چند توصیه غذایی برای پیشگیری از دیابت
ايرنا/ مهدي عاملي گفت: الگوي غذايي سرشار از غلات تصفيه شده، گوشت فرآوري شده و شکر افزوده خطر ابتلا به ديابت را افزايش ميدهد، اين در حاليست که مصرف سبزيها، ميوهها و غلات کامل و چربيهاي سالم مثل روغن زيتون ميتواند از ابتلا به ديابت پيشگيري کند. وي اظهار داشت: پروتئين ها بايد حدود ۲۰ درصد کالري روزانه را تامين کنند، در مواردي که آسيب کليه ناشي از ديابت وجود دارد ممکن است اين مقدار کمتر شود و مصرف چربي ها نبايد بيشتر از ۳۰ درصد کالري روزانه باشد. در اين ميان مصرف چربي هاي حيواني بايد کمتر از ۱۰ درصد کالري روزانه را فراهم کند. عاملي ادامه داد: تا چند سال پيش افراد مبتلا به ديابت از خوردن غذاهاي حاوي کربوهيدراتهاي ساده مثل قند و يا شيريني به طور کامل منع مي شدند اما تحقيقات جديد نشان داده که تفاوت چنداني ميان کربوهيدراتهاي ساده و مرکب از نظر ميزان بالا بردن قند خون وجود ندارد، در واقع مصرف بعضي از غذاهاي حاوي نشاسته مثل سيب زميني، قند خون را حتي بيشتر از خوردن شکر بالا مي برد، بايد در رژيم غذايي خود از کربوهيدراتهاي ساده نيز استفاده شود. وي تصريح کرد: مصرف روزانه فيبر بايد حداقل ۲۰ گرم شامل نان جوي سبوس دار، نان سنگک، جوي پوست نکنده، ذرت، بادام زميني، فندق، گردو، انواع لوبيا، عدس، سويا، سبزيجات شامل لوبيا سبز، نخود فرنگي، هويج، گل کلم، اسفناج، ميوه ها شامل توت فرنگي، شاه توت، گلابي، سيب بايد در رژيم غذايي بيماران مبتلا به ديابت گنجانده شود. اين متخصص غدد افزود: به منظور پيشگيري از افزايش فشار خون، مصرف نمک بهتر است، محدود شود، در اين ميان غذاهاي خانگي به علت اينکه سديم کمتري دارند نسبت به غذاهاي آماده مثل انواع کنسرو، انواع کنسرو، سوسيس و کالباس ترجيح داده مي شوند و بهتر است از اضافه کردن نمک در سر سفره نيز خودداري شود. به گفته عاملي، مقدار کلسترول مصرفي در بيماران مبتلا به ديابت روزانه بايد کمتر از ۳۰۰ ميلي گرم باشد، کلسترول نوعي چربي است که در غذاهايي مانند گوشت، زرده تخم مرغ، دل و جگر و لبنيات ديده مي شود و بالا بودن آن عامل مهمي در ايجاد بيماريهاي قلبي و عروقي است. وي افزود: اکنون ۱۵۰ ميليون نفر در دنيا مبتلا به ديابت هستند و تا ۱۵ سال ديگر اين تعداد به ۳۰۰ ميليون نفر مي رسد، در ايران نيز حدود دو ميليون نفر دچار اين بيماري هستند و سالانه ۲۰۰ هزار نفر در کشور به اين بيماران افزوده مي شوند. به گفته اين متخصص غدد، فرد مبتلا به ديابت ممکن است سالها از بيماري خود بي خبر باشد و طي اين مدت، قند خون بيش از حد طبيعي، منجر به صدمات جبران ناپذير در قسمت هاي مختلف بدن بويژه چشم، کليه ها، اعصاب محيطي و عروق قلب و مغز و ساير قسمتهاي بدن شود. تشخيص و کنترل بيماري در مراحل ابتدايي مي تواند جلوي بسياري از عوارض را بگيرد. وي تصريح کرد: به همين دليل افرادي که در معرض خطر بيشتري براي ابتلا به بيماري ديابت هستند، مانند افراد با سن بيش از ۴۵ سال حتي بدون وجود هيچ علامتي بايد حداقل هر ۳ سال يکبار آزمايش قند خون ناشتا انجام دهند تا با تشخيص زودرس و کنترل قند خون در حد مناسب از ايجاد بسياري از اين صدمات پيشگيري شود يا وقوع آنها به تاخير انداخته شود.