ميهن پست/ ساخت جليقه ضد گلوله در حالي خبر ساز شده که اين جليقه با استفاده از پوست ميگو ساخته شده است. در ادامه به بررسي اين خبر خواهيم پرداخت. با ما همراه شويد.
محققان از پوسته ميگوها که غني از “کيتين” است، به عنوان پايهاي براي ساخت پوششهاي محافظ چندلايه جديد استفاده ميکنند که ميتواند حتي به عنوان جليقه ضد گلوله براي سربازان نيز استفاده شود.
“کيتين” که از ميگوها، قارچها و ارگانيسمهاي ديگر گرفته ميشود، ممکن است براي چاپ سه بعدي پوششهاي پليمري محافظ چند لايه جديد بکار گرفته شود تا از سربازان در برابر گلوله، ليزر، گازهاي سمي، ميکروبها و ساير خطرات محافظت کند.
کيتين (Chitin) پليمر بلندي از n-استيل گلوکزامين و مشتقي از گلوکز است و در جانداران متنوعي يافت ميشود. اين ماده سازنده اصلي ديواره سلولي قارچها، اسکلت خارجي بندپاياني چون خرچنگها و حشرات، رادولاي نرمتنان و منقار سر پايان از جمله ماهي مرکب و هشتپا است. کيتين همچنين داراي خواص درماني اثبات شده و کاربردهاي صنعتي است.
“کيتين” که اصليترين عنصر موجود در اسکلت خارجي بندپايان مانند سخت پوستان و حشرات است، در ديوارههاي سلولي بسياري از ارگانيسمهاي ديگر از جمله نماتدها، تک ياختهها و قارچها نيز يافت ميشود. در سالهاي اخير تعداد فزايندهاي از برنامههاي کاربردي در کشاورزي، پزشکي و ساخت مواد جديد از اين ماده يافت شده است.
اکنون گروهي از محققان دانشگاه هيوستون(Houston) به سرپرستي “آلامگير کريم” استاد مهندسي شيمي و بيومولکول اين دانشگاه، در حال بررسي چگونگي تبديل کيتين به يک روکش زيستپايه، زيست تخريب پذير و داراي تأثير زياد براي کاربردهاي نظامي هستند.
هدف محققان با وجود کمک مالي 600 هزار دلاري وزارت دفاع آمريکا، نه تنها توليد زرههاي سبکتر و سختتر، بلکه تهيه يک پوشش محافظ چاپ سهبعدي شده است که بتواند سربازان را در برابر گلوله، ليزر، ميکروبها و گازهاي سمي محافظت کند.
کيتين از مشتقات گلوکز با ساختار پليمري زنجيره بلند آن است که توسط “گروههاي آستيل”(acetyl groups) نگه داشته ميشود. هنگامي که اين گروهها برداشته ميشوند، کيتين تبديل به کيتوزان ميشود که يک فيبر کمتر شکننده است و راحتتر ميتوان آن را کنترل کرد و اغلب به عنوان يک مکمل رژيم غذايي به فروش ميرسد. اگرچه بيشتر اوقات اين ماده از سخت پوستان برداشت ميشود، محققان دانشگاه هيوستون بيشتر علاقهمند به پرورش قارچ به عنوان منبع کيتوزان هستند، زيرا قارچها يک فرآيند پليمريزاسيون پايدار و استانداردتر را امکانپذير ميکنند.
محققان براي تبديل کيتوزان به يک پوشش محافظ کاربردي، ساختار سطح اتمي آن را تغيير داده است تا به آن کمک کند داراي لايههاي کاربردي شود. اين لايهها را ميتوان با چاپ سهبعدي ايجاد کرد تا لايههاي مختلف با کارکردهاي مختلف از جمله لايه مقاوم به ضربه، لايه جاذب انرژي، لايهاي براي جذب گازهاي سمي با نانوذرات زغال سنگ و يک لايه پارچهاي براي چسبندگي ايجاد شود.
اگرچه اين تحقيق با هدف توليد پوششهاي محافظ چندلايه براي سربازان انجام شده است، اما محققان ميگويند اين پروژه ميتواند کاربردهايي در خودروسازي، ساخت و ساز ساختماني و ساير صنايع داشته باشد.
بازار