کرونا/ دریافت ناکافی ویتامینها احتمال ابتلا به کرونا را افزایش میدهد
ايسنا/ رئيس گروه بهبود تغذيه با اشاره به نقش ويتامينها و مواد معدني، گفت: دريافت ناکافي ويتامينها و مواد معدني احتمال ابتلا به بيماريهاي مختلف از جمله بيماريهاي تنفسي و کرونا را افزايش ميدهد.
فتحاله پورعلي با بيان اين مطلب اظهار کرد: انواع سبزيها و ميوهها به ويژه آن دسته که به رنگ زرد و نارنجي هستند، مانند هويج، کدو حلوايي و سبزيهاي سبز تيره مثل اسفناج ،برگ چغندر و برگهاي تيره رنگ کاهو و همچنين زرده تخم مرغ ميتوانند ويتامين A مورد نياز را براي بدن ما تامين کنند.
وي با بيان اينکه ويتامين D نقش مهمي در تحريک بلوغ سلولهاي مختلف مانند سلولهاي ايمني داشته و سبب بهبود ايمني ذاتي بدن ميشود، گفت: افرادي که دچار کمبود ويتامين D هستند، در خطر بالاي ابتلا به بيماريهاي ويروسي قرار دارند.
وي ادامه داد: ويتامين D ميتواند در روغن ماهي مانند ماهي سالمون و در شير يا غذاهاي تقويت شده با ويتامين D وجود داشته باشد، البته اين ويتامين در منابع غذايي به مقدار زيادي وجود ندارد و عمده نياز خود به ويتامين D را از نور خورشيد ميتوانيم بگيريم که در حال حاضر به دليل به دليل مشکلات مربوط به شيوه زندگي و شرايط کرونايي ممکن است سطح ويتامين D بدن پايينتر باشد.
اين کارشناس تغذيه تاکيد کرد: براي جبران کمبود ويتامين D، بايد مکملهاي تغذيهاي در چهارچوب برنامههاي بهداشتي کشوري و يا طبق نظر پزشک استفاده شود.
وي با اشاره به اينکه مطالعات نشان ميدهند که ويتامين C بر عليه عوامل عفوني به سيستم ايمني بدن کمک ميکند، اما بايد اين ويتامين را از منابع غذايي دريافت کرد، افزود: تمام ميوهها و سبزيهايي که به صورت خام خورده ميشوند، ويتامين C دارند و برخي ميوهها و سبزيجات مانند ليمو و پرتقال و ... ميزان بالاتري از اين ويتامين را دارند.
وي خاطرنشان کرد: با مصرف روزانه منابع غذايي ويتامين C از جمله سبزيهايي مانند انواع کلم، گل کلم، شلغم، فلفل سبز و فلفل دلمهاي و ميوههاي حاوي ويتامين C مانند پرتقال، نارنگي، ليمو شيرين و کيوي ميتوان به راحتي ويتامين C مورد نياز را دريافت کرد؛ بنابراين با رعايت اين نکات نيازي به مصرف مکمل نيست و مصرف مکملهاي با دوز بالاي آن ميتواند اثرات نامطلوبي داشته باشد.
رئيس گروه بهبود تغذيه جمعيت آذربايجان شرقي خاطرنشان کرد: ويتامين E نيز يکي از ويتامينهايي است که در سيستم ايمني بدن نقش دارد، جوانه حبوبات و روغنهاي گياهي غني از ويتامين E هستند.
وي با اشاره به نقش مواد معدني در تقويت سيستم ايمني، بيان کرد: آهن هم با سيستم ايمني ارتباط دارد، مصرف گوشت قرمز و سبزيجات داراي برگ براي دريافت آهن و از بين بردن کمبود آن سبز توصيه ميشود.
وي با تاکيد بر اينکه روي و سلنيم هم در تقويت سيستم ايمني بدن نقش مهمي دارند، بيان کرد: روي در حبوباتي مانند عدس و همچنين در زرده تخممرغ وجود داشته و روي و سلنيوم در غلات موجود هستند؛ توصيهي اصلي، رعايت تنوع و استفاده از همه گروههاي مواد غذايي است.
اين کارشناس تغذيه با بيان اينکه پيروي از يک رژيم غذايي متعادل و متنوع ميتواند نيازهاي روزانه را برآورده کند، گفت: اگر مواد غذايي طبق توصيه ها مصرف شوند، به مصرف مکملهاي تغذيهاي بجز در موارد خاص نيازي نيست، در غير اينصورت و همچنين در صورت تشخيص کمبود در افراد، ميتوان از مکملهاي تغذيه اي با تجويز پزشک يا متخصصين تغذيه استفاده کرد.
وي متذکر شد: طبق برنامههاي جاري بهداشتي، برخي گروههاي خاص مثل مادران باردار و شيرده و کودکان زير دو سال بايد طبق دستورالعملهاي وزارت بهداشت، مکملهاي تغذيهاي را مصرف کنند، همچنين در کودکان زير دو سال نيز بايد قطره A+D و قطره آهن بر اساس بخشنامههاي وزارت بهداشت و بر اساس برنامه جاري ادامه داشته باشد.
وي ادامه داد: مکمل ياري ويتامين D در نوجوانان، جوانان، ميانسالان و سالمندان يکي از برنامه هاي وزارت بهداشت است که طبق اين برنامه هر ماه يک مکمل ۵۰ هزار واحدي در گروههاي فوق بايد استفاده شده و در مورد افرادي با کمبود ويتامين D (تشخيص داده شده با آزمايش) دوز درماني تعيين شده طبق نظر پزشک بايد مصرف شود.
پورعلي در بخش پاياني سخنانش، خاطرنشان کرد: به جز اين افراد، اگر افراد ديگر از هرم غذايي و اصول تغذيه سالم پيروي کنند، هيچ نيازي به مکملهاي ويتاميني ندارند؛مصرف مقادير توصيه شده ميوه و سبزي خام و تازه براي دريافت ويتامين C کفايت ميکند و نيازي به مصرف مکمل نيست.