نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
سلامت

خوراکی‌های سالمی که برای کلیه‌ مضر است

منبع
خراسان
بروزرسانی
خوراکی‌های سالمی که برای کلیه‌ مضر است
خراسان/ کليه‌ها يکي از اندام‌هاي حياتي بدن ماست. متأسفانه، اين اندام‌هاي حياتي درعين حال بسيار آسيب پذير و اغلب جزو اولين اندام‌هايي هستند که از بيماري‌هاي مزمني مانند فشار خون بالا يا عفونت‌هاي جدي باکتريايي يا ويروسي آسيب مي‌بينند. توجه به مواد غذايي مصرفي براي کساني که نگران مشکلات کليوي هستند يا آسيب‌هاي کليوي را متحمل شده‌اند و از بيماري مزمن کليه رنج مي‌برند اهميت زيادي دارد. اين افراد بايد ازبرخي گروه‌هاي مواد غذايي، حتي آن‌هايي که براي بيشتر افراد، سالم تلقي مي‌شوند، اجتناب کنند. در اين مطلب، به شما خواهيم گفت، خوراکي‌هايي که براي محافظت از کليه‌ها بايد در مصرف آن ها احتياط شود، کدام مواد غذايي هستند و چرا انجام اين کار مهم است.(توجه داشته باشيد که اين مطلب حاوي نکات کلي است و توصيه اکيد پزشکي محسوب نمي شود. ) آجيل اگر مستعد ابتلا به سنگ کليه هستيد، آجيل ميان وعده مناسبي براي شما نيست. انواع مختلف آجيل حاوي دسته‌اي از مواد معدني به نام اگزالات‌ است که در رايج‌ترين نوع سنگ‌هاي کليه يافت مي‌شود. اگر در گذشته مشکل سنگ کليه را تجربه کرده‌ايد، بهتر است از مصرف آجيل خودداري کنيد. براي افراد سالم نيز مهم است که مراقب ميزان دريافتي اگزالات از آجيل و خوراکي‌هاي ديگري مانند اسفناج، چغندر و سيب زميني سرخ شده باشند. هرچند انواع آجيل مي‌تواند مکمل‌هاي بسيار خوبي براي رژيم غذايي شما باشند اما مثل هميشه، نکته مهم در مصرف آن ها رعايت تعادل است. به جاي مصرف زياد اسفناج هم مي‌توانيد از انواع سبزيجات استفاده کنيد تا خطر افزايش سطح اگزالات در بدن‌تان را کاهش دهيد. محصولات لبني محصولات لبني از جمله شير، پنير و ماست سرشار از کلسيم هستند و باعث افزايش سطح کلسيم در ادرار مي‌شوند. افزايش سطح کلسيم ادرار با افزايش خطر ايجاد سنگ کليه نسبت مستقيم دارد. مشخص شده است که کاهش مصرف لبنيات در افرادي که از مشکلات کليوي رنج مي‌برند کار تصفيه خون را که توسط کليه‌ها انجام مي‌شود، ساده‌تر مي‌کند و مي‌تواند نياز به انجام دياليز را به تأخير بيندازد. ميوه‌هاي خشک ميوه‌هاي خشک يک ميان وعده غذايي سالم به شمار مي‌آيند و متخصصان رژيم غذايي اغلب مصرف آن‌ها را به‌جاي ديگر انواع شيريني‌جات توصيه مي‌کنند. با اين حال، بسياري از انواع ميوه خشک مي‌تواند در حجم‌هاي نسبتا کم، حاوي مقدار زيادي پتاسيم باشد. پتاسيم وظيفه تنظيم سطح مايعات، تعادل الکتروليت‌ها و تنظيم سطح pH خون را به عهده دارد. کليه‌ها براي درست انجام دادن کار خود به تعادل مناسب ميان پتاسيم و سديم نياز دارند و افزايش بيش از حد هرکدام از اين دو ماده معدني براي آن ها مشکل ساز است. مصرف ميوه‌هاي خشک مي‌تواند ميزان دريافتي روزانه پتاسيم را تا حد قابل توجهي افزايش دهد. به عنوان مثال، فقط دو عدد خرماي خشک حاوي 334 ميلي‌گرم پتاسيم است. آلو، کشمش و زردآلوي خشک هم از ديگر ميوه‌هايي هستند که سطح پتاسيم آن ها بالاست. مفيدترين ميوه خشک براي کساني که از مشکلات کليوي رنج مي‌برند زغال اخته خشک شده است که يک سوم فنجان از آن فقط حاوي 16 ميلي‌گرم پتاسيم است.
غذاهاي دريايي و ديگر منابع حيواني پروتئين از افرادي که دچار موارد جدي آسيب کليوي هستند، اغلب خواسته مي‌شود، مصرف پروتئين‌هاي حيواني را که در منابعي مانند گوشت قرمز، مرغ و به ويژه غذاهاي دريايي يافت مي‌شود، کاهش دهند. دليلش اين است که آسيب‌هاي مزمن کليوي توانايي بدن در از بين بردن محصولات جانبي حاصل از سوخت و ساز پروتئين‌ها را کاهش مي‌دهند. همچنين برخي از انواع غذاهاي دريايي، مانند صدف حاوي فسفر بالايي هستند و مي‌توانند تا 85 درصد از ميزان توصيه شده براي مصرف روزانه فسفر را فقط در يک وعده غذايي تامين کنند. بالا بودن سطح فسفر براي بيماران کليوي خطرناک است بنابراين بايد در مصرف اين نوع مواد غذايي احتياط شود. گوشت، به‌خصوص گوشت اندام هايي مانند جگر، داراي غلظت بالايي از پورين‌هاست. پورين‌ها توليد اسيد اوريک را که يک ماده زائد است و به طور معمول توسط کليه‌ها فراوري مي‌شود، تحريک مي‌کنند. وجود اسيد اوريک زياد مي‌تواند براي کليه‌ها مشکل ساز و باعث ايجاد سنگ کليه شود. مترجم : ياسمين مشرف
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره