4 حیوانی که می توانید در عید قربان ذبح کنید
افکار خبر/ هرساله با عيد قربان، حاجيان با به جا آوردن اعمال حج، گوسفنداني را قرباني مي کنند به ياد آن روزي که حضرت ابراهيم (ع) قرار بود فرزندش حضرت اسماعيل (ع) را قرباني کند. البته بايد درنظر داشت که قرباني کردن در عيد قربان صرفا محدود به چهار حيوان چهارپا چون؛ گوسفند، گاو، گاوميش و شتر مي شود و حيواناتي مانند خروس و مرغ صحيح نيست. شيوه صحيح ذبح اسلامي در فقه اسلامي براي ذبح حيوان، شرايط، روش و آدابي بيان شده است که شرح آن چنين است: الف. شرايط ذبح حيوان ۱. کسى که سر حيوان را ميبُرد مسلمان بوده و اظهار دشمنى با أهل بيت پيامبر (ص) نداشته باشد. ۲. سر حيوان را با چيزى ببُرد که از آهن باشد، ولى چنانچه آهن پيدا نشد و ناچار به ذبح شد (طوري که اگر حيوان ذبح نشود، تلف شود)، ميتوان سر آنرا با چيز تيزى بريد که چهار رگ آنرا جدا کند؛ مانند شيشه و سنگ تيز. ۳. در موقع سر بريدن، جلوي بدن حيوان روي به قبله باشد. پس اگر عمداً حيوان را رو به قبله نکند حيوان حرام مىشود، ولى اگر فراموش کند يا مسئله را نداند يا قبله را اشتباه کند يا نداند قبله کدام طرف است و يا نتواند حيوان را رو به قبله کند، اشکال ندارد و حيوان حرام نميشود. ۴. وقتى ميخواهد سر حيوان را ببرد، کارد بر گلويش به نيّت سر بريدن بگذارد و نام خدا را ببرد و همين قدر که بگويد «بسم اللّٰه» کافى است؛ و اگر بدون قصد سر بريدن نام خدا را ببرد، آن حيوان پاک نميشود و گوشت آن هم حرام است، ولى اگر از روى فراموشى نام خدا را نبرد اشکال ندارد و حيوان حرام نميشود. ۵. حيوان بعد از سر بريدن حرکتى کند. اگر چه مثلاً چشم يا دم خود را حرکت دهد، يا پاى خود را به زمين زند که معلوم شود زنده بوده است. ۶. بعد از سر بريدن به اندازۀ معمول خون از بدن حيوان بيرون آيد. ب. چگونگي سر بريدن حيوان دستور سر بريدن حيوان آن است که حلقوم (مجراى تنفس) و مِرى (مجراى غذا) و دو شاهرگ را که در دو طرف حلقوم است (و به اين چهار تا «أوداج أربعه» گفته ميشود)، از پايين برآمدگى زير گلو، به طور کامل ببُرند، و اگر آنها را بشکافند کافى نيست؛ و در اين زمينه، بايد به دو نکته توجه شود: ۱. لازم است بريدن رگها و مجاري، پشت سر هم باشد. پس اگر بعضى از رگها را ببُرد و صبر کند تا حيوان بميرد، سپس بقيّه را ببرد فايده نداشته و حيوان حرام ميشود، اگر در اين فاصله حيوان هم نميرد، ولى به طور معمول چهار رگ را پشت سر هم نبرند اشکال دارد و حيوان حلال نميشود. ۲. پيش از بيرون آمدن روح، جدا کردن سر حيوان از بدن حرام است، ولى با اين عمل حيوان حرام نميشود. همچنين احتياط آن است که پيش از بيرون آمدن روح، پوست حيوان را نکَنند، و مغز حرام را که در تيرۀ پشت است، نبُرّند. ۳. اگر بخواهند شتر را بکشند که بعد از جان دادن پاک و حلال باشد بايد با شرايطي که براى سر بريدن حيوان گفته شد، چاقو يا چيز ديگرى را که از آهن و برنده باشد، در گودى بين گردن و سينه اش فرو کنند (که اين عمل را «نحر» ميگويند) و بهتر آن است که شتر در اين هنگام ايستاده باشد. ج. مواردي که موقع سر بريدن حيوان، رعايت آنها مستحبّ است: ۱. موقع سر بريدنِ گوسفند دو دست و يک پاى آنرا ببندند و پاى ديگرش را باز بگذارند و موقع سر بريدن گاو چهار دست و پايش را ببندند و دُم آنرا باز بگذارند و موقع کشتن شتر دو دست آنرا از پايين تا زانو يا تا زير بغل به يکديگر ببندند و پاهايش را باز بگذارند و مستحبّ است مرغ را بعد از سر بريدن رها کنند تا پر و بال بزند. ۲. کسى که حيوان را ميکشد، رو به قبله باشد. ۳. پيش از کشتن حيوان، آب جلوى آن بگذارند. ۴. کارى کنند که حيوان کمتر اذيت شود، مثلاً کارد را خوب تيز کنند و با عجله سر حيوان را ببرند.