مزایا و معایب گیاهخواری؛ چرا برخی از گوشت بیزارند؟

وارونه/ شايد دقت کرده باشيد که برخي به هيچ عنوان علاقه اي به خوردن گوشت ندارند يا از خوردن عذاهايي که گوشت در آن هاست خودداري ميکنند، به اين افراد در اصطلاح عاميانه گياهخوار يا وِگَن ميگويند، ما در اين مطلب قصد داريم شما را با ابعاد مختلف اين موضوع و مزايا و معايب گياهخواري آشنا کنيم. همراه ما باشيد.
جالب است بدانيد اکثر گوشتخواران تعصب بسيار زيادي نسبت به افراد وگن و گياهخوار که آگاهانه از خوردن گوشت خودداري ميکنند، دارند. همچنين برخي ميگويند رژيم گياهي مضرات زيادي دارد بعنوان مثال در اين نوع رژيم تنوع غذايي وجود ندارد و به همين دليل برخي باور دارند گياهخواران افرادي ناسالم هستند. البته با اين وجود اين رژيم غذايي فوايد زيادي نيز داراست. اما بسياري معتقدند بدن به دو نوع سلول جهت فعاليت خويش نياز دارد يک سلول گياهي و ديگري سلول جانوري.
اما بايد بدانيد بهترين روش رعايت کردن تعادل در اين بين است. هر گياهخواري ميتواند با رعايت کردن، بدني سالم داشته باشد همانطور که يک گوشتخوار ميتواند اين کار را انجام دهد.
انواع مختلف گياهخواري
گياهخواران وگن: وگن ها از خوردن محصولات هر حيواني خودداري ميکنند. خواه گوشت باشد يا لبنيات. آنها همچنين از خوردن تخم مرغ نيز خودداري ميکنند. اين دسته از گياه خواران فقط از محصولات گياهي براي نياز هاي خود استفاده ميکنند. اين افراد در استفاده از گياهان بسيار افراطي اند و حتي از محصولات غيرخوراکي حيوانات اعم از پشم و چرم نيز استفاده نميکنند.
گياهخواران لاکتو: اين دسته از گياهخواران از محصولات لبني استفاده ميکنند، در حالي که از گوشت، ماهي و يا گوشت قرمز استفاده نميکنند.
گياهخواران اوُ: اين دسته نيز از خوردن گوشت و همچنين لبنيات ممانعت ميکنند ولي از محصولاتي همچون تخم مرغ و … استفاده ميکنند.
گياهخوران لاکتو-اوُ: اين دسته از گياهخواران لبنيات و تخم مرغ را به راحتي استفاده ميکنند ولي همچون ديگر دسته ها از خوردن انواع گوشت خودداري ميکنند. اين دسته از گياهخواري رايج ترين آن است.
پسکاتاريان: اين دسته اصولا گياهخوار محسوب نميشوند. انها فقط مصرف گوشت خود را محدود ميکنند. مثلا شايد يک بار در سال از مرغ استفاده کنند ولي اکثر اوقات غذاهايي دريايي همچون ماهي را استفاده ميکنند.
پولوتاريان: اين دسته نيز همچون پسکاراتاريان گياهخوار محسوب نميشوند. اين ها مصرف ماهي و موجودات دريايي را محدود ميکنند ولي از مرغ و گوشت استفاده ميکنند.
فلکسيتاريان: يک رژيم غذايي گياهي که گهگاهي گوشت نيز ميان آن ديده ميشود، اين نوع رژيم نيز گياهخواري محسوب نميشود ولي ما تلاش اين دسته از افراد را ستايش ميکنيم.
مزايا گياهخواري
يکي از دلايلي که مردم روي به گياهخواري ميآورند اين است که از کشته شدن حيوانات ناراحت ميشوند، طبق يک مطالعه علمي اثبات شده است که جانوراني همچون گاو، گوسفند، مرغ و خوک احساسات مختلف انساني را تجربه ميکنند و درک کاملي از اين احساسات دارند.
هرساله ميليون ها دام در سراسر جهان کشته ميشوند تا براي نوعي رژيم غذايي که اجباري نيست، تهيه شوند.
آناتومي انسان براي خوردن غذاهاي گياهي تکامل يافته است و مشخصه هاي انسان به گوشتخواران نميخورد. انسان ها دهان بزرگي يا دندان هاي بلند و غيرتيز ارند که گوشتخواران ندارند. دندانهاي انسان براي جويدن مواد غذايي فيبري تهيه شده است و کوتاه و مسطح است.
گوشتخواران روده هاي کوتاهي دارند در حالي که روده هاي انسان طولاني است تا هضم کندتر غذاهاي گياهي را انجام دهند.
کبد گوشتخوار مي تواند ويتامين A اضافي جذب شده از رژيم غذايي مبتني بر گوشت را سم زدايي کند. کبد انسان نمي تواند ويتامين A اضافي را سم زدايي کند.
براساس يک مطالعه انجام شده، رژيم غذايي مبتني بر گياهخواري خطر سکته قلبي و مغزي را براي افرادي که بيماريهاي قلب و عروق دارند کاهش ميدهد.
ميوه ها و سبزيجات عموما داراي آنتي اکسيدان هستند که فيبر فراوان و برخي از ويتامين ها از قبيل آ و ث را نيز دارند.
يک رژيم تغذيهاي متعادل گياهخواري از هر نوع آن، ميتواند مزاياي بسيار مفيدي داشته باشد. از جمله کاهش خطر ابتلا به بيماريهاي مزمن مانند چاقي، بيماريهاي قلبي و عروقي، فشار خون و بعضي از سرطانها را فراهم ميکند.
معايب گياهخواري ترکيب هاي غلط غذايي ميتواند براي بدن کمبود ايجاد کند، از جمله کمبود آهن، انواع ويتامين ها و خون.
براي جلوگيري از کمبودهاي مواد مغذي، گياهخواران بايد تلاش بيشتري براي تغذيه خود و کسب دانش زيادي در مورد مواد غذايي انجام دهند. ميزان کافي آهن ، روي، پروتئين، يد و ويتامين B12 بايد به طور مرتب بررسي شود. رژيم غذايي متنوع گياهي اغلب با هزينه هاي اضافي همراه است. گياهخواران غالباً انتخاب هاي سخت تري نسبت به افراد گوشتخوار دارند (به عنوان مثال انتخاب چنداني در رستوران ها يا ناهارخوري ها ندارند).