ايسنا/ با شيوع بيماري کوويد_19، مردم يا کارمندان در معرض تماس با اربابرجوع، کادر درمان بويژه در بيمارستانها و... دچار چالشهاي پرشماري شدند. چالشهايي که هم ابعاد جسماني و هم ابعاد رواني افراد را تحت تاثير قرار ميدهد. آسيبهاي روانتني، کاهش کارآمدي، استرس و... همگي از چالشهايي هستند که افراد با آن دست و پنجه نرم ميکنند.
بنابر اعلام دفتر طب ايراني و مکمل وزارت بهداشت، نوشيدنيها مختلفي وجود دارند که ميتوانند به کاهش آسيبهاي جسمي و رواني افراد کمک کنند. آبميوهها، شربتها، دمنوشها، شيره مغزها و دانههاي روغني گوناگوني وجود دارد که نحوه تهيه و مصرف آنها در پي ميآيد.
آبميوهها
آبميوههايي شامل: آب سيب، آب سيب و هويج همراه قدري از پورە آنها و آب کامل پرتقال همراه با بخش سفيد آن
شربتها
شربتهايي مثل شربت تخم بالنگو يا تخم شربتي همراه با گلاب، شربت گلاب و زعفران و شربت عسلآب ساده و شربت عسلآب نارَنجي
_ شربت عسلآب ساده: يک استکان آب حدود 150 سيسي را همراه با يک قاشق مرباخوري عسل ميتوانيد تهيه کنيد.
_ شربت گلاب و زعفران: شربت عسلآب ساده به همراه 2 تا 3 قاشق غذاخوري گلاب و حدود 15 ميليگرم زعفران (به اندازهاي که رنگ و بوي زعفران به طور ملايم محسوس باشد.) تهيه کنيد.
_ شربت تخم بالنگو يا تخم شربتي همراه با گلاب: شربت عسلآب ساده + 2 تا 3 قاشق غذاخوري گلاب + 1 قاشق چايخوري تخم بالنگو را تهيه کنيد و حدود 20 دقيقه پس از آميختن، هم زده و بنوشيد.
_ شربت عسلآب نارَنجي: شربت عسلآب ساده + 1 تا 2 قاشق غذاخوري آب نارنج تازە صاف نشده تهيه کنيد.
شيره مغزها و دانههاي روغني
شيرە بادام به صورت تنها يا ترکيبي: 10 تا 12 عدد مغز بادام درختي شيرين را يک شب در آب بخيسانيد، صبح روز بعد آنها را پوست بگيريد و همراه با يک ليوان آب ولرم در مخلوط کن به صورت همگن درآوريد و سپس يک قاشق مرباخوري عسل به آن اضافه کنيد و تازه بنوشيد. ميتوانيد تعداد 5 تا 7 عدد مغز پسته، يا يک قاشق مرباخوري پودر نارگيل هم به اين مخلوط اضافه کنيد.
دمنوشها
دمنوشهايي مثل دمنوش بهارنارنج و گل محمدي، دمنوش گل گاوزبان و ليمو و زعفران، دمنوش برگ بادرنگبويە اصلي، دمنوش نعنا، دمنوش ليموعماني و نعنا، دمنوش بِه و سيب، دمنوش سيب و دارچين، دمنوش هل و دارچين
_ روش تهيه و مصرف دمنوش برگ بادرنگبويه اصلي: نخست مطمئن شويد که برگ بادرنگبويه اصلي در دست داريد: راه تشخيص ساده، ادراک بوي ليمويي از برگ کفمال شدە بادرنگبويە اصلي است. روزي دو بار، هر بار حدود 3 گرم از برگ بادرنگبويه را در قوري چيني ريخته، با يک ليوان آب جوش به مدت ۱۵ دقيقه روي بخار دم کنيد. سپس تا گرم است آن را صاف کرده با کمي عسل يا نبات زرد، يک ساعت پيش از غذا يا دو ساعت پس از غذا بنوشيد.
موارد منع و احتياط مصرف: مصرف مداوم برگ بادرنگبويه در مبتلايان به کم کاري تيروئيد مجاز شمرده نميشود. همچنين در بارداري نيز به خاطر اثرات منقبض کنندە رحمي و اثرات ضدتيروئيدي بر روي جنين، نبايد مصرف شود.
_ روش تهيه و مصرف دمنوش گل گاوزبان و ليمو و زعفران: براي مقدار مصرف روزانه براي يک فرد بالغ، حدود 5 گرم گل گاوزبان به همراه يک ليموعماني خشک خردشده و حدود 150 ميليگرم زعفران تهيه کنيد. سپس ابتدا گل گاوزبان را در حجم حدود 250 سيسي آب جوش به مدت ۱۵ دقيقه آرام و ملايم بجوشانيد. سپس ليموعماني خشک و خردشده به آن بيفزاييد و اجازه بدهيد 5 دقيقه ديگر به طور ملايم بجوشد. در آخر زعفران را بيفزاييد و شعله را خاموش کنيد و 10 دقيقه به حال خود بگذاريد و سرانجام پس از صاف کردن، گرم بنوشيد. ليمو هم دمنوش را خوشرنگ و خوشگوار ميکند و هم براي تپش قلب اضطرابي همراه با داغي بدن و سينه و صورت سودمندتر است. افزودن مقدار اندکي عسل يا نبات به اين جوشانده اشکالي ندارد ولي اين شيريني بايد ملايم باشد.
موارد احتياط مصرف: مصرف جوشانده گل گاوزبان در پرفشاري خون بويژه در مواردي که فشارخون بالا در افراد تنومند و پرخون رخ داده باشد، ملاحظاتي دارد و گاه ميتواند بحران کريز (پرفشاري خون) ايجاد کند. بنابراين آن را يک داروي گياهي ايمن براي کاهش فشار خون بالا نميشناسيم.
بازار