نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
سلامت

گول نوشابه‌های لبنی گازدار را نخورید!

منبع
خراسان
بروزرسانی
گول نوشابه‌های لبنی گازدار را نخورید!
خراسان/ نوشيدني‌هاي شيرين و گازدار در ميان ايرانيان طرفداران زيادي دارد، اين درحالي است که بسياري از ما تمايل به مصرف شير و فراورده هاي لبني نداريم يا به دليل عدم تحمل لاکتوز، شير کافي مصرف نمي‌کنيم. همه اين عوامل باعث شده است پوسيدگي دندان و پوکي استخوان، چاقي و ابتلا به انواع بيماري هاي کبدي و گوارشي زياد شود. در همين زمينه متخصصان تغذيه به دنبال چاره اي بوده و هستند که هم نياز چشايي مصرف کننده را تامين کند و هم بتواند املاح و مواد مغذي مورد نياز را به بدن برساند. يکي از راه حل ها تهيه نوشيدني هاي لبني وگازدار است که اگر شما ندانيد بر پايه لبنيات است، هرگز از روي طعم آن متوجه نخواهيد شد. اين نوشيدني سال هاست که در دنيا طرفداران خودش را دارد و چند سالي است که در ايران هم توليد مي شود. در ادامه به ويژگي‌هاي خوب و بد مصرف آن اشاره مي کنيم : فرايند توليد نوشيدني بر پايه لبنيات در فرايند توليد فراورده‌هاي متنوع لبني، چربي شير براي توليد خامه و کره استخراج و پروتئين شير براي توليد محصولات غني شده (مانند شير پروتئين)، از آن جدا مي‌شود. شيري که پروتئين و چربي از آن جدا شده و به آن سرم شير(پرميت شير) مي‌گويند؛ اگرچه بخشي از ارزش غذايي خود را هم در اين فرايند از دست داده است، اما حاوي کلسيم و املاحي است که بدن براي حفظ سلامت خود به آن ها محتاج است. اين مايع از آب غليظ‌تر است. به همين دليل با نسبت ۵۰-۵۰ با آب ترکيب مي‌شود تا غلظت آن کمتر شود و بافت مناسبي را براي توليد نوشابه به دست بياورد.افزودني‌ها و طعم‌دهنده‌ها به اين مايع اضافه مي‌شود تا به آن رنگ و طعمي آشنا براي مصرف کنندگان بدهد. به جاي اسيدفسفريک از اسيد لاکتيک استفاده مي‌شود. اسيد طبيعي ضعيفي که نه تنها به استخوان‌ها آسيب نمي‌رساند، بلکه براي ايجاد طعم دلخواه هم به ميزان کمتري شکر نياز دارد. به همين دليل در توليد نوشابه‌هاي لبني و براي ايجاد طعم تند و تيز آن به اضافه کردن قند کمتري نياز است. همين کافي است تا قند اين نوشيدني‌ها ۴۰ درصد کمتر از قند نوشابه‌ها باشد.
چرا نبايد در مصرف نوشابه لبني زياده‌روي کنيم؟ در فرايند تهيه اين محصول ميزان کلسيم آن کاهش مي‌يابد. به عبارتي کلسيم آن نصف کلسيم شير است و به جاي اسيد سيتريک و اسيد فسفريک که در تهيه نوشابه هاي سياه و نارنجي به کار مي‌رود، از اسيد لاکتيک استفاده مي شود. اين نوشيدني هم مانند بقيه نوشيدني‌هاي گازدار به دليل داشتن گاز، مشکلات گوارشي ايجاد مي کند و بهتر است در مصرف آن زياده روي نکنيد. مخاط گوارشي به دليل وجود اسيد ودي اکسيد کربن اين نوع نوشيدني ها آسيب پذيراست .قند نوشيدني گازدارلبني قند شير ( لاکتوز) است که مقدارآن از قند نوشابه هاي گازدار کمتراست اما ترکيبات ديگري دارد که باعث اضافه وزن مي شود. اسيد موجود در نوشيدني‌هاي گازدار مانع از رسوب کلسيم در استخوان ها مي شود.اسيد لاکتيک يا همان اسيد شير که حاصل تخمير طبيعي شير در اين نوشيدني است در مقايسه با اسيدهاي مصنوعي ِنوشابه‌هاي معمولي از جذب کلسيم جلوگيري نمي‌کند، با اين حال و با توجه به اين که نوشابه لبني مي تواند به عنوان جايگزين نوشابه هاي گازدار درخانواده مطرح باشد اما در مصرف آن نبايد زياده روي کرد. (اسيد لاکتيک همان چيزي است که ترشي ماست و دوغ را به وجود مي‌آورد و يک ماده آرام‌بخش است.)