برای مشاهده نسخه قدیمی وب سایت کلیک کنید
logo

تفاوت ها و شباهت های رژیم غذایی گیاهی و رژیم وگان

منبع
شهر خبر
بروزرسانی
تفاوت ها و شباهت های رژیم غذایی گیاهی و رژیم وگان
شهر خبر/ در سال‌هاي اخير، رژيم هاي گياهي طرفداران زيادي پيدا کرده و از محبوبيت فراواني برخوردار هستند. انواع مختلفي از رژيم هاي غذايي گياهي وجود دارند. افراد ممکن است به دلايل مختلف از جمله سلامتي، اخلاقي، محيط زيستي و يا دين از آنها پيروي کنند. رژيم هاي غذايي وگان، کمي جديدتر و جدي تر از رژيم هاي غذايي گياه خواري هستند. اما اين رژيم طرفداران فراواني پيدا کرده است. در اين مطلب به شباهت ها و تفاوت هاي بين اين دو رژيم پرداخته مي شود. همچنين چگونگي تاثير آنها بر سلامتي مورد بحث قرار گرفته است. رژيم غذايي گياهي چيست؟ طبق گزارش هاي انجمن گياه خواران، گياه خوار فردي است که هيچ نوع گوشت، مرغ، ماهي، صدف يا محصولات فرعي حيوانات را مصرف نمي کند. رژيم هاي غذايي گياهي، حاوي مقادير مختلف ميوه، سبزيجات، غلات، حبوبات، آجيل و دانه ها هستند. علاوه بر اين، قرار دادن لبنيات و تخم مرغ در رژيم غذايي، به نوع آن رژيم بستگي دارد. متداول ترين رژيم هاي گياه خواري عبارتند از: گياهخواران لاکتو-اوو: در اين رژيم گياه خواري، معمولاً افراد از مصرف گوشت تمام حيوانات پرهيز مي کنند. اما لبنيات و تخم مرغ در رژيم آنها گنجانده شده است. گياه خواران لاکتو: در اين نوع رژيم گياه خواري، گياه خواران از گوشت حيوانات و تخم مرغ پرهيز مي کنند. اما آنها لبنيات را مصرف مي کنند. گياه خواران اوو: گياه خواران اوو افرادي هستند که از خوردن تمام محصولات حيواني به جز تخم مرغ پرهيز مي کنند. وگان ها: گياه خواران اوو از مصرف گوشت تمام حيوانات، همچنين محصولات حيواني پرهيز مي کنند. رژيم غذايي وگان را مي توان جدي ترين شکل گياه خواري دانست. وگان بودن در حال حاضر توسط انجمن وگان، به عنوان روشي براي زندگي تعريف شده است. در اين روش، تلاش مي‌شود تا حد امکان، همه ي اشکال استثمار حيوانات و ظلم بر آنان را از بين ببرد. اين شامل استفاده از گوشت حيوانات و يا محصولات آنها به عنوان منبع غذايي و هر گونه هدف ديگري مي باشد. بنابراين، رژيم غذايي وگان، نه تنها گوشت حيوانات را تحريم مي کنند، بلکه لبنيات، تخم مرغ و محصولات تهيه شده از حيوانات را نيز نفي مي کند. اين مواد شامل: ژلاتين، عسل، کارمين، پپسين، صدف، آلبومين، آب پنير، کازئين و برخي از اشکال ويتامين D3 است. گياه خواران و وگان ها، اغلب به دلايل مشابهي از خوردن محصولات حيواني خودداري مي کنند. بزرگترين تفاوت آنها در درجه ي مصرف محصولات حيواني است. به عنوان مثال، هر دو گياه خواران و وگان ها ممکن است به دلايل سلامتي يا زيست محيطي از مصرف گوشت خودداري کنند. با اين حال، وگان ها همچنين از تمام فراورده هاي جانبي حيوانات نيز اجتناب مي کنند. زيرا آنها معتقدند، اين بيشترين تاثير را بر سلامتي و محيط زيست آنها دارد. از نظر اخلاقي، گياه خواران مخالف کشتن حيوانات براي غذا هستند. اما مصرف محصولات جانبي حيوانات مانند شير و تخم مرغ را تا زماني که به حيوانات آسيب نرساند، قابل قبول مي دانند. از طرف ديگر، وگان ها بر اين باورند که حيوانات و محصولات آنها نبايد براي مصارف انساني مورد استفاده قرار گيرد. بنابراين، آنها در پي حذف تمام فراورده هاي جانبي حيواني هستند. به همين دليل، وگان ها سعي مي کنند که از محصولات جانبي حيواني مانند لبنيات و تخم مرغ نيز پرهيز کنند. ملاحظات تغذيه اي براي دنبال کنندگان رژيم هاي گياه خواري و وگان تحقيقات نشان مي دهند که رژيم هاي گياه خواري و وگان، از لحاظ چربي اشباع و کلسترول در سطح پاييني قرار دارند. اما اين رژيم هاي غذايي سرشار از مقادير فراوان ويتامين، مواد معدني، فيبر و ترکيبات گياهي سالم هستند. هر دوي اين رژيم ها، حاوي مقادير زيادي مواد غذاهاي مغذي مي باشند. اين غذاها ممکن است شامل: ميوه، سبزيجات، غلات سبوس دار، آجيل، دانه ها و محصولات سويا باشد. از طرف ديگر، رژيم هاي غذايي گياهي و وگان، منجر به کمبود برخي از مواد مغزي به ويژه آهن، کلسيم، روي و ويتامين D مي شوند. کدام يک از دو رژيم غذايي گياهي و وگان، سالم تر است؟ طبق تحقيقات انجام شده، هر دو رژيم غذايي گياه خواري و وگان، براي تمام مراحل زندگي، تا زماني که به خوبي برنامه ريزي شده باشند، مناسب هستند. مصرف ناکافي از مواد مغذي، اسيدهاي چرب امگا 3، ويتامين هاي D و B12 مي توانند بر جنبه هاي مختلف سلامتي از جمله سلامت روحي و جسمي تاثير منفي بگذارند. گياه خواران و وگان ها، ممکن است ميزان کمتري از اين مواد مغذي را دريافت کنند. با اين وجود، گياه خواران و وگان ها بايد توجه ويژه اي به استراتژي هاي تغذيه اي براي افزايش جذب مواد مغذي از غذاهاي گياهي داشته باشند. همچنين ممکن است مصرف مواد غذايي و مکمل هاي غني شده، براي منابعي مانند آهن، کلسيوم، امگا 3 و ويتامين هاي D و B12 ضروري باشند. مطالعات نشان مي دهند که ممکن است خطر ابتلا به ديابت نوع 2، بيماري هاي قلبي و انواع مختلف سرطان در رژيم غذايي وگان، نسبت به گياه خواران، کمي کمتر باشد. علاوه بر اين، وگان ها از شاخص توده بدني پايين تري نسبت به گياه خواران برخوردار هستند. همچنين به نظر مي رسد، افزايش وزن در وگان ها با بالا رفتن سن، کمتر باشد. در حالت کلي به طور دقيق نمي توان گفت کدام جنبه از رژيم غذايي وگان اين تغييرات را ايجاد مي کند.
اخبار بیشتر درباره
اخبار بیشتر درباره