کاهش وزن سریع با رژیم کمخرج سیبزمینی!
مشرق/ طرفداران اين رژيم ادعا ميکنند که رژيم سيب زميني روشي سريع براي کاهش وزن، کاهش التهاب، تنظيم اشتها براي شروع کاهش وزن و سالمتر غذا خوردن است.از آنجا که امروزه اکثر مردم درگير چاقي و مشکلات گوارشي هستند و به دنبال راههاي سريع براي برطرف کردن آن ميگردند؛ اين رژيم براي آنها روشي خوب و کارآمد تصور ميشود. اما آيا همينطور است؟
خواص سيب زميني هميشه از سيب زميني به عنوان يک غذاي چاق کننده ياد شده، اما طبق تحقيقات جديد مصرف روزانه اين ماده غذايي ميتواند در کاهش فشار خون موثر باشد؛ بدون اينکه وزن را افزايش دهد.
اين تحقيق در دانشگاه پنسيلوانيا و بر روي ۱۸ فرد مبتلا به فشارخون بالا که از اضافه وزن و چاقي نيز رنج ميبردند انجام و نتايج آن در کنگره شيمي آمريکا ارائه شد. فشارخون اين افراد در بالاترين و پايينترين مقدار ممکن به طور منظم ارزيابي شد. پس از مصرف سيب زميني، ميانگين فشارخون در بالاترين مقدار ۴٫۳ درصد و در پايينترين مقدار ۳٫۵ درصد رسيد. اين در حالي بود که هيچ گونه افزايشي در وزن افراد اين گروه مشاهده نشده بود. رژيم سيب زميني چگونه رژيم سيب زميني ميگيرند؟
رژيم سيب زميني ايده ساده و کم خرجي است. همان طور که از نام آن پيداست، تنها چيزي که در طول برنامه مصرف ميشود، سيب زميني است. بسته به اشتهاي هر فرد مصرف ۱ تا ۲٫۵ کيلو سيب زميني در روز مجاز است. هيچ غذاي ديگري در اين رژيم وجود ندارد. اگر دوست داشته باشيد ميتوانيد کمي نمک به آن اضافه کنيد.
در اين رژيم توصيه ميشود که روي سيب زميني نمک نپاشيد؛ اما اگر سبب طعم دهي و پايبندي به رژيم شود، مصرف مقداري نمک اشکال ندارد. اين رژيم غذايي تا حدود زيادي سبب از دست دادن آب بدن ميشود که اصلا در کاهش وزن به حساب نميآيد.
در طول رژيم اجازه داريد چاي سياه، دمنوش، قهوه تلخ و آب بنوشيد. همچنين اجازه مصرف داروهاي ضروري و مکملها را نيز داريد. در زمان اجراي رژيم سيب زميني نبايد ورزشهاي سنگين انجام دهيد. ورزش سبک يا پياده روي گزينههاي خوبي براي اضافه شدن به اين رژيم هستند.
سيب زميني آب پز يا سرخ شده؟
سيب زميني نسبت به ساير سبزيجات، بيشتر از رژيم غذايي لاغري حذف ميشود. اين باور در ميان مردم ايجاد شده است که به دليل کربوهيدرات بالاي سيب زميني بايد در مصرف اين ماده غذايي احتياط کرد. در حالي که اگر سيب زميني سرخ نشود و بدون کره، خامه و سس مايونز مصرف شود، تنها ۱۱۰ کالري انرژي در ازاي هر سيب زميني به بدن ميرسد؛ اما در مقابل بسياري از مواد مغذي از جمله ويتامينها و ترکيبات شيميايي مفيد تامين ميشود. براي انجام اين تحقيق از سيب زميني پخته شده در فر و بدون روغن استفاده شد.
سيب زميني سرخ شده و چيپس با حرارت بالا و روغن زياد آماده ميشود. با سرخ کردن سيب زميني بسياري از ترکيبات مفيد آن از بين ميرود و فقط نشاسته، چربي و برخي از مواد معدني باقي ميماند. بخارپز کردن و همچنين پختن آن در فر بهترين روش طبخ سيب زميني براي حفظ مواد مغذياش محسوب ميشود.
سيب زميني سرخ کرده بهترين روش پخت سيب زميني با آب پز کردن سيب زميني مقدار زيادي از مواد مغذي آن از بين ميرود. در اين رژيم هدف آن است که افراد بيشترين بهره را از پتاسيم موجود در سيب زميني ببرند، چون بسياري از افراد دچار کمبود پتاسيم هستند. دو روش براي پخت سيب زميني وجود دارد: سيب زمينيها را در آب شيرين، آب پز کنيد و سپس ۲۴ ساعت در يخچال قرار دهيد تا خنک شوند. آبي که با آن سيب زميني را پختيد نگه داريد؛ چون سرشار از مواد مغذي است. در طول روز از آن بنوشيد. سيب زميني را بخارپز يا کبابي کنيد. ۲۴ ساعت در يخچال نگه داريد تا خنک شود. قراردادن سيب زميني در يخچال نشاستهي مقاوم آن را افزايش ميدهد و به احساس سيري و کنترل اشتها کمک ميکند. اگر به هر دليلي نسبت به نشاسته مقاوم حساس هستيد و بعد از خوردن سيب زميني پخته احساس نفخ ميکنيد بايد آن را به صورت گرم بخوريد.
براي چه مدت بايد رژيم سيب زميني را ادامه داد؟
طول مدت رژيم سيب زميني بستگي به هدف فرد دارد. ميتوانيد اين رژيم را تا زمان رسيدن به تناسب اندام ادامه دهيد (البته اگر از کمبود ويتامينها و مواد معدني بيمار نشويد). افرادي هستند که اين رژيم را براي ۱۰ روز، يک ماه و حتي يک سال ادامه دادهاند، اما رعايت چنين رژيمي تنها براي ۷ روز توصيه ميشود. بعضي از افراد نيز اين رژيم را به صورت هفتگي ميگيرند و سپس در هفتههاي آينده به مرور به تعداد روزها اضافه ميکنند. اما آيا واقعا ميشود يک هفته فقط سيب زميني خورد؟! اين دسته از رژيمها به دليل نداشتن تنوع غذايي خسته کننده هستند.
شايعترين کمبود مواد مغذي و راههاي جبران آنها رژيم سيب زميني سرشار از نشاسته مقاوم نشاسته مقاوم نوعي نشاسته است که بدن قادر به هضم آن نيست. اين نوع نشاسته در معده يا روده کوچک هضم نميشود و به روده بزرگ ميرسد. در روده بزرگ، باکتريها از نشاسته مقاوم طي يک فرآيند تخمير براي ساخت اسيد چرب زنجيره کوتاه استفاده ميکنند. رژيم سيب زميني مزاياي نشاسته مقاوم نشاسته مقاوم به دليل نوع هضم، سبب بالا رفتن ناگهاني قند خون نميشود و در واکنش به آن سطح انسولين کمي بالا ميرود.
پژوهشها نشان دادهاند که نشاسته مقاوم باعث کاهش سطح گلوکز در پاسخ به وعده غذايي ميشود و حساسيت به انسولين را بهبود ميبخشد. اين نشاسته، اشتها و ذخاير چربي را کاهش ميدهد. تمام اين تاثيرات با کاهش وزن در ارتباط هستند.
اختلال در ميکروبيوم روده مستقيما با چاقي در ارتباط است. نشاسته مقاوم، سلامت ميکروبيوم را از طريق ساخت اسيدهاي چرب زنجيره کوتاه بهبود ميدهد. اسيد چرب زنجيره کوتاه براي تثبيت سلامت روده بسيار مهم است؛ چرا که باعث کاهش التهاب، کمک به بهبود سريعتر و کاهش مقدار باکتريهاي بد روده ميشود. سيب زميني را بپزيد و ۲۴ ساعت در يخچال نگهداري کنيد تا نشاستههاي مقاوم آن ساخته شوند. سعي کنيد سيب زميني را به صورت سرد يا در دماي اتاق ميل کنيد. اگر سيب زميني را با حرارت بالا درست کنيد، بيشتر نشاستههاي مقاوم آن از بين ميرود. آيا رژيم سيب زميني برنامه غذايي سالمي است؟
سيب زميني به دليل داشتن نشاسته مقاوم (در حالت سرد) و فيبر بالا، غذاي مناسبي براي گنجاندن در رژيم غذايي است، اما از سيب زمينيِ تنها به عنوان يک رژيم غذايي استفاده نکنيد. يک غذا هرچقدر هم مواد مغذي داشته باشد پاسخ تمام نيازهاي بدن را نميدهد. سعي کنيد از آن در يک رژيم غذايي متعادل الگو بگيريد و به همان روشي که در اين رژيم آمده، سيب زميني را مورد استفاده قرار دهيد.