد. يک چهارم ديگر بشقاب تان را براي سبزيجات نشاسته داري مثل سيب زميني و يک چهارم باقي مانده را براي مواد غذايي پروتئيني مثل مرغ بگذاريد.